https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/hnuti-duha-plan-spravedlive-transformace-dost-neresi-cil-odklonu-od-uhli
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Hnutí Duha: Plán spravedlivé transformace dost neřeší cíl odklonu od uhlí Aktualizováno

21.2.2022 14:50 | PRAHA (ČTK)
Lom Vršany
Lom Vršany
Foto | Honza Groh / Wikimedia Commons
Návrh Plánu spravedlivé územní transformace téměř neodráží závazek současné vlády vytvořit podmínky pro odklon od uhlí do roku 2033. Uhelné kraje tak nemají jistotu, jak se transformace na jejich území uskuteční, uvedli dnes zástupci ekologické organizace Hnutí Duha v tiskové zprávě. Podle ekologů je nutné stanovit jasný cíl. Vilém Frček z oddělení komunikace ministerstva pro místní rozvoj (MMR) v reakci ČTK napsal, že závazek vlády urychlit odklon od uhlí bude do finální verze zapracován.
 

Zástupci Hnutí Duha uvedli, že MMR předloží v úterý aktuální plán k projednání Transformační platformě. Tu tvoří zástupci ministerstev, neziskových organizací, podniků, ale i samospráv a krajů, kde se má spravedlivá transformace uskutečnit. Cílem plánu je zajistit úspěšnou přeměnu uhelných regionů v období útlumu využívání uhlí. Moravskoslezský, Karlovarský a Ústecký kraj budou na jeho základě čerpat 41 miliard korun z Operačního programu Spravedlivá transformace

Aktivisté však uvedli, že nynější plán sice odkazuje na závazek vlády mířit k odklonu od uhlí do roku 2033, neuvádí to však jako jasný cíl s konkrétními kroky. Kritizují také, že dokument předpokládá těžbu na Mostecku a Sokolovsku i po tomto datu.

"Kraje musí dostat jasný signál, na jaký termín konce uhlí se mají připravit. Aktuální návrh Plánu spravedlivé transformace není jednoznačný. V textu je dokonce odkazováno na doporučení Uhelné komise, které ovšem ani minulá vláda neschválila a vyzvala k hledání scénářů rychlejšího odklonu od uhlí," uvedl Jiří Koželouh, vedoucí energetického programu Hnutí Duha.

Uhelná komise v prosinci 2020 doporučila ukončit v Česku využívání uhlí pro výrobu elektřiny a tepla v roce 2038. Někteří ministři tehdejší vlády Andreje Babiše (ANO) byli pro odklon od uhlí už v roce 2033. Předchozí vláda tak loni v květnu vzala doporučení Uhelné komise na vědomí, o datu ale tehdy nehlasovala. Podle Hnutí Duha vláda uhelným krajům také "dluží" novou Státní energetickou koncepci, v níž by byly odklon od uhlí a další příslušná řešení konkrétně rozpracovány.

"Plán je nyní v meziresortním připomínkovém řízení. Závazek vlády urychlit odklon od uhlí bude do finální verze zapracován. Návrhy opatření, které mají pomoci s transformací, přicházejí přímo od regionů. Všechny budou muset projít důkladným hodnocením, než bude rozhodnuto o jejich spolufinancování," napsal za MMR Frček. Poznamenal, že Hnutí Duha má v Transformační platformě zástupce a může se k podobě plánu průběžně vyjadřovat. "Transformační platforma se sešla již sedmkrát, zítra (úterý) je osmé jednání," dodal Frček.

Ekologické organizace už dříve uvedly, že útlum uhlí do roku 2033 je z trojice termínů projednávaných Uhelnou komisí nejpřijatelnější. Roky 2038 a 2043 kritizovaly jako pozdní. Prosazují však také odklon od uhlí už do roku 2030.

Peníze z Operačního programu Spravedlivá transformace budou moci regiony zasažené odklonem od uhlí využít například na rekvalifikaci pracovníků, transformaci podniků k nízkouhlíkovému provozu, podporu inovací, investice do zakládání firem, investice do malých a středních podniků a regeneraci a využití nevyužívaných lokalit.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (24)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JS

Jiří Svoboda

21.2.2022 15:50
Z čeho budeme krýt v roce 2033 stále narůstající spotřebu elektřiny a brát teplo pro oduhelněné teplárny? Fotovoltaiky z let 2010 již budou nefunkční a nový blok Dukovan možná v rozestavěném stavu.

Řeknete OZE, ale kdo (a kde) to vše namontuje, zaplatí a bude stabilizovat síť?

Být "ekologickým energetikem" a nemít představu o nejelementárnějších záležitostech, tím věci moc neprospějete!
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

21.2.2022 18:49 Reaguje na Jiří Svoboda
Opisovat od normálních zemí, které na tom byly úplně stejně, ovšem na tom makají a nežvaní.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

21.2.2022 19:10 Reaguje na Pavel Hanzl
To jsou které země experte Hanzle?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

22.2.2022 20:44 Reaguje na Jaroslav Studnička
Prakticky všechny země Evropského Západu, tj. i Sever a většina Jihu. (hlavně Španělsko).
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

22.2.2022 12:43 Reaguje na Pavel Hanzl
A co když to "makání" k cíli nepovede? To se stát nemůže?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

22.2.2022 20:46 Reaguje na Jiří Svoboda
Samozřejmě může, sice nevím proč a jak, ale může.
Jenže je to fuk, pokud se to nepovede, jdeme do dupy tak jako tak.
Pokud se jim to ale povede (což odhaduji na třeba 90%) a my zůstaneme trčet a budeme pořád jen žvanit, pak brutálně zchudneme.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

21.2.2022 16:01
Odklon od uhlí, může nastat, až bude adekvátní náhrada - JE.
Na soláry a větrníky není spolehnutí.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

21.2.2022 18:50 Reaguje na smějící se bestie
V normálních zemích Evropy už udělaly asi 40% výkonu, to by nám stačilo, být v průměru.
Odpovědět
rl

rýpal lesní

21.2.2022 16:40
Měli by za sebou nejdříve zahladit tu těžbu. Co neuhladí, to neuškrábou. :o)
<rl>
Odpovědět
ss

smějící se bestie

21.2.2022 16:58 Reaguje na rýpal lesní
Rekultivace pokračují - jezero Most, nejen jezero Most, ti nic neříká !
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

21.2.2022 18:52 Reaguje na rýpal lesní
Omyl. Do těch totálně zdevastovaných prostor natlačit obrovské fve parky. Ty by mohly nahradit určitě víc, jak polovinu výkonu stávajících huhláků.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

22.2.2022 12:25 Reaguje na Pavel Hanzl
Pokud se to ekonomicky vyplatí, tak se vsaďte, že tam budou. Pokud tam nebudou, tak je celkem jasné proč.

Kšeft je totiž hrozně jednoduchá věc ... když se něco vyplatí, tak se to dělá/bude dělat. Na to nepotřebujete ani EU, ani grýndýl, ani nějaké pošuky z Duhy.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

22.2.2022 20:49 Reaguje na Svatá Prostoto
Bohužel, OZE není úplně o kšeftu a hlavně země ovládaná ropáckou ideologií má taky kšeft až na druhém místě.
Proč Gazprom asi dusí Evropu na plynu, když by na tom bohatě vydělal?
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

23.2.2022 11:57 Reaguje na Pavel Hanzl
Kšeft je bez státních zásahů vždy na prvním místě, tomu věřte.
Prostě v okamžiku, kdy takový Tykač ... a samozřejmě nejen on! ... uvidí, že se mu vyplatí ty povrchové doly obložit FVE panely, tak to pojede jak namydlený blesk. Ale musí se to fakt vyplatit. A počítat tihle kluci umí. A kua dobře. Netýká se Křetínského a Sparty:-)))))).
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

23.2.2022 16:58 Reaguje na Svatá Prostoto
jenže stát musí pro to udělat podmínky, aby se to vypalatilo. A to je u nás ten zásadní problém. Proč jsme ještě nešli do celoevropského systému energetickách aukcí?
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

24.2.2022 15:12 Reaguje na Pavel Hanzl
Jako my dva?
Nebo kdo MY?
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

21.2.2022 17:57
Vláda ČR by měla přehodnotit otázku útlumu zejména s ohledem na energetickou bezpečnost a vzít v úvahu možnost přerušení dodávek ruského plynu do EU.

Raději budu nespravedlivý , ale zajištěný elektřinou a teplem, než spravedlivý ve tmě a zimě.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

21.2.2022 18:53 Reaguje na Miroslav Vinkler
To dělají přece zcela normálně.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

21.2.2022 18:58 Reaguje na Pavel Hanzl
?
Odpovědět
Katka Pazderů

Katka Pazderů

21.2.2022 21:46
Pokud se transformační peníze dají mimo jiné na rekonstrukci budov do nízkoenergetického až pasivního standardu, tak nebudou takové nároky na elektrickou síť. A také by bylo už třeba začít řešit transformaci teplárenství. Je jasné, že většina soustav dálkového tepla nepřežije rok 2035. Protože decetralizace výroby tepla, chladu a elektrické energie z plynu v místě je výhodnější, než mít dlouhá dálková vedení.
Odpovědět
JO

Jarka O.

22.2.2022 08:22 Reaguje na Katka Pazderů
Tak většina tepláren už je lokálních, někdy používají odpadové teplo z průmyslu nebo pálí odpad, a jsou ekologictější než topení v domácích neodsířených kamnech. Máte nějakou ekonomickou analýzu, že decentralizace je vždy výhodnější? A od jaké vzdálenosti?
Odpovědět
Ze

Zellosh

22.2.2022 11:06 Reaguje na Katka Pazderů
A kdo přesně ty budovy zateplí?Už teď nejsou lidi na tuto práci.A prosím odpovězte.
Odpovědět
JB

Jarda Bobr

23.2.2022 22:45 Reaguje na Katka Pazderů
Rekonstrukce budov určitě smysl má.....Je výhodnější(ekonomičtější) transportovat plyn nebo elektřinu?Výroba tepla z plynu na místě je asi výhodnější než z plynu vyrábět elektřinu a tou pak topit, ovšem pokud se bude elektřinou topit přes tepelné čerpadlo tak bych si tak jistý nebyl.
Odpovědět
VH

Vladimír Hošek

23.2.2022 10:37
Jen si kladu otázku proč neziskovky (Hnutí Duha apod.) jsou nominovány do Transformační platformy. Odpověď nacházím, že zde parazitují a mají pěkný přehled jak získat peníze pro sebe a pro své přátele.
Když čtu, že zástupce Hnutí hovoří o spravedlivé transformaci, tak je to protimluv.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist