https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/inspektori-se-zabyvaji-podnetem-ohledne-kaceni-stromu-v-krusnych-horach
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Inspektoři se zabývají podnětem ohledně kácení stromů v Krušných horách

13.4.2023 15:09 | Horní Jiřetín (Mostecko) (ČTK)
Organizace Greenpeace a město Horní Jiřetín podaly podnět na Českou inspekci životního prostředí (ČIŽP) kvůli údajně nelegálnímu vykácení starých bukových lesů v Mariánském údolí na úpatí Krušných hor. ČTK o tom informoval Lukáš Hrábek z Greenpeace. Mluvčí inspekce Jiří Ovečka ČTK řekl, že podnět ČIŽP prošetřuje.
 

Vlastníkem lesa je podle Greenpeace společnost Royal Pine a v bukových lesích kácela na začátku letošního roku, přestože v té době ještě úřady nerozhodly o její žádosti o povolení kácení, kterou si podala loni. Krajský úřad Ústeckého kraje vydal 20. února k navrhovanému kácení nesouhlasné stanovisko. Podle Greenpeace v té době porosty, v nichž kácení odmítl, již neexistovaly. S kácením nesouhlasil Horní Jiřetín, Greenpeace a Česká společnost pro ochranu netopýrů.

Starosta Horního Jiřetína Vladimír Buřt během řízení upozornil krajský úřad i na fakt, že v lokalitě se těží. "Vlastník lesa se zde chová naprosto nehorázně. V Mariánském údolí vytěžil celé jižní svahy, ponechal jen několik tenoučkých pásů stromů. Daná lokalita je přírodní zásobárnou vody a je teď naprosto zničená. S ohledem na to, co zde provedli, bych rád tento případ dotáhl i před soud," uvedl starosta. Vyjádření firmy ČTK zjišťuje.

Greenpeace se na inspekci obrátila již dříve také kvůli kácení lesů v Krušných horách ze strany státního podniku Lesy ČR. Organizace těžbu v krušnohorských bučinách dlouhodobě kritizuje a požaduje vytvoření rozsáhlého chráněného území s bezzásahovým režimem

Ministerstvo životního prostředí představí 24. dubna na krajském zastupitelstvu možnou podobu chráněné krajinné oblasti (CHKO) Krušné hory. Následně jeden zástupce ministerstva a jeden z kraje budou objíždět dotčené obce, které seznámí s dopady a přínosy CHKO pro konkrétní území. Plán na vyhlášení velkoplošné ochrany v posledních velkých českých horách, které ji dosud nemají, Greenpeace vítá.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (9)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

SV

Slavomil Vinkler

13.4.2023 19:03
CHKO je nesmysl, jak ukazuje kácení. S CHKO si majitelé včetně LČR dělají randu. Jediné řešení je Národní park, řízení správou parku a výkup všech cenných lesů v NP státem.
Odpovědět
Pe

Petr

13.4.2023 19:49 Reaguje na Slavomil Vinkler
Cenné jsou úplně všechny lesy - hlavně jako stabilizátory klimatu a vodního režimu.
A vědí to všichni, kromě vás. Vy asi jediný stále toužíte lesy v podstatě likvidovat - tedy ředit, nechat vypást zvířaty a přeměňovat na lesostep. A to by byl s naší zemí, krajinou a přírodou ámen. Dostali bychom se na nevratnou spirálu zmenšování vegetačního pokryvu a vysychání krajiny, jaká proběhla na jihu Evropy.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

13.4.2023 20:43 Reaguje na Petr
Žvaníte a lžete jako vždy.
Nikdy jsem nemluvil o všech lesích. Vždy jsem zdůrazňoval, že jen některé jsou k tomu vhodné. Je třeba udržet mizející biotopy. A to jsou řídké lesy, lesostepi, stepi a naopak nezarostlé mokřady, mokré louky a holiny, udržované pokud možno zvířaty divokými i domácími. O rozsahu mám představu, jak jsem psal, mozaiky asi do 15%. Tedy žádná likvidace lesů.
Odpovědět
Pe

Petr

13.4.2023 21:25 Reaguje na Slavomil Vinkler
Lžete jen vy. Nechcete udržet mizející biotopy, vy si je chcete vytvářet z biotopů jiných - ze současných lesů, tedy jejich likvidací. Stále tu mluvíte o potřebě prořeďování a vypásání lesů, hlavně v národních parcích, ale melete to tu všdy a při každé příležitosti, kdykoliv se mluví o přírodě a lesích.
Pokud chcete z jednoho biotopu udělat jiný, tak jde o likvidaci toho prvního. A ne že ne.
Odpovědět
Pe

Petr

13.4.2023 21:33 Reaguje na Slavomil Vinkler
Mizí step a vy chcete vypást národní park. Asi jako pomstu :-)
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

13.4.2023 20:46 Reaguje na Petr
Podle měření MendelU není les u nás ani tak stabilizátor vodního režimu, spíše odpařovač.
Odpovědět
Pe

Petr

13.4.2023 21:30 Reaguje na Slavomil Vinkler
No a o to právě jde, to je ten koloběh vody. Když zajistíte zadržování vody a její trvalé a souvislé odpařování, tak voda v krajině v podstatě cirkuluje. A toto zajišťuje les. Udržuje, stabilizuje.
Odpovědět

Jan Škrdla

14.4.2023 16:31 Reaguje na Slavomil Vinkler
Tohle je příliš velké zobecnění. Je potřeba říct, jaký porost a na jakém stanovišti.
Když se odkazujete na měření Mendelu, je dobré dát odkaz.
Odpovědět
MK

Majka Kletečková

14.4.2023 21:20 Reaguje na Jan Škrdla
Přesně tak.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist