https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/farmari-po-cele-indii-protestuji-proti-zemedelske-reforme
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Farmáři po celé Indii protestují proti zemědělské reformě

8.12.2020 15:31 | DILLÍ (ČTK)
Farmáři chtějí dosáhnout odvolání reformy, schválené v září, která umožňuje vstoupit do obchodování s plodinami soukromníkům.
Farmáři chtějí dosáhnout odvolání reformy, schválené v září, která umožňuje vstoupit do obchodování s plodinami soukromníkům.
Licence | Volné dílo (public domain)
Tisíce indických farmářů se dnes zapojily do protestů proti reformě zemědělského zákona, která podle nich ovlivní obchodování s plodinami v jejich neprospěch. Na některých místech nespokojení zemědělci zablokovali silnice a železnice, aby zabránili lidem dostat se včas do práce a dopravit zboží na trhy. Organizace farmářů na dnešek vyzvaly k celostátní stávce poté, co tři kola jejich jednání s vládou premiéra Naréndry Módího nepřinesla žádné výsledky, informoval dnes zpravodajský server BBC News.
 

Zemědělci ze severoindických států Paňdžáb a Harijána, které sousedí s metropolí Dillí, demonstrují proti zemědělské reformě již dva měsíce. V hlavním městě a jeho okolí si vybudovali protestní tábory, ve kterých přespávají celé rodiny.

"Nedovolíme vládě, aby měnila pravidla. Poškodí příjmy farmářů a naplní kapsy velkých firem," řekl agentuře Reuters 66letý farmář Gurvinder Singh ze státu Paňdžáb.

Farmáři chtějí dosáhnout odvolání reformy, schválené v září, která umožňuje vstoupit do obchodování s plodinami soukromníkům. Podle farmářů tak vláda od nich přestane kupovat obilí za garantovanou minimální cenu a volná soutěž stáhne ceny dolů. Vláda naopak tvrdí, že reforma zemědělcům umožní prodávat svou úrodu nezávisle a zvýší produkci prostřednictvím soukromých investic.

Výzvu ke stávce podpořilo nejméně 20 regionálních a celoindických opozičních stran. Další rozhovory mezi vládou a farmáři se mají konat ve středu.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist