https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/evropska-komise-chysta-dalsi-podporu-zemedelcum-kvuli-levne-ukrajinske-psenici
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Evropská komise chystá další podporu zemědělcům kvůli levné ukrajinské pšenici

4.4.2023 01:01 (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Evropská komise chystá další podporu pro zemědělce ze zemí, jejichž pěstitelé si stěžují na údajné zhoršení odbytu kvůli nasycení trhu levnou ukrajinskou pšenicí, řekl mluvčí komise, podle něhož by finanční pomoc měla mít obdobný objem jako nedávno uvolněná částka 56 milionů eur (1,3 miliardy Kč), kterou dostala trojice zemí. O možnostech obnovit cla na ukrajinské obilí pozastavená v rámci ekonomické pomoci zemi napadené Ruskem podle mluvčího komise v současnosti neuvažuje.
 
Evropský blok se snaží pomoci ukrajinskému obilí k odbytu kvůli komplikacím způsobeným ruskou blokádou přístavů. EU přitom rovněž pozastavila cla na dovoz ukrajinského zboží a velká část pšenice, a dalších zemědělských produktů proto končí na evropském trhu. Brusel je v poslední době pod značným tlakem kvůli hněvu unijních farmářů, kterým vadí dopady levného ukrajinského dovozu na ceny obilí.

Komise v březnu schválila uvolnění zmíněné částky z krizové zemědělské rezervy, kterou si mezi sebe rozdělí Polsko, Bulharsko a Rumunsko. Premiéři těchto států a Slovenska s Maďarskem se však minulý týden obrátili na předsedkyni komise Ursulu von der Leyenovou se žádostí o další opatření, případně přímo obnovení cel a kvót na ukrajinské zemědělské produkty.

"Vidíme, že je potřeba dalších kroků, proto připravujeme druhý balíček," řekl mluvčí komise Balázs Újvári. Pomoc by měla být v podobné výši, uvedl, aniž by specifikoval země, jimž se dostane. O využití mimořádné podpory pro zemědělce znevýhodněné ukrajinským vývozem hovořil nedávno v Bruselu i český ministr zemědělství Zdeněk Nekula.

Eurokomisař pro zemědělství Janusz Wojciechowski minulý týden připustil, že by mohl podpořit i znovuzavedení cel na ukrajinské obiloviny. Šéfka komise však podobné úvahy zatím odmítá. Podle mluvčího by podmínkou pro zavedení cel bylo ovlivnění celého unijního trhu, a ne jen situace v některých zemích.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (6)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

pp

pavel peregrin

4.4.2023 04:39
Řeší tak trochu kvadraturu kruhu.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

4.4.2023 11:08 Reaguje na pavel peregrin
1*
Ta pšenice měla přece jít do třetích zemí, ne do EU !
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

4.4.2023 18:06 Reaguje na smějící se bestie
Každý obchod je o solventnosti zákazníka a ten z EU je určitě solventnější, než ti z Afriky. Ukrajina potřebuje peníze na válku a tak prodává tam, kde se platí více a hned. Otevření hranic pro zboží a pro levnou pracovní sílu si přáli mnozí podnikatelé a díky válce se jim to splnilo.
U jedné úklidové firmy už to došlo tak daleko, že dokonce
snížili mzdy a tuzemské zaměstnance nahradili Ukrajinci.
Firmy ale úklidové firmě platí více údajně kvůli zvýšení
nákladů. Tak tomu říkám vyčuranost, jak se napakovat na
cizím neštěstí.
Odpovědět
radim buffalo tobias

radim buffalo tobias

8.4.2023 10:39 Reaguje na Břetislav Machaček
no tak máš napsat jméno té firmy ! a o kolik tu mzdu jako, snížili...
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

4.4.2023 06:51
Teď jsem někde viděl úvahu na téma že místo tržního hospodářství máme dotační hospodářství. Stačí natisknout a je na vše, co vlády chtějí.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

4.4.2023 08:13 Reaguje na Slavomil Vinkler
technicky ano, ale zkuste si natisknout peníze doma? přičemž v tom není žádný rozdíl.
ECB jen reguluje procenta za kolik se půjčuje na mezikapitálovém trhu a stahuje - vyplácí dluhopisy, jinak je o ničem.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist