https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/experti-k-velke-revizi-klimaticke-unijni-politiky-po-evropskych-volbach-nedojde
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Experti: K velké revizi klimatické unijní politiky po evropských volbách nedojde

3.6.2024 01:40 (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Evropské volby před pěti lety byly zcela zlomové, co se týče klimatických ambicí a politik. Vzešla z nich Zelená dohoda pro Evropu a celá řada sektorových agend, řekl v rozhovoru s ČTK analytik Tomáš Jungwirth Březovský z Asociace pro mezinárodní otázky. Po současných volbách by mohlo dojít k nějakým dílčím korekcím, ale neočekává hlubokou revizi stávajících opatření. Volby do Evropského parlamentu se v Česku konají o víkendu 7. a 8. června.
 
V roce 2019 stanovila Evropská rada ochranu klimatu jako jednu z hlavních priorit pro následující období, což následně dalo vznik Zelené dohodě pro Evropu, tj. takzvanému Green Dealu, a dalším dokumentům a politikám. Green Deal představuje strategii pro dosažení klimatické neutrality do roku 2050. Na ni pak navazuje balíček Fit for 55, jehož záměrem je dosáhnout poklesu emisí skleníkových plynů v EU o 55 procent do roku 2030 oproti roku 1990.

"Samozřejmě ta rozhodnutí nevznikla ve vakuu. Tehdy po celé Evropě demonstrovali studenti, mladí lidé a další za to, aby evropská klimatická politika začala odpovídat tomu, jak hluboká klimatická krize je. Poté se z toho stalo téma, na kterém se shodly všechny klíčové politické strany. Jednalo se o agendu, která byla jednotící linkou posledních pět let, která přežila všechny možné krize od covidu až po ruskou invazi na Ukrajinu a energetickou krizi," uvedl Jungwirth Březovský.

V některých kruzích podle analytika o nadcházejících volbách panuje představa, že může dojít k hluboké revizi klimatické agendy. "Já si myslím, že ta představa je ale mylná. Volby jsou o klimatu jen z části. Poslední měsíce se spíše řešily zemědělské protesty, do velké míry jsou mimo jiné také o dopadech energetické krize a zvyšujících se nákladů na domácnosti, konkurenceschopnosti a bezpečnosti členských států," míní Jungwirth Březovský. Zdůraznil, že letošní volby jsou i o dalších tématech jako je například migrace a nejsou pouze o klimatu.

Podle analytičky Kateřiny Kolouchové z portálu Fakta o klimatu bude nové obsazení Evropského parlamentu a Evropské komise důležité pro podobu unijního úsilí v ochraně klimatu pro roky 2024 až 2029. Na rozdíl od Jungwirtha Březovského míní, že klima se stane jedním z důležitých témat samotných voleb, a jistě ani nezmizí z hledáčku unijních států v následujícím období.

"Unijní klimatická politika, na jejíž tvorbě se Česko podílí, má odraz nejen v národních cílech pro snižování emisí, navyšování podílu obnovitelné energie a snižování spotřeby energie. Poskytuje i bezprecedentní finanční prostředky pro dekarbonizaci a modernizaci ekonomiky. Do konce dekády do Česka na tyto účely poputuje více než 1000 miliard korun (jeden bilion korun). A to jak díky zpoplatnění znečišťovatelů emisními povolenkami, tak i díky fondům," řekla Kolouchová.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (9)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Viktor Šedivý

3.6.2024 10:46
Ano, úsilí nepolevuje.

Občané radostně souhlasí.

A když náhodou nesouhlasí, tak nesouhlasné názory zmizí - jako třeba diskuse pod článkem "Jan Tůma: Kdo ochrání český průmysl před „ochranou před Grýndýlem“?"



Odpovědět

Jaroslav Řezáč

3.6.2024 10:55 Reaguje na Viktor Šedivý
kdo si počká, ten se dočká...
Odpovědět
ez

erik zajíček

5.6.2024 17:16 Reaguje na Viktor Šedivý
Ano .mizí ,jak jsem si dovolil naznačit dnes již k jinému příspěvku,pozor přátelé na některá řízeně nabídnutá témata s cílem ostrakizovat jistý okruh diskutujích
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

3.6.2024 10:57
ale co je zasjímavé?

https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/558247-absolutne-nestabilni-pocasi-dela-meteorologum-obrovske-starosti


podle tohoto článku bych řekl, že po období oteplení příjde zima.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

3.6.2024 10:58 Reaguje na Jaroslav Řezáč
zajimavé
Odpovědět
HH

Honza Honza

3.6.2024 12:14
1000 miliard?
- na dostavbu JE
- na úložiště energie (přečerp. elektrárny) - alespoň bychom zachycovali vodu
Nikdy ne na podporu FV (bez úložiště přetíží síť), na elektroauta (bez nabíječek nikam nedojedou, musí se zvládnout jejich recyklace a vyměnitelnost baterií, jinak při jejich krátké životnosti jsou větší zátěž přírody než bezvýznamné CO2 z nafťáku)
Odpovědět
PP

Petr Pavlata

3.6.2024 16:28
Ale dojde. Pozorovatelé zatím releflektují, co se děje v Německé CDU.
Nakonec se dožkáte i nových jaderných elektráren v Německu.
Odpovědět
pk

pepa knotek

4.6.2024 17:59
V Koránu se o gryndýlu nic nepíše, takže k revizi klimatické politiky nepochybně dojde. Jen to bude ještě chvíli trvat, než se změny v demografickém složení obyvatelstva promítnou do politiky.
Odpovědět
ez

erik zajíček

5.6.2024 17:10 Reaguje na pepa knotek
asi tak...
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist