https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/greenpeace-si-stezuje-ombudsmanovi-kvuli-planum-na-kaceni-v-krusnych-horach
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Greenpeace si stěžuje ombudsmanovi kvůli plánům na kácení v Krušných horách

26.1.2024 10:43 (ČTK)
Bučiny v Krušných horách.
Bučiny v Krušných horách.
Foto | Petr Zewlakk Vrabec / Greenpeace
Greenpeace podala stížnost k veřejnému ochránci práv kvůli plánům na kácení na území Evropsky významné lokality Východní Krušnohoří. Poukazuje na pochybení úřadů při schvalování lesních hospodářských plánů, které umožňují narušování vzácných starých bučin rozsáhlou těžbou.
 

Podle Greenpeace Ústecký kraj schvaluje lesní hospodářské plány v rozporu se zákonem na ochranu přírody a ve zjednávání nápravy je nečinný. Jeho postup pak následně potvrzuje ministerstvo zemědělství. Organizace si stěžuje i podle ní na nedostatečnou podporu ochrany přírody ze strany ministerstva životního prostředí, které podle ní nebylo schopné tento problém napravit.

"Lesní hospodářské plány stanovují hospodaření v lese na dalších deset let včetně například objemu těžeb dřeva. V případě evropsky významné lokality se k nim musí vyjadřovat krajský orgán ochrany přírody, který by měl posoudit jejich dopady a vydat k nim souhlasné nebo nesouhlasné závazné stanovisko," uvedla organizace.

Stížnost adresovali zástupci Greenpeace ombudsmanovi, protože podle nich nevidí jinou možnost, jak donutit úřady k lepšímu postupu při schvalování lesních hospodářských plánů a odstranění jejich podle nich nezákonné schvalování.

"Podle modelu Agentury ochrany přírody a krajiny hrozí, že přijdeme o ty nejcennější lesy Krušných hor. Velké objemy těžeb se v lesních hospodářských plánech stále objevují a Ústecký kraj je není schopen omezit. A když odbor životního prostředí toho samého úřadu vydá z důvodu přílišného ničení přírody nesouhlasné stanovisko, odbor zemědělství přesto plán schválí. Některé lesní hospodářské plány jsou zjevně nezákonné, přesto se je nedaří zrušit," uvedla koordinátorka kampaně Greenpeace za záchranu starých lesů Nikol Krejčová.

Analýza Agentury ochrany přírody navrhuje, aby byla na území Evropsky významné lokality vyhlášena Národní přírodní rezervace o velikosti větší než 1000 hektarů, kde by se dosavadní hospodářské lesy změnily na lesy zvláštního určení. Oblast by pak měla překrýt připravovaná Chráněná krajinná oblast Krušné hory. Greenpeace tento návrh podporuje. Podle ní ale stát musí zajistit, aby místní lesy nebyly ničeny a ve velkém káceny, dokud území nedostane potřebnou ochranu, například právě rušením či úpravami lesních hospodářských plánů.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

SV

Slavomil Vinkler

26.1.2024 13:37
Opět jde o majetek. No jsou ty lesy státní nebo soukromé? Jestli soukromé, jde o obrovský majetek, který je třeba okamžitě zhodnotit, než bude zestátněn převedením na CHKO nebo NPR.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist