https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/guterres-zadal-na-cop28-konec-fosilnich-paliv-kral-karel-iii.respekt-k-planete
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Guterres žádal na COP28 konec fosilních paliv, král Karel III. respekt k planetě Aktualizováno

1.12.2023 14:01 | DUBAJ (ČTK)
Stejně důležité jako to, kdo na konferenci promluvil, je také to, kdo na ni nepřijel, upozorňují  ale média. Dvěma nejviditelnějšími absentéry jsou americký prezident Joe Biden a jeho čínský protějšek Si Ťin-pching, kteří vyslali jen své zástupce.
Stejně důležité jako to, kdo na konferenci promluvil, je také to, kdo na ni nepřijel, upozorňují ale média. Dvěma nejviditelnějšími absentéry jsou americký prezident Joe Biden a jeho čínský protějšek Si Ťin-pching, kteří vyslali jen své zástupce.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | MauriceNorbert / Depositphotos
Dnešní svět čelí mnoha výzvám, z nichž největší je změna klimatu, která ovlivňuje všechny a všechno, řekl na začátek jednání na klimatické konferenci COP28 v Dubaji vůdce Spojených arabských emirátů Muhammad bin Zajd Nahaján jménem hostitelské země. Oznámil také zřízení nového fondu s 30 miliardami dolarů (670,5 miliard korun) na globální boj s klimatickými změnami. Generální tajemník OSN António Guterres vyzval k okamžitému ukončení spalování fosilních zdrojů energie. Britský král Karel III. vyzval ke společné usilovné práci a řekl, že doufá, že výsledek rozsáhlého klimatického summitu bude přelomový.
 

"Jsme velmi daleko od klimatických cílů stanovených v Paříži, ale stále ještě není pozdě," řekl Guterres. Země je podle něj velmi nemocná a jediný, kdo ji může vyléčit, jsou světoví státníci. Svět podle šéfa OSN musí dramaticky snížit emise skleníkových plynů a kompletně zastavit využívání fosilních zdrojů energie a přesunout se k obnovitelným zdrojům.

Britský král Karel III. vyzval ke společné usilovné práci a řekl, že doufá, že výsledek rozsáhlého klimatického summitu bude přelomový. "Modlím se z celého srdce, aby COP28 byla dalším skutečným bodem obratu," řekl král Karel, který připomněl jednání klimatické konference v Paříži. Před osmi lety si tam světoví lídři stanovili cíl udržet oteplování "výrazně pod dvěma stupni" oproti předindustriální éře, lidstvo ale zatím podle expertů nepřijalo opatření dostatečná na to, aby tuto ambici naplnilo.

Na propastný rozdíl mezi rétorickými proklamacemi a skutečnými opatřeními pak podle komentátorů upozornilo například vystoupení britského premiéra Rishiho Sunaka. Ten sice v projevu řekl, že je ohledně výsledků jednání v Dubaji optimistický, zároveň ale na tiskové konferenci obhajoval rozhodnutí své vlády zmírnit opatření na snižování emisí. Konzervativní kabinet mimo jiné odložil plánovaný zákaz prodeje automobilů se spalovacími motory.

Francouzský prezident Emmanuel Macron zopakoval slib, že Francie do roku 2027 uzavře všechny své uhelné elektrárny. Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová řekla, že EU je na cestě překročit do roku 2030 své závazky ohledně snižování emisí. Německý kancléř Olaf Scholz oznámil zahájení činnosti tak zvaného klimatického klubu 36 zemí, které chtějí státům v rozvojové části světa pomáhat s dekarbonizací vysokoemisních průmyslových odvětví, jako jsou výroba oceli, cementu nebo hliníku.

Zástupci zemí globálního jihu naopak upozorňovali na to, že ekonomicky vyspělé státy, které nesou největší vinu na růstu emisí skleníkových plynů, nedělají v boji proti klimatickým změnám dost. "Planeta už má dost nesplněných klimatických dohod. Vlády nemůžou utéct své zodpovědnosti," řekl brazilský prezident Luiz Inácio Lula da Silva.

"Pro obyvatele malých ostrovních států je bolestné sledovat to, že COP28 nejspíš nebude tím milníkem, ve který všichni doufáme, protože pokrok ohledně pařížské dohody je pomalý," upozornil král tichomořského státečku Tonga Tupou VI.

Stejně důležité jako to, kdo na konferenci promluvil, je také to, kdo na ni nepřijel, upozorňují ale média. Dvěma nejviditelnějšími absentéry jsou americký prezident Joe Biden a jeho čínský protějšek Si Ťin-pching, kteří vyslali jen své zástupce. Navzdory obnovení bojů mezi Izraelem a Hamásem v Pásmu Gazy se do Dubaje dostavil izraelský prezident Jicchak Herzog. Právě kvůli jeho účasti ale není přítomen íránský prezident Ebráhím Raísí, napsala agentura AFP.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (9)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

1.12.2023 14:24
Generální tajemník OSN António Guterres vyzval k okamžitému ukončení spalování fosilních zdrojů energie.

Pokud by výzva byla vyslyšena dojde k okamžitému zhroucení civilizace jak ji známe.
Z čehož plyne, že António Guterres je tuplovaný zelený anarchista.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

1.12.2023 14:33 Reaguje na Miroslav Vinkler
No možná se shlédl v Biči božím.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

1.12.2023 15:01 Reaguje na Miroslav Vinkler
Kdyby jenom on v té " slezině ", že !
Odpovědět
pk

pepa knotek

1.12.2023 16:20 Reaguje na Miroslav Vinkler
Na základě výroku A.Gutterese vyzývám v Dubaji přítomné psychiatry, aby jej neprodleně vyšetřili a eskortovali na příslušné oddělení.
Odpovědět
JK

Jiří Kvítek

1.12.2023 18:48
Hlavně, že všichni přicestovali letadly a pak budou zakazovat fosilní paliva, hlupáci.

Kdyby si uměli spočítat uhlíkovou stopu jejich nesmyslné a zbytečné akce, tak by mluvili jinak.
Odpovědět
Pe

Pepa

1.12.2023 19:33 Reaguje na Jiří Kvítek
Ale oni to spočítané mají, proto jednoduše nejprve omezí plebs jako si ty..
Odpovědět
VM

Vladimir Mertan

2.12.2023 08:54
https://www.youtube.com/watch?v=7tAYXQPWdC0&ab_channel=LakeGodstone
Odpovědět
mara polasek

mara polasek

2.12.2023 15:26 Reaguje na Vladimir Mertan
tento dokument by si meli poustet povinne na zacatku konference!!! a vsichni bojovnici s emisemi co2 by ho meli zhlednout kazdy vecer pred spanim. by videli v jakem bludu zijou.
Odpovědět
RA

Robert Axamit

2.12.2023 10:22
Vrtá mi hlavou kolika soukromými tryskáči přiletěli na ten potlach "ekopodnikatelé" z celého světa. Do Glasgova jich bylo cca 400. Vzhledem k tomu jak se v některých zemích obchodu s "ekostrachem" daří, jim nepochybně násobně vzrostli dotační tržby a jiné zlodějny. Můj odhad je, že letadel bude takový dvojnásobek. Až budete platit násobně vyšší platby za energie, stěžovat si na inflaci atd. způsobené Green Dealem, emisníma povolenkami a nekonečnými zelenými dotacemi věnujte jim tichou vzpomínku.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist