https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/intersucho-srpnove-deste-zbavily-velkeho-sucha-i-sz-cechy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

InterSucho: Srpnové deště zbavily velkého sucha i SZ Čechy

24.8.2020 18:37 | BRNO (ČTK)
Předpověď na další týden předpokládá, že situace by se neměla nijak dramaticky měnit.
Předpověď na další týden předpokládá, že situace by se neměla nijak dramaticky měnit.
Foto | Martin Mach Ondřej / Ekolist.cz
Srpnové deště dokázaly dosytit půdu nakonec i na severozápadě Čech tak, že nikde v Česku nyní nepanují dva nejhorší stupně zemědělského sucha ze šesti a třetí nejhorší je pouze na půl procentu území. Vyplývá to z mapy projektu InterSucho, která je aktuální k nedělnímu ránu. Celkově je sucho pouze na deseti procentech území.
 

Srpnové deště už však nemohly zachránit úrodu zemědělců v Ústeckém kraji a na severozápadě středních Čech a výnosy obilovin a řepky jsou v této části republiky podle dat ministerstva zemědělství nejnižší.

Míru sucha vědci určují jako aktuální poměr nasycenosti půdy vodou do jednoho metru v poměru k průměrné nasycenosti v letech 1961 až 2010. Intersucho je projekt Ústavu výzkumu globální změny CzechGlobe, Mendelovy univerzity v Brně a Státního pozemkového úřadu. Pomáhá zemědělcům při eliminaci dopadů sucha.

S výjimkou severozápadu Čech je situace v Česku dobrá již od června, který byl srážkově nadprůměrný a v řadě oblastí dokázal po kritickém jarním suchu úrodu ještě zachránit. Stejně tak zemědělci sklidili nakonec dostatek sena jako krmiva a steliva pro zvířata.

Předpověď na další týden předpokládá, že situace by se neměla nijak dramaticky měnit.

Při pohledu na absolutní nasycení půdy se ukazuje, že nejvíce vody je v půdě na Šumavě a v pásu, který se táhne od jihu přes východní polovinu Vysočiny a východní část Pardubického kraje až do Jeseníků. Velmi nasycená je půda v celém Moravskoslezském kraji a v Beskydech s přesahem do Zlínského kraje. Jižní Morava je už sušší, ale je zde více vody, než bývá v tuto dobu obvyklé. Naopak třeba v Krkonoších je sice půda nasycená, ale proti běžné zásobě je jí citelně méně.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

LK

Lukáš Kašpárek

25.8.2020 07:54
No hlavně, aby se nikdo nezabýval skutečnými příčinami toho jestli je v ČR vody dost nebo ne... pořád dokola je lidem v ČR předkládáno jen to jestli prší nebo neprší... na to potřebujeme instituci jako je intersucho? Je to jako bychom potřebovali instituci, která nám řekne, že někdo zemřel, když ho jiný zastřelil.... vyloženě "prospěšné"....

Lidé v ČR prostě chtějí žít v demagogii a desinformaci jako to bývalo za komunismu, protože jim to asi přijde pohodlnější....
Odpovědět
va

vaber

25.8.2020 08:39
mám tomu rozumět tak, že všechny kopané studně které vyschly se znovu naplnily? a není třeba vrtat 40ti metrové studně
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

25.8.2020 19:48
Nezbývá, než zřídit Intermokro?
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist