https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/francouzi-jedi-stale-mene-konskeho-masa-loni-porazili-5252-koni
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Francouzi jedí stále méně koňského masa, loni porazili 5252 koní

5.3.2023 00:03 | PAŘÍŽ (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto | Kirsten LaChance / Unsplash
Francouzi jedí stále méně koňského masa a počet koní zabitých na jatkách prudce klesá. V loňském roce řezníci porazili 5252 koní, před devíti lety to bylo ještě přes 20 000 kusů za rok. Vyplývá to ze statistik masného průmyslu, o nichž informovala agentura AFP.
 

Koňský steak si loni dala téměř desetina Francouzů, uvedl Guy Arestier ze společnosti Interbev, která chová koně. Historicky se toto maso prodávalo na trzích. Jeho dostupnost ale klesá kvůli menšímu počtu tažných koní i uzavírání jatek zaměřených na koně, dodal Arestier.

Podle Francouzského institutu pro chov koní a jezdectví (IFCE) je prudký pokles spotřeby způsoben také vysokou cenou tohoto druhu masa. "Koňské maso se v roce 2021 prodávalo v průměru za 18,50 eura (450 korun) za kilogram, hovězí maso za 15,30 eura (372 korun) za kilogram a drůbeží maso za 8,50 eura (207 korun)," uvedla mluvčí institutu Mathilde Dhollandeová.

Proti konzumaci koní se razantně staví francouzská herečka Brigitte Bardotová, která je v posledních letech plamennou obhájkyní zvířat. "Jsem pobouřena, že Francie je jednou z posledních zemí, kde se jedí koně," řekla Bardotová AFP.

V Česku se jí koňské maso jen minimálně.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (9)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Viktor Šedivý

5.3.2023 09:33
V Česku se jí koňské maso jen minimálně. A je to škoda, protože koňský steak je dobrý.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

6.3.2023 08:07 Reaguje na Viktor Šedivý
Za totáče bylo v Hodoníně řeznictví, kde prodávali dva druhy koňského salámu. Ten jeden byl po vysušení srovnatelný s uherákem.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

6.3.2023 09:52 Reaguje na Viktor Šedivý
Fakt? A není to tvrdý? Kůň se poráží jako starý a vyběhaný.....na guláš nebo do salámu to jde, ale steak?
Odpovědět

Viktor Šedivý

6.3.2023 10:21 Reaguje na Pavel Hanzl
Jedl jsem párkrát v Itálii - asi to nebylo z vyběhaných ale z mladých kusů.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

6.3.2023 10:39 Reaguje na Pavel Hanzl
Nikde není psáno, že to musí být z vyběhaných kobyl. Mohou to být mladí koně, pro které se nenajde jejich využití, jako například exteriérové vady, zranění a podobně. Počet těch poražených koní by tomu napovídal.
Odpovědět
LB

Lukas B.

6.3.2023 14:47 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
koňského masa jsou obecně tři druhy (úplně stejně jako hovězího) - zvířata účelově chovaná na maso (analogicky 22 měsíčním býčkům, luxusní maso na všechny úpravy), zvířata vysloužilá (analogicky brakovým kravám a býkům, na guláš, na vývar a do klobás) a zvířata nevhodná k práci a chovu a zraněná (cokoli mezi předchozími skupinami).

ve francii (belgii, španělsku, itálii) bylo historicky chováno poměrně dost koní "na maso" (pro milovníky plyšáčků se to zhusta prezentuje jako ekonomická udržitelnost zachování genobanky těžkách tažnách plemen)- a je to lepší než hovězí a bývá to ve formě stejků nabízeno v poměrně luxusních restauracích (některé se i specializují). občas se doveze i k nám, nebo naopak naše nevhodné koně se vyvážejí do itálie a turecka.

některé jedlíky odrazuje fakt, že koňský lůj nemá bílou barvu jako lůj hovězí, ale je žlutavý, a v laikovi může vzbudit dojem, že je maso zkažené. ostatně, podobnou barvu má maso hovězího jersey (oblíbené plemeno rodinné krávy).
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

6.3.2023 14:58 Reaguje na Lukas B.
Díky za vysvětlení.
Odpovědět
LB

Lukas B.

6.3.2023 15:10 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
ostatně, oblíbený koňský salám se u nás nevyráběl z koní (tolik koní se u nás neporáželo), ale z ořezu hovězích hlav - tedy předtím, než se zakotvilo, že tuzemák není rum.

mimochodem, maso ze starých utahaných koní dávno nemíří do řeznictví a restaurací, ale do konzerv pro psy a kočky (což je ten lepší případ) nebo do kafilerií (takoví ti nostalgičtí třicetiletí koně na dožití na louce).
koupíte-li si někde v supermarketu mražené koňské, potom máte 100% jistotu, že se jedná o mladého "masného" koně (většinou z jižní ameriky).
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

6.3.2023 15:47 Reaguje na Lukas B.
Když jsem zmínil to řeznictví v Hodoníně, tak ty salámy jsem nikde jinde neviděl, takže je docela možné, že s tou surovinou nekecali.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist