https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/greta-thunbergova-emise-porad-rostou-v-zasade-se-s-tim-nic-nedela
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Greta Thunbergová: Emise pořád rostou, v zásadě se s tím nic nedělá Video

24.4.2019 00:33 (ČTK)
16letá Švédka Greta Thunbergová je hlavní tváří globálního mládežnického hnutí za tvrdší ekologickou politiku. / Ilustrační foto
16letá Švédka Greta Thunbergová je hlavní tváří globálního mládežnického hnutí za tvrdší ekologickou politiku. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Mattias Nutt / WEF
Lidstvo by už nemělo své úspěchy posuzovat podle křivky ekonomického růstu, ale podle vývoje emisí skleníkových plynů. Ty stále stoupají a proti "klimatickému zhroucení" se v podstatě nijak nebojuje. V britském parlamentu to včera prohlásila 16letá Švédka Greta Thunbergová, která je hlavní tváří globálního mládežnického hnutí za tvrdší ekologickou politiku. Zdaleka neděláme dost, řekl v reakci britský ministr životního prostředí Michael Gove.
 

"Lhali jste nám. Dávali jste nám falešnou naději. Říkali jste nám, že budoucnost je něco, na co je třeba se těšit," řekla aktivistka při setkání s britskými poslanci. Lidem její generace prý byla budoucnost ukradena, "aby se mohl malý počet lidí dostat k nepředstavitelným sumám peněz". "Neřídíte se vědou, protože vás zajímají jenom řešení, která vám umožní pokračovat jako dosud," dodala Thunbergová.

Při současných trendech podle mladé Švédky kolem roku 2030 začne nezvratná řetězová reakce přírodních jevů, "která nejspíše povede ke konci civilizace, jak ji známe". Thunbergová se přitom odvolávala na závěry Mezivládního panelu OSN pro změnu klimatu (IPCC), které podle ní bezvýhradně podporují téměř všechny významnější národní vědecké orgány.

IPCC ve zprávě z loňského podzimu konstatuje, že udržení globálního oteplování pod hranicí 1,5 stupně Celsia oproti předindustriální éře vyžaduje urychlené přijetí dalekosáhlých opatření, jako zajištění stavu čistých nulových emisí do roku 2050. Při růstu teplotních průměrů o více než 1,5 stupně pak podle vědců hrozí dlouhotrvající nebo nezvratné změny. Globální emise oxidu uhličitého nicméně v roce 2018 podle Mezinárodní energetické agentury (IEA) narostly o 1,7 procenta a dosáhly tak nového maxima.

"V posledních šesti měsících jsem napříč Evropou procestovala stovky hodin ve vlacích, elektrických automobilech a autobusech, a opakovala jsem znovu a znovu tato život měnící slova. Ale zdá se, že o tom nikdo nemluví a že se nic nezměnilo... Základním problémem je, že i přes všechna krásná slova a sliby se v zásadě pro zastavení, nebo pouhé zpomalení klimatického zhroucení nic nedělá," uvedla Thunbergová, která v uplynulých měsících vystoupila v Evropském parlamentu i na Světovém ekonomickém fóru a setkala se s papežem.

Klimatická krize je podle ní zároveň nejlehčí i nejtěžší výzvou pro lidstvo, protože je jasné, co je potřeba učinit, avšak řešení vyžaduje transformaci současného ekonomického modelu. "Jediné, na co bychom se měli ohlížet, je křivka emisí. A je mi líto, ale ta jde pořád nahoru... Už bychom neměli naše bohatství měřit podle grafu, který ukazuje ekonomický růst, ale podle křivky, která ukazuje emise skleníkových plynů," vzkázala Thunbergová členům britského parlamentu.

Projev švédské školačky si vyslechl také ministr životního prostředí Gove, podle něhož vlády dosud proti klimatickým změnám nepostupovaly dost důrazně. "Čas konat nastal, výzva nemůže být zřetelnější. Slyšeli jsem tě, Greto," dodal. Thunbergová se ve své promluvě opakovaně ptala, zda ji je dobře slyšet.

Podle aktivistky již snadná řešení nejsou možná, "ekologickou katastrofu" nicméně stále lze odvrátit. "Lidé jsou velmi přizpůsobiví, stále to můžeme napravit. Ale tato možnost nepotrvá dlouho," dodala.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jan Šimůnek

24.4.2019 17:56
Ať mi soudružka Greta, nebo spíš někdo z těhc, kdo tuhle loutku vodí, vysvětlí, jak to, že nedošlo k žádné katastrofě ani za středověkého, ani za antického ani za mínojského klimatickjého optima, kdy ve všech případech bylo výrazně tepleji než dnes (a dokonce tepleji, než předkládají jako totální katastrofu soudruzi z IPCC). Teplejší výkyvy byly i za Karla IV. a za Jagelonců, byť ne tak teplé jako předchozí středověké klimatické optimum, ale bylo tepleji než nyní.
Odpovědět
KK

Karel Karel

5.5.2019 18:18
Souhlas s p. Šimůnkem. Už při začátcích toho CO2 šílenství, při prosazování tzv. biolihu,
jsem věděl, že to není čistá hra.. Samotná výroba a následné spalování v automobilu,kdy
líh má podstatně nižší výhřevnost, nepřináší úsporu CO2. Ne každý lihovar má zachytávání
CO2 při kvašení, kdy ho vzniká přibližně stejné množství jako vykvašeného lihu.Ten líh
je o koncentraci v průměru 10% a je li celkově vyrobeného lihu 1000 hl,vznikají vysoká
množství tzv. výpalků, které mají nízké pH a je třeba je ekologicky likvidovat. Některý
lihovar se chlubí, že výpalky likviduje tzv. anaerobní fermentací za vzniku metanu.
Nevěřím tomu, vysoké objemy a doba fermentace nejsou pro výpalky vhodné.Navíc reakce
neproběhne 100%ně, cca 10% by bylo nutné zlikvidovat aerobně za vysoké spotřeby elektřiny. A z vlastních zkušeností vím, že lihovar by nesměl vypouštět do kanalizace
ani čistou vodu z destilace pro obsah organických i anorganických kyselin...
Odpovědět

Jan Šimůnek

8.5.2019 14:38 Reaguje na Karel Karel
Nehledě k tomu, že metan je plyn ještě "skleníkovější" než CO2.

Ono by bylo ideální spalovat v motoru přímo cukr (s katalyzátorem), ale musel by tomu být (hodně) přizpůsobený.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist