Francouzi jedí stále méně koňského masa, loni porazili 5252 koní

Koňský steak si loni dala téměř desetina Francouzů, uvedl Guy Arestier ze společnosti Interbev, která chová koně. Historicky se toto maso prodávalo na trzích. Jeho dostupnost ale klesá kvůli menšímu počtu tažných koní i uzavírání jatek zaměřených na koně, dodal Arestier.
Podle Francouzského institutu pro chov koní a jezdectví (IFCE) je prudký pokles spotřeby způsoben také vysokou cenou tohoto druhu masa. "Koňské maso se v roce 2021 prodávalo v průměru za 18,50 eura (450 korun) za kilogram, hovězí maso za 15,30 eura (372 korun) za kilogram a drůbeží maso za 8,50 eura (207 korun)," uvedla mluvčí institutu Mathilde Dhollandeová.
Proti konzumaci koní se razantně staví francouzská herečka Brigitte Bardotová, která je v posledních letech plamennou obhájkyní zvířat. "Jsem pobouřena, že Francie je jednou z posledních zemí, kde se jedí koně," řekla Bardotová AFP.
V Česku se jí koňské maso jen minimálně.
reklama
Dále čtěte |
Online diskuse
Všechny komentáře (9)
Viktor Šedivý
5.3.2023 09:33Zbyněk Šeděnka
6.3.2023 08:07 Reaguje na Viktor ŠedivýPavel Hanzl
6.3.2023 09:52 Reaguje na Viktor ŠedivýViktor Šedivý
6.3.2023 10:21 Reaguje na Pavel HanzlZbyněk Šeděnka
6.3.2023 10:39 Reaguje na Pavel HanzlLukas B.
6.3.2023 14:47 Reaguje na Zbyněk Šeděnkave francii (belgii, španělsku, itálii) bylo historicky chováno poměrně dost koní "na maso" (pro milovníky plyšáčků se to zhusta prezentuje jako ekonomická udržitelnost zachování genobanky těžkách tažnách plemen)- a je to lepší než hovězí a bývá to ve formě stejků nabízeno v poměrně luxusních restauracích (některé se i specializují). občas se doveze i k nám, nebo naopak naše nevhodné koně se vyvážejí do itálie a turecka.
některé jedlíky odrazuje fakt, že koňský lůj nemá bílou barvu jako lůj hovězí, ale je žlutavý, a v laikovi může vzbudit dojem, že je maso zkažené. ostatně, podobnou barvu má maso hovězího jersey (oblíbené plemeno rodinné krávy).
Lukas B.
6.3.2023 15:10 Reaguje na Zbyněk Šeděnkamimochodem, maso ze starých utahaných koní dávno nemíří do řeznictví a restaurací, ale do konzerv pro psy a kočky (což je ten lepší případ) nebo do kafilerií (takoví ti nostalgičtí třicetiletí koně na dožití na louce).
koupíte-li si někde v supermarketu mražené koňské, potom máte 100% jistotu, že se jedná o mladého "masného" koně (většinou z jižní ameriky).