https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/film-planeta-praha-je-o-necekanych-zvirecich-sousedech-obyvatel-metropole?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Film Planeta Praha je o nečekaných zvířecích sousedech obyvatel metropole

13.7.2022 12:03 | PRAHA (ČTK)
Petřín je pražským domovem plcha velkého, který tu možná žil dřív než lidé.
Petřín je pražským domovem plcha velkého, který tu možná žil dřív než lidé.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Film režiséra Jana Hoška Planeta Praha, který navazuje na dokument Planeta Česko, je o nečekaných zvířecích sousedech obyvatel metropole. Záběry zaznamenali tvůrci díky nejmodernějším technologiím z výjimečné blízkosti. Celovečerní film vznikající dva roky do kin vstoupí 4. srpna.
reklama

 

Komentář k výpravě za desítkami zvířat, jejichž domovem je Petřín, břehy Vltavy, Karlův most, park Stromovka i odlehlé periferie, namluvil Jiří Macháček. Za podívanou na pražský mikrokosmos stojí filmový štáb režiséra Hoška, producenta Radima Procházky a kameramana Jiřího Petra. Tvůrci pro natáčení používali deset různých typů záznamových zařízení včetně termokamer či infrakamer.

"Náš hlavní odborný poradce, biolog Ondřej Sedláček, s nadsázkou říká, že by měl být vyhlášen Národní park Praha. Městská krajina je pestřejší než krajina za městem. Praha je místo s největším počtem rostlinných druhů v České republice," uvedl Procházka.

Planeta Praha nabídne skrze zvířecí hrdiny nový pohled na pražská místa, kde by člověk divočinu nečekal. Slípka zelenonohá se odvážně uhnízdila v odkalovací nádrži bubenečské čistírny odpadních vod, sokol stěhovavý hnízdí na komíně v Holešovicích, souboj mufloních samců lze sledovat v areálu Thomayerovy nemocnice v Krči a myšice křovinná se narodila kousek od hrobu Franze Kafky na Novém židovském hřbitově.

Málokdo by také tušil, že Petřín je pražským domovem plcha velkého, který tu možná žil dřív než lidé, a nádrž Slatina v Dubči slouží jako nocoviště pro statisíce středočeských špačků. A díky tomu, že v Praze skoro nikdy nezamrzá Vltava, přestali někteří ptáci migrovat na jih.

"Cílem filmu Planeta Praha je inspirovat diváky k objevení příběhů našich blízkých zvířecích sousedů, kterým většinou nevěnujeme pozornost. Zároveň bychom je chtěli motivovat k větší zodpovědnosti k přírodě nejen v Praze, ale ve všech městech a k zachování její rozmanitosti," podotkl režisér Hošek.

Přírodovědné dokumenty patří u českých diváků k nejoblíbenějším, většina produkce se však zaměřuje na exotická zvířata v dalekých krajích. Režisér Marián Polák už ale snímkem Planeta Česko dokázal, že tuzemská příroda nabízí vzrušující prostředí. Jeho divácky úspěšný dokument ukazující dobrodružství zvířat a rostlin žijících často na nečekaných místech byl nominován na cenu Český lev za rok 2018 a na Cenu pro nejlepší evropský dokumentární film pro děti a mládež.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

kk

karel krasensky

13.7.2022 13:41

Příspěvek byl kvůli porušení pravidel diskuze smazán.

Odpovědět
kk

karel krasensky

13.7.2022 14:51 Reaguje na karel krasensky
Osobně jsem přesvědčen o tom,že Praha už je v takovém stupni rozkladu,že by se měla jako hlavní město zrušít a založit nové hlavní město.Bohužel náš stát je chudý a neschopný takže to nezvladne jako bohatý Kazachstan se schopnou a pracovitou kazašskou elitou.
Odpovědět
JM

Joska Malý

14.7.2022 17:22
Možná by zase mohl začít někdo stříkat chodníky Roundupem a začít bojovat s pajasanem žláznatým, pak také zrušit cyklopruhy, omezit developing a vůbec zakázat novým lidem se do Prahy stěhovat, nebo tady praskneme.
Odpovědět
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist