https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/historii-vorarstvi-v-cesku-zapsaneho-v-unesco-prezentuje-vystava-dobovych-snimku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Historii vorařství v Česku zapsaného v UNESCO prezentuje výstava dobových snímků

11.12.2022 01:14 | PRAHA (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto | Tony Hisgett / Wikimeda Commons
K příležitosti zapsání vorařství na seznam nehmotných památek UNESCO se otevřela výstava fotografií zachycujících vorařskou a šífařskou tradici. Expozice představuje 14 panelů s historickými snímky vorařského řemesla v Čechách, ale i v dalších zemích Evropy a světa. Výstavu v pražském sídle Povodí Vltavy připravil svaz vltavanských spolků Vltavan Čechy, který sdružuje vorařské spolky na Vltavě.
 

České vorařství má dlouhodobou tradici, jež se pojí se stavbou vorů a jejich plavením po řekách. Na Vltavě sahají dějiny vorařství až do 11. století. Pro současné i budoucí generace udržují řemeslo i více než sto let staré vltavanské spolky v Praze, Davli, Štěchovicích a Purkarci. Vorařská tradice zahrnuje nejen řemeslné postupy při stavbě voru a dovednost vor navigovat, ale i vorařskou kulturu, jako například plavecké písně nebo plavecký slang.

"Vážím si kulturního odkazu celých generací českých vorařů a práce, které jeho zachování věnuje Vltavan Čechy," řekl ministr zemědělství Zdeněk Nekula.

Na seznam nehmotného kulturního dědictví lidstva UNESCO byla vorařská tradice pod názvem Timber rafting zapsána 1. prosince 2022, a to díky nadnárodní nominaci České republiky, Lotyšska, Německa, Polska, Rakouska a Španělska. Česká republika má celkem osm nehmotných památek UNESCO. Mezi těmi je kromě vorařství i ruční výroba perličkových vánočních ozdob, výroba modrotisku, loutkářství, sokolnictví, jízdy králů na Slovácku, masopustní obchůzky a masky na Hlinecku a slovácký verbuňk.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (6)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

RP

Radim Polášek

11.12.2022 07:11
Některé technologie z vorařství by se mohly využít. Například skladování dřeva ve vodě. Dlouhodobé aspoň pár měsíční skladování dřeva ve vodě zvyšuje odolnost dřeva proti dřevojkazným škůdcům a možná i houbám. Vymývá totiž ze dřeva některé látky, které škůdce přitahují a naopak podle kvality vody zas jiné látky do dřeva ukládá. Ve výsledku tak není dřevo pro škůdce tolik atraktivní.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

12.12.2022 11:54 Reaguje na Radim Polášek
Pokud vím, tak ve Státech nebo Kanadě se to pořád běžně dělá. U nás pro to v současnosti ale nejsou podmínky.
Odpovědět
JO

Jarka O.

13.12.2022 12:20 Reaguje na Radim Polášek
Ve Švédsku se dřevo skladuje na obrovských prostorách a dnem i nocí dlouhodobě ostřikuje vodou. Je to náhražka toho skladování ve vodě.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

12.12.2022 11:52
Kdyby tehdejší voraři dneska ty jezy a šlajsny viděli, tak by je asi trefil šlak.
Odpovědět
DF

Daniel Fiala

13.12.2022 10:38 Reaguje na Svatá Prostoto
Svatá Prostoto,
vašemu výroku nerozumím, můžete prosím popsat podrobněji z jakého směru/důvodu by je šlak trefil?
Díky D. Fiala
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

13.12.2022 12:45 Reaguje na Daniel Fiala
Jezdíte na vodu? Zjevně nikoli, jinak byste takový dotaz nepoložil.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist