https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/greenpeace-a-horni-jiretin-podaly-trestni-oznameni-za-podle-nich-ilegalni-kaceni
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Greenpeace a Horní Jiřetín podaly trestní oznámení za podle nich ilegální kácení

22.5.2023 16:21 | Horní Jiřetín (Mostecko) (ČTK)
Kácení v Mariánském údolí - duben 2023.
Kácení v Mariánském údolí - duben 2023.
Foto | Ibra Ibrahimovič / Greenpeace
Ekologická organizace Greenpeace a obec Horní Jiřetín na Mostecku podaly trestní oznámení na firmu Royal Pine, která podle nich nelegálně vykácela staré bukové lesy nad Mariánským Údolím v Krušných horách. Mají za to, že firma mohla spáchat trestný čin poškození lesa, za což hrozí až dva roky vězení nebo zákaz činnosti, informoval mluvčí organizace Lukáš Hrábek.
 

Vlastníkem lesa je podle Greenpeace společnost Royal Pine a v bukových lesích kácela na začátku letošního roku. V té době přitom ještě úřady nerozhodly o její žádosti o povolení kácení, kterou podala loni. Krajský úřad Ústeckého kraje vydal 20. února k navrhovanému kácení nesouhlasné stanovisko. Podle Greenpeace v té době porosty, v nichž kácení odmítl, již neexistovaly. S kácením nesouhlasily Horní Jiřetín, Greenpeace a Česká společnost pro ochranu netopýrů.

Starosta Horního Jiřetína Vladimír Buřt (Sdružení Strany zelených a NK) během řízení upozornil krajský úřad i na to, že v lokalitě se těží. "Vzácná příroda Krušných hor si konečně zaslouží zajistit ochranu. Bohužel místo ní jsme stále svědky dalšího a dalšího kácení a nevratného ničení místních lesů. Po vyčerpání všech ostatních možností tak podáváme toto trestní oznámení, neboť vlastník vytěžil dřevo nejspíše bez povolení, a přesto se zatím nic neděje," uvedl starosta.

Greenpeace se na inspekci obrátila již dříve také kvůli kácení lesů v Krušných horách ze strany státního podniku Lesy ČR. Organizace těžbu v krušnohorských bučinách dlouhodobě kritizuje a požaduje vytvoření rozsáhlého chráněného území s bezzásahovým režimem. Zástupci ministerstva životního prostředí představili možnou podobu chráněného krajinného území letos v dubnu. Území by podle pracovního návrhu ministerstva mohlo sahat od Kraslic na Sokolovsku po Petrovice na Ústecku. Následuje projednání návrhu s dotčenými obcemi, což může trvat až dva a půl roku.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (13)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MK

Majka Kletečková

22.5.2023 22:07
Krušnohorské bučiny si zasluhují stejnou ochranu jako Jizerskohorské bučiny!
Odpovědět

Viktor Šedivý

22.5.2023 22:40 Reaguje na Majka Kletečková
A co využití biomasy?
Když se nesmí pálit fosilní paliva (a jaderná energetika je ideologicky taky v háji), musí se využívat všechno, co roste.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

23.5.2023 06:58 Reaguje na Viktor Šedivý
Nejlepší je přírodní využití biomasy (=pastva).
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

23.5.2023 06:56
Krušné hory by měly být z větší části ihned NP. A je chyba, že už nejsou (a tedy nebudou). Postavíme tam větrníky.
Nicméně je třeba si uvědomit, že husté bukové lesy nejsou přirozené, jsou to hospodářské lesy (plantáže). Potřebuje se v nich zavést přírodní hospodaření tj. pastva, nejlépe přírodní divoké zvěře, jelen , zubr, kůň, daněk, muflon, koza bezoárová... ve vhodné míře a na vhodných místech. A pak provádět sklizeň (lov).
Odpovědět
Pe

Petr

23.5.2023 22:49 Reaguje na Slavomil Vinkler
Že jsem tak zvědavý, co chcete spásat v hustém bukovém lese? :-)
Odpovědět
Pe

Petr

23.5.2023 23:08 Reaguje na Petr
A proč vlastně tam chcete něco pást? V čem jako má být smysl a přínos?
Odpovědět
Pe

Petr

23.5.2023 23:01 Reaguje na Slavomil Vinkler
A třeba ten les na úvodním obrázku. Stráně kudy neprojdete. Umíte si představit tam "sklízet" nějaká větší zvířata? Jak to chcete dělat?
Odpovědět
JB

Jakub Brenn

24.5.2023 11:46
To jsou opravdu velké nepřirozené holiny a dokonce asi i čerstvé,
je vidět, že si z toho nic nedělají.
Odpovědět
JB

Jakub Brenn

24.5.2023 11:49
To jsou opravdu velké nepřirozené holiny a dokonce asi i čerstvé,
je vidět, že si z toho nic nedělají. Možná tam chtějí vytěžit co nejvíce,
než tam vznikne chráněné území.
Odpovědět
JB

Jakub Brenn

24.5.2023 11:50
To jsou opravdu velké nepřirozené holiny a dokonce asi i čerstvé,
je vidět, že si z toho nic nedělají. Možná tam chtějí vytěžit co nejvíce,
než tam vznikne chráněné území.
Odpovědět

Viktor Šedivý

24.5.2023 17:02 Reaguje na Jakub Brenn
Což by bylo logické počínání. Pro řádného hospodáře ve smyslu zákona dokonce povinnost.
Odpovědět
JH

Jiří Hoštička

24.5.2023 14:21
Copak pro státní úřady neplatí žádné lhůty?
Vlastník si "loni požádal" a do jara mu nikdo neodpověděl?
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

24.5.2023 17:54
Když kouknu na Krušky z družice, je tam krásného lesa až Aš, zejména vých směrem (od Jiřetína). A je třeba vědět, že i hustníky mají své obyvatele, zcela odlišné od vzrostlých porostů. Takže to nevidím vůbec černě, to mnohem hůře dopadly smrčiny z vyšších poloh, ale i tam situace jistě není "nevratné poškození", jak někteří zbytečně straší u bučin. Jinak s CHKO souhlas, při dobrém managementu zvládne i šetrnou těžbu, neb dřevo potřebujeme stále.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist