https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/hubackova-brzy-budou-vytipovany-lokality-k-mereni-dopadu-dolu-turow?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Hubáčková: Brzy budou vytipovány lokality k měření dopadů dolu Turów

14.2.2022 16:32 | PRAHA (ČTK)
V návaznosti na uzavření dohody o řešení vlivů těžby v polském hnědouhelném dole Turów se brzy uskuteční vytipování míst pro měření hluku a znečištění ovzduší v příhraničí. Polsko by také do pěti měsíců mělo dodat projekt pozemního valu. Na setkání s médii to řekla ministryně životního prostředí Anna Hubáčková (KDU-ČSL). Podle hejtmana Libereckého kraje Martina Půty (Starostové pro Liberecký kraj) zlepší budoucí data z monitoringu v českém příhraničí i pozici obyvatel v případných sporech kvůli dopadům dolu na životní prostředí.
reklama

 

Hubáčková uvedla, že ministerstvo životního prostředí (MŽP) nyní překládá podklady, které obdrželo od Polska, ohledně těžby v dole Turów, včetně jejího rozsahu a data z monitoringu, které Česko dříve nemělo. Podle ministryně se brzy také uskuteční setkání odborníků a vytipování míst pro měření hluku a kvality ovzduší.

"Pak se musí sejít odborníci a rozhodnout o vybudování dalších monitorovacích vrtů ve vztahu k sledování podzemních vod, hladiny podzemních vod," řekla. "Do pěti měsíců by nám polská strana měla předložit projekt zemního valu, který by měl sloužit ke snížení hluku. Tuto stavbu opět bude hradit polská strana," dodala.

Hejtman Půta zopakoval, že dohodu vidí jako správný krok, neboť dopady dolu na české území jsou realitou a místní chtějí znát stav životního prostřední, v němž žijí.

"Nikdy v minulosti Česká republika nevybudovala v blízkosti státní hranice u Uhelné ani u Frýdlantu žádnou měřicí stanici, kterou by dokázala Polsku dokladovat, že dochází k porušování jakéhokoliv parametru životního prostředí," řekl hejtman. Data z měření bude podle něj možné použít pro případná vymáhání nápravných opatření po Polsku. Potřebné podklady podle hejtmana nyní k dispozici nejsou, neboť měření dopadů dolu byla spíš provizorní.

"Dost často se mluví o ohrožení vodního zdroje (obce) Uhelná. To je asi nejvíce pravděpodobná věc, která může v budoucnu nastat," poznamenal Půta. "I proto je připraven projekt na propojení tohoto vodního zdroje s vodním zdrojem Machnín," řekl. Popřel informace, že by se měl přivaděč stavět přes Jizerské hory.

Náměstek ministra zahraničí Martin Smolek později sdělil, že smlouva obsahuje mechanismus kontroly naplňování jejích podmínek. Ta strana, která zjistí, že druhá strana nějaký bod dohody neplní, se může obrátit na Soudní dvůr EU. A pokud druhá strana ani později pochybení nenapraví, může podle něj být uplatněna pokuta. Dodal, že pokud by Polsko vypovědělo smlouvu už za pět let, což je vyjednaná doba soudního dohledu, budou k dispozici ustanovení z mezinárodního práva. "Jsou to v zásadě všechna ta ustanovení, jako opatření protihluková, ochrana ovzduší a tak dále. Ta budou závazná pro Polsko až do skončení těžby. To je jasně tvrdý závazek. Akorát bude obtížněji vymahatelný, když tam nebude ta silná pojistka Soudního dvora," uvedl. Smolek byl ve vyjednávacím týmu české strany.

Smlouvu ohledně Turówu uzavřelo Polsko počátkem února s vládou premiéra Petra Fialy (ODS) a na základě ní poslalo Česku 45 milionů eur (zhruba 1,098 miliardy korun) jako kompenzaci za vliv těžební činnosti. Česko v návaznosti na to stáhlo žalobu u Soudního dvora Evropské unie.

Důl Turów zásobuje uhlím nedalekou elektrárnu, která je podle polské strany nezbytná pro zajištění energetické bezpečnosti země. Příhraniční oblasti v Libereckém kraji si vedle úbytku spodní vody stěžují také na hluk či znečištění prachem.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

rl

rýpal lesní

15.2.2022 21:13
Tady mi nezbývá, než se omezit na stejný text, který jsem napsal v této diskusi :
https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/puta-minula-vlada-mela-na-podzim-moznost-sjednat-lepsi-dohodu-o-turowu#dis-id-

Pokud paní Hubáčková (jinde na tomto webu i na ČRo) uvádí, že vodní zdroje v lokalitě jsou poškozeny a to zásadně (což je nesporný fakt), viz
https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/dul-turow-ministryne-hubackova-frank-bold-urbanova_2202082016_ern
a současně se praví, že MŽPČR je ministerstvem, které má aplikovat ochranu životního prostředí nejen obyvatel, ale i vodních zdrojů, přírody, krajiny, současně má na starosti kvalitu a její sledování, stejně jako monitoring v případě škodlivin, je dovoditelné, že někdo asi nekonal. Dlouhých, modrých, 30 let. A že má na starosti i povolování těžby (jako jedno z ministerstev, které má klíč jak k surovinám, zdrojům, těžbě, státní správě v životním prostředí i vodě, přírodě, krajině, pak v uvedeném spatřuji po třicet let střet zájmů, a to v tom, že umožňovalo řízenou devastaci životního prostředí a vyhovovalo ministerstvům hospodářským. Dlužno dodat, že tento postup, kdy jedna ruka hladí, druhá tleská, a přitom je subjekt rdoušen, je mezi katolíky známý jako prosazování názoru církve pomocí metody dýky a pláště, cukru a biče, chcete-li pomocí karierního postupu osob, které umí vyhovět všem.
Pokud by však někdo chtěl vyvozovat to, že by kompetence měly být MŽP omezovány, je mým názorem něco jiného : měly by být nadmíru efektivně a nekompromisně používány, a to bez politického klíče.
Je zajímavostí, že prosté osoby, které se potácí s rýčem u výsadby stromů, i ti, kteří sbírají po lesech odpadky po pražácích, dosti málo ocení tyto úřední osoby, obvykle se omezí na ty nejvykřičenější případy a použijí udělení anticeny Ropáka roku.
Nu, brontosaurus to nepřežil. A nám zde tlučou hodiny poslední čtvrt.
A v zákulisí jsou připravení ti, kteří čekají, že se na to správně vrhnou a ony suroviny konečně zpeněží, v českých.

Dotaz pro paní ministryni, po několikáté : Paní inženýrko, vylučujete s naprostou jistotou těžbu hnědého uhlí na uvedené lokalitě, minimálně po dvě století ? Ano - či - ne ? Budete žádat opatření pro odpis zásob a znepřístupnění pro těžbu rozhodnutím ministerstva ?

<rýpal lesní>
Odpovědět
rl

rýpal lesní

15.2.2022 23:05 Reaguje na rýpal lesní
A ještě pár postřehů :

A) Paní ministraně v reportáži ČRo z 8.2.2022 s názvem "Ministryně Hubáčková : Turów už české vodní zdroje poškodil. Nyní máme peníze na nový vodovod" uvádí, jak je zajištěno vše finančně. V textu dohody se ani jednou neobjevuje slovo "vodovod", ale dočteme se o tom, že bude z těchto peněz stavěn protihlukový val, podzemní barieru a monitoring, a v článku 2 je jasně deklarováno, že nic jiného se z peněz stavět nebude, a že je to kompletní vyrovnání, a že celýá částka bude českou stranou (!!) použita jen na tento účel, a vyúčtována. Při převodu peněz je zjištěno, že je deklarován jako dar, nikoliv jako kompenzace za těžbu nebo škody.

I neznalý člověk práva v tomto čichá čertovinu.
Takovou smlouvu bych nepodepsal, ani pod hrozbou nátlaku, vydírání a útisku, oni to podepsali u kávičky a zdá se, že v dobré náladě, v očekávání prosazení svých zájmů. A že to proplatili Poláci obratem, je aspekt, který stojí za zamyšlení.
<rýpal lesní>

https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/dul-turow-ministryne-hubackova-frank-bold-urbanova_2202082016_ern
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist