https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/hnuti-duha-odklad-environmentalnich-opatreni-ohrozuje-kvalitu-pudy?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Hnutí Duha: Odklad environmentálních opatření ohrožuje kvalitu půdy

26.5.2022 16:11 | PRAHA (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | Ristina121 / Good Free Photos
Ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) podle Hnutí Duha usilováním o odklad environmentálních opatření, jako je střídání plodin nebo vyčlenění neprodukčních ploch, riskuje zhoršení biodiverzity a kvality půdy. Ministr odsunutí těchto opatření zdůvodňuje potřebou zachování potravinové bezpečnosti.
reklama

 

Ministerstvo tento týden oznámilo, že požaduje pro další dotační období v některých ekologických požadavcích na zemědělce větší flexibilitu. ČR podle Nekuly podporuje, aby se odložilo plnění požadavku na rotaci plodin, podle kterého by od příštího roku nesměly být na stejném pozemku pěstovány dva roky po sobě stejné plodiny. "Z důvodu posílení produkce považujeme za vhodné zmírnit požadavek vyčlenění neprodukčních ploch na orné půdě," doplnil.

Aktivisté považují střídání plodin za jeden ze základních ekologických požadavků, který by měli zemědělci v celé EU plnit od příštího roku. Vláda už letos umožnila hospodařit na plochách, které by jinak měly zůstat ležet ladem, a to v reakci na růst cen potravin a situaci způsobenou hlavně válkou na Ukrajině.

Hnutí upozornilo na to, že neprodukční plochy jako meze, remízky nebo například ochranné pásy kolem vodních toků jsou důležité pro zastavení poklesu biodiverzity, která je již nyní ve špatném stavu, přičemž tato opatření pomáhají i zadržovat vodu v krajině. Podpora biodiverzity je také součástí programového prohlášení vlády, kde se uvádí, že "minimálně desetina zemědělské půdy bude do roku 2030 aktivně chránit opylovače a celkovou biodiverzitu".

Podle koordinátora zemědělské kampaně Hnutí Duha Martina Rexy je snaha obětovat ekologické ambice krátkozraké řešení. "Ministr Nekula by měl přehodnotit své kroky, které ohrožují dlouhodobou schopnost produkovat potraviny a v rámci EU hledat opatření, která budou výhodná pro lidi i pro přírodu, ne výhodné pro agrobyznys a na úkor přírody," uvedl.

Podle hnutí by měla být mimo produkci totiž jen tři až čtyři procenta zemědělských ploch a odložení tohoto požadavku nijak zásadně neovlivní produkci potravin ani ceny obilí. Odvolává se také na výzvu více než 600 světových vědců, kteří před opuštěním environmentálních ambicí varují.

Hnutí Duha za účinnější řešení než odklad ekologických požadavků považuje úsilí o snížení plýtvání potravinami nebo snižování spotřeby živočišných produktů. Živočišná výroba v EU totiž spotřebuje přes 60 procent vyprodukovaných obilnin na krmiva. "Podle odhadů by stačilo desetinu až třetinu obilnin určených v EU pro dobytek přesměrovat pro přímou spotřebu lidí, aby se výpadek z Ukrajiny nahradil," uvádí hnutí.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (9)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

26.5.2022 20:05
Nikdo jim nebrání zobat zrní.
Já jsem vyrostl na mase a nehodlám se toho vzdát, kvůli jejich " náboženství " !
Odpovědět
ZW

Zdenek Wenzel

27.5.2022 06:56 Reaguje na smějící se bestie
Pochopil jsi význam textu?
Odpovědět
pp

pavel peregrin

27.5.2022 07:13
Střídání plodin není žádný objev a hnutí Duha doufám nemá zemědělce za takové pitomce. Problém je v tom, že naše agrární (ne)politika takové klasické střídání dost často subjektům neumožňuje.Proč tomu tak je, by dalo na dost dlouhé povídání.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

27.5.2022 07:26 Reaguje na pavel peregrin
Ono se spíš ukazuje jak krátkozraké to zemědělství je a že jej řídí lidi co si občas nevidí na špičku vlastního nosu. Zkratka žijem rychle a na polích z ruky do huby nic jiného je nezajímá
Odpovědět
pp

pavel peregrin

27.5.2022 07:36 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Trefil jste hřebík na hlavičku- naše zemědělství řídí ministerstvo a tam si opravdu nevidí na špičku vlastního nosu!
Odpovědět
va

vaber

27.5.2022 08:37 Reaguje na pavel peregrin
já na své zahrádce pěstuji brambory asi půl století, stále na stejném místě a dokonce nepoužívám hnůj, žádný nemám
a světe div se, stále rostou a půda taky dobrá,
Odpovědět
pp

pavel peregrin

27.5.2022 11:41 Reaguje na vaber
Tím se nechlubte, nicméně brambory a např. okurky a kukuřice patří k plodinám, které snášejí dlouhodobé pěstování po sobě.
Odpovědět
va

vaber

28.5.2022 08:06 Reaguje na pavel peregrin
já se nechlubím, jen tím chci říci, že žádný negativní vliv na půdu nepozoruji i když tam roste stále jedna plodina
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

27.5.2022 14:00
"Hnutí Duha za účinnější řešení než odklad ekologických požadavků považuje úsilí o ... snižování spotřeby živočišných produktů."

Jako dobrovolně nedobrovolné veganství, jo?

A já si fakt myslel, že si Kulhánek v Cestě krve dělal srandu ... a na to byla celkem trefná předpověď.
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist