https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/gazprom-kvuli-sporu-o-platby-zastavil-veskere-dodavky-plynu-do-nizozemska
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Gazprom zastavil veškeré dodávky plynu do Nizozemska i dánskému Orstedu Aktualizováno

31.5.2022 14:49 | AMSTERDAM/MOSKVA (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Ruská státní plynárenská společnost Gazprom zastavila veškeré dodávky plynu do Nizozemska. Ruský podnik dnes oznámil, že nizozemská obchodní společnost GasTerra, která dovoz plynu do Nizozemska zajišťuje, nezaplatila za surovinu dodanou v dubnu. GasTerra už v pondělí avizovala, že nepřistoupí na platby v rublech, jak požaduje Kreml. Problémy se zásobováním v důsledku zastavení dodávek neočekává. Gazprom dnes později také informoval, že od 1. června zastaví ze stejného důvodu dodávky též dánské společnosti Orsted a do Německa britské firmě Shell Energy.
 

"Gazprom zcela zastavil dodávky plynu společnosti GasTerra, protože firma nezaplatila v rublech," uvedl ruský gigant na telegramu. Gazprom poznamenal, že platby je nutné provádět podle pokynů. Ty předpokládají, že odběratelé budou mít účet i v rublech, z kterého se plyn bude platit.

Společnost GasTerra už v pondělí uvedla, že přerušení dodávek plynu z Ruska očekává, protože nechce přistoupit na požadavky Kremlu. Omezení dodávek plynu nizozemským domácnostem firma nepředpokládá a uvádí, že už si plyn zajistila jinde.

Gazprom se ve svém rozhodnutí odvolává na výnos prezidenta Vladimira Putina, podle kterého musejí všichni odběratelé ruského plynu z takzvaných znepřátelených zemí od dubna platit za odběr suroviny v rublech. Mezi tyto země Moskva řadí i celou Evropskou unii. Gazprom zdůraznil, že jeho obchodní partneři byli o této změně včas informováni.

Rusko loni vyvezlo do Nizozemska 6,67 miliardy metrů krychlových zemního plynu. To odpovídá přibližně 16 procentům tamní spotřeby, uvedla agentura DPA.

Společnost Orsted, která zajišťuje dodávky ruského plynu do Dánska, dříve odmítla přistoupit na platby v rublech. Dánský energetický úřad avizoval, že v důsledku přerušení dodávek neočekává žádné bezprostřední problémy v zásobování domácností.

Obdobně odmítla za dodávky plynu do Německa platit v rublech firma Shell Energy. Smlouva podle ní stanovila dodávky plynu v objemu až 1,2 miliardy metrů krychlových ročně. Gazprom uvedl, že dodávky neobnoví, dokud Orsted a Shell Energy nezaplatí v souladu s požadavky Ruska.

Gazprom už před více než týdnem přerušil dodávky plynu do Finska a v dubnu také do Polska a do Bulharska. Rusko začalo platby ve své měně vyžadovat po invazi na Ukrajinu, když na něj západní země uvalily sankce, a většinu finančních transakcí mezi Ruskem a Západem tak znemožnily.

Další odhodlání potrestat Rusko za jeho agresi vůči Ukrajině daly členské země EU najevo na pondělním summitu. Dohodly se na něm, že zakážou dovoz většiny ruské ropy, některé země ale budou mít přechodně výjimku, například Česká republika a Maďarsko. Agentura AP v této souvislosti uvedla, že postoj jednotlivých členských zemí odhalil nejednotu EU.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (15)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PH

Pavel Hanzl

31.5.2022 14:58
Nejednota EU spočívá v tom, že všichni se odstřihnou, ale někteří později, jakmile si zajistí jiný zdroj.
Takovou nejednotu bych bral i v pomalu totalitním státě.
Já to považuji za výrazný úspěch.
Jenom tam není, že Holanďani se chtěli odstřihnout sami, mají už náhrady.
Odpovědět
pp

pavel peregrin

31.5.2022 14:59 Reaguje na Pavel Hanzl
Vy naivko.
Odpovědět
ZK

Zan K.

31.5.2022 15:22 Reaguje na Pavel Hanzl
To my o tom mluvíme stále, ale plyn bereme pořád. Z Německa ale stejně ruskej. Tak měnapadá ono slovo z bible....
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

31.5.2022 17:39 Reaguje na Zan K.
My jsme závislí totálně a to se přepákovat narychlo někam jinam prostě nedá. Němčouři nám to posílají přes NS1, ale jak dlouho, to ví už jen Putler.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

31.5.2022 16:05 Reaguje na Pavel Hanzl
Takže kdybych to aplikoval na grndýl, tak bude stačit, když se k těm avizovaným cílům zavážeme, akorát je splníme o něco později ... 10-20-30 let.

Tak to beru:-))).
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

31.5.2022 16:06 Reaguje na Svatá Prostoto
To je jak když Němci dodávají na Ukrajinu zbraně ... až je nakonec dodají, tak sice už bude po válce, ale jednou tam prostě budou:-)))
Odpovědět
RV

Richard Vacek

31.5.2022 18:30
Je vidět, že řada lidí se těší, až budou moci konečně platit za energie férovou cenu. A časem se dočkají - stačí se podívat, za kolik nakupují obchodníci elektřinu, plyn a uhlí na příští rok.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

31.5.2022 21:00 Reaguje na Richard Vacek
Férovou cenu platíme pouze za OZE a to nejlépe na vlastní střeše a bez dotací.
Odhadem 10 - 20% toho, co nám nasolí dodavatel.
Odpovědět
kk

karel krasensky

31.5.2022 21:14 Reaguje na Pavel Hanzl
pane Hanzl nakupte petrolej,petrolejovou lampu,svíčky-zdraží a nebudou
Odpovědět
sv

s v

31.5.2022 21:28 Reaguje na karel krasensky
Rusáci je budou pašovat přes třetí země do rusácka, krásenský.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

1.6.2022 12:16 Reaguje na Pavel Hanzl
Kolik elektřiny vám ta FVE na VAŠÍ střeše produkuje? Pochlubte se, není třeba být zbytečně skromný:-))).
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

1.6.2022 09:09
Neplatíš, nedostaneš. Jednoduché a účinné. Až budeš něco chtít, tak prvně
zaplatíš dluh a platbu uskutečníš předem. Tak se obchoduje s neplatiči.
Zatím platili s měsíčním zpožděním a dodavatel s tím souhlasil, ono při
neplacení dodávky končí, ale topit se už zase bude za 4 měsíce !!!
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

1.6.2022 12:19 Reaguje na Břetislav Machaček
A tak tady jste mimo ... oni platí, resp. byli a jsou připravení platit přesně podle uzavřených smluv. Že Sověti přišli s tou kokotinou v rublech je jasné porušení smluvních podmínek.

A protože zrovna tyhle subjekty se bez toho Ruského plynu vcelku v klidu obejdou, tak Gazprom jednoduše poslali do hajzlu. A samozřejmě jim bylo jasné, že k přerušení dodávek může dojít. A je jim to jedno.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

2.6.2022 20:30 Reaguje na Svatá Prostoto
Pokud toto udělají všichni, co se mohou bez ruského plynu
obejít, tak nakonec už nic nezbude k tomu přerozdělování.
Jsou to jednoduché počty. My pro sebe plyn máme a vy se
starejte, kde ho seženete. Brát ruský plyn každý trochu,
tak ho výpadek neohrozí, ale pokud ho jedni brát nebudou
vůbec, tak ti druzí na něm budou závislí ze 100%. Je to
prvý signál, že solidarita ohledně plynu je iluze.
Jinak Gazprom banka Eura stále přijímá, mění na rubly a ty
dává ruské státní kase. K čemu jsou Rusům Eura, když si
za ně nemohu v EU nic koupit? Maximálně za ně mohou něco
koupit odjinud. Ta platba v rublech zvedá poptávku po rublech a nutí prodávat Rusku zboží za které rubly utrží. Díky platbě plynu a ropy za rubly zvedá po rublech poptávku a tím dál rubl zpevňuje. Byl to geniální tah ruské národní banky, který hodil vidle do obchodování v Eurech a dolarech po zavedení sankcí a světu oznámili, že se bez těchto měn
Rusko obejde.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

3.6.2022 12:23 Reaguje na Břetislav Machaček
Pokud se bez toho obejdou, tak to s přerozdělováním nic moc neudělá, bo plynu budou mít tyto země furt stejně, tedy dost ... jen odjinud.
Plus nějaké full embargo na plyn nehrozí, prostě si jen ty země, které z Ruska vždy braly tak nějak prd řekly, že na něj kašlou úplně. za stávající situace vcelku pochopitelné.
No ... ten váš pohled na měnovou politiku raději nechám být, ono je to trochu jinak, ale to je tak nějak fuk.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist