https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/hlubocky-s-myslivci-chystaji-odstrel-divocaku-kteri-se-stahuji-do-obce?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Hlubočky s myslivci chystají odstřel divočáků, kteří se stahují do obce

15.11.2021 18:13 | OLOMOUC (ČTK)
Ilustrační foto
Odstřel divokých prasat přímo v Hlubočkách u Olomouce chystá spolu s myslivci obecní úřad, aby snížil početní stavy této zvěře pohybující se v okrajových částech obce a chatových oblastech. Na sociálních sítích to oznámilo vedení Hluboček. Divoká prasata v Hlubočkách a nedaleké Hrubé Vodě po setmění hledají potravu a ničí při tom zahrady či trávníky. Někteří obyvatelé mají strach o svoji bezpečnosti. Myslivci v regionu ročně zastřelí stovky divokých prasat, které se do blízkosti obcí stahují kvůli úbytku vhodných míst s potravou v přírodě.
reklama

 

Většinu lesů v okolí Hluboček vlastní Metropolitní kapitula u svatého Václava v Olomouci (MKO) a Vojenské lesy a statky. Vedení Hluboček dostalo od MKO příslib, že organizace vyčlení jednoho člověka, který bude ochoten zajistit odstřel přímo v obci. "Ovšem při splnění několika přísných podmínek. Musíme vyjednat povolení u orgánů státní správy. Odstřel by byl prováděn v noci," oznámila obec. Odborníci vytipují místa pro možný odstřel. "Rozhodně se nebude jednat o místa v husté zástavbě. Prosíme občany, aby nám nahlašovali místa, kde došlo k opakovanému setkání s divokým prasetem," stojí v oznámení obecního úřadu.

Obec společně s myslivci připraví osvětový materiál s radami, jak by šlo minimalizovat výskyt divokých prasat v okolí obce Hlubočky. Na začátek prosince připravila přednášku na toto téma. "Máme plán přednášku natočit a poskytnout záznam na sociální sítě," uvedlo vedení Hluboček.

Myslivci letos v okolí Hluboček zastřelili rekordní počet divokých prasat, lidé si na sociálních sítích přesto často stěžují na poničené zahrady i pohyb této divoké zvěře v těsné blízkosti bytové zástavby. Hladoví divočáci rozryli část fotbalového hřiště, na louce na okraji Hluboček divoké prase v říjnu napadlo a vážně zranilo psa. Území obce Hlubočky je pro divoká prasata podle odborníků lákavé díky zdroji vody a blízkosti lesů. Pokud je sucho, pak se prasata stahují k řece Bystřici. Velkým lákadlem je pro divoká prasata hodně množství spadaného ovoce, zbytků jídla a časté přikrmování zvěře.

Starostka Hluboček Eva Hasníková ČTK řekla, že na divoká prasata si stěžují hlavně majitelé chat stojících v lese nebo v jeho těsném sousedství. Divočáky občas mezi panelovými domy zahlédnou i obyvatelé sídliště. Pachové ohradníky se neosvědčily a jediné, co může divokým prasatům zabránit v průniku na zahradu, je kvalitní plot. Ideální jsou podle starostky elektrické ohradníky, které byly instalovány k domovu důchodců u Hrubé Vody. "Dali to na zahradu a od té doby mají pokoj," podotkla starostka.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JF

J F

15.11.2021 20:35
Docela pěkný článek - jen k pachovým ohradníkům... mohou být návykové, ale fungují, snad by se měly omezovat, připadá mi to jako (dočasná) chemická zbraň na zvěř. V krajině to občas smrdí, je dobře znát kde se zvěř vyhání pachovou chemií, silné zamoření zvěř vypudí, stáhne se jinam. U sídla to tak silně zamořit nejde, lidem by se to nelíbilo, silně reagují i domácí prasata (řvou ve chlívku jako by je na nože brali a nikdo neví proč, pach v koncentraci který člověku nevadí nebo méně citlivý ho ani nepozná). Kromě toho, co se píše v článku, mnoho pachových ohradníků v krajině může přispívat ke stahování zvěře do míst, kde to nesmrdí, tedy i do sídel.
Odpovědět
Jan  Knap

Jan Knap

15.11.2021 20:38
Druh, který byl nejen u nás vyhuben a hle, jak se mu daří. A nějak nechápu, na co si kdo stěžuje, vždyt´ divočák je doktor lesa a čím více divočáků, tím zdravější les, alespoń podle ekologických příruček po roce 1990.Petrův Zdar
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

16.11.2021 07:45
Lidi co mají chatky v lese si stěžují, že tam žijí divočáci... hmmmm... jako divočáci jsou přemnožení a je potřeba je jednak regulovat a jednak podporovat šelmy, které je budou regulovat za nás, ale pořídit si chatku v lese, a pak si stěžovat, že tam jsou obyvatelé lesa a že něco dělají... to mi přijde opravdu dementní...

A nechce ten člověk co si koupil chatku v lese třeba požadovat odstranění všech stromů ve svém okolí? Stromy v lese přece taky nemají co dělat, žeo.... :D

Ta lidská nabubřelost, hloupost a pokrytectví.... otřesný...
Odpovědět
PP

Petr Pekařík

19.11.2021 18:48
Volně pobíhajícího psa potrhá divočák nebo vlk ,co by měl toho divočáka sežrat. Prašť jako uhoď.
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist