https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/galerie-artwall-nabidne-pod-letenskymi-sady-poezii-hablove
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Galerie Artwall představí na Letné poezii o klimatu, devastaci krajiny i havárii na řece Bečvě

13.1.2021 15:01 | PRAHA (ČTK)
Foto | Tomáš Máca / Wikimedia Commons
Galerie Artwall nabídne pod širým nebem na opěrné zdi Letenských sadů na nábřeží kpt. Jaroše a Edvarda Beneše od 19. ledna experimentální poezii Anny Beaty Háblové. Umělkyně a architektka pro galerii připravila soubor krátkých básní pojednávajících o klimatické změně, devastaci a vysychání krajiny, odlesňování i nedávné ekologické katastrofě na řece Bečvě. Název výstavy Nevýslovný odkazuje ke skutečnosti, že konstatování o ničení přírody, jsou-li opakována stále dokola, začínají pomalu ztrácet svůj význam. ČTK o tom za pořadatele informovala Silvie Marková.
 

"Pokud na řadu nepřijdou činy, ze slov se stanou jen cáry," uvedla Háblová.

Vernisáž se uskuteční on-line 19. ledna na facebookové stránce galerie. Její součástí bude eko-slam v podání Háblové. Výstava umístěná na zdi nabídne do 15. března slova básní psaná strojopisem, která často tvoří různé obrazce. Jindy zas jednotlivá písmena padají nebo přecházejí v postupně mizející řádky. To podstatné a zároveň nevyslovitelné se odehrává mezi řádky. Na pozadí strohého popisu banálních skutečností evokuje autorka hrozící krizi.

"Poezie je forma, která úspornými prostředky rozestírá více vrstev. Chtěli bychom ji někam zařadit, ale ono to nejde. Básně vystavené v galerii Artwall by mohly být haiku, ale nejsou, mohla by to být textovka bez diakritiky, ale ta to není, mohlo by to být napsané na stroji, ale ani to není pravda. Podobná nejednoznačnost je i nejednoznačností naší budoucnosti," podotkla autorka.

Projekt vzešel z otevřené výzvy galerie Artwall nazvané Návrat k normálu není možný. Galerie Artwall se ve výzvě zaměřila na téma proměny společnosti po pandemii covid-19. "Krize nám může pomoci pochopit, že v předešlé normalitě nebylo nic racionálního nebo nezbytně nutného. Vzniklou šanci je zapotřebí využít k představení nových ekonomických a společenských modelů, které budou založeny na respektu k přírodě. Návrat ke špinavé budoucnosti by byl promarněnou šancí. Na to upozorňuje i výstava Nevýslovný na Artwall," uvedly kurátorky Lenka Kukurová a Zuzana Štefková.

Anna Beata Háblová studovala architekturu na ČVUT, kde roku 2017 dokončila i doktorské studium. Příležitostně moderuje večery s tématy poezie, umění a architektury. Za architektonické návrhy i teoretické práce získala ceny Young Architect Award 2010 nebo Young Planning Professionals Award 2012. V roce 2017 jí vyšla populárně naučná kniha Města zdí. Spolupracuje s rozhlasovou stanicí ČRo Vltava. Její poslední knihou na pomezí žánrů jsou Nemísta měst z roku 2019 o opomíjených, pomíjivých a míjených místech. Publikovala čtyři básnické sbírky, její básně byly přeloženy do několika evropských jazyků.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

LK

Lukáš Kašpárek

14.1.2021 07:57
Problém je, že současný ekonomicko-společenský model je pro jeho vyznavače jako droga, které se nechtějí vzdát a podle nich ani nemohou (jako již nesvéprávní)...

Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist