https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/italsky-soud-navrhl-prevezt-medvedici-jiz-hrozi-utraceni-do-rumunska
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Italský soud navrhl převézt medvědici, jíž hrozí utracení, do Rumunska

24.6.2023 01:21 (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Medvědice Gaia, označovaná také jako JJ4, která začátkem dubna podle místních úřadů zabila v horách na severu Itálie běžce, by mohla být převezena do Rumunska do medvědí rezervace. Informovala o tom agentura DPA s odvoláním na soud ve městě Trident, který rozhoduje o stížnosti ochránců zvířat proti utracení zvířete.
 

Soud v Tridentu do 13. července pozastavil výkon rozhodnutí vedení provincie Tridentsko o utracení medvědice. Vyzval rovněž úřady provincie, aby do té doby zvážily, jak by bylo možné šelmu převézt do rezervace v Rumunsku, která leží u města Zarnești. V té žije na asi 70 hektarech nyní víc než stovka medvědů.

Italští ochránci zvířat ze sdružení Lav už dříve uvedli, že by převoz Gaiy do Rumunska zajistili, za dohledu německého veterináře Klause Günthera Friedricha. Nicméně tridentské úřady namítají, že ochránci zvířat nevysvětlili, jak konkrétně a bezpečně chtějí převoz provést.

Medvědice Gaia, které je podle italských médií 17 let, je nyní v záchranné stanici pro zvířata nedaleko Tridentu. Podle místních úřadů analýza DNA potvrdila, že začátkem dubna napadla a smrtelně zranila šestadvacetiletého Andreu Papiho v tridentském pohoří Brenta. Ochránci zvířat tvrdí, že mají expertizy odborníků, podle nichž na muže zaútočil samec. Někteří také Gaiu hájí s tím, že zřejmě bránila svá mláďata. Není tedy jasné, jak se události přesně seběhly. Tři její medvíďata jsou nyní bez matky ve volné přírodě, uvedli také aktivisté ze sdružení Lav.

Medvědice JJ4 patří do druhé generace tridentských medvědů, kteří se tam do volné přírody vrátili na konci 90. let minulého století v rámci programu financovaného z evropských fondů. Do hor byla tehdy vypuštěna desítka medvědů ze Slovinska. Od té doby ale jejich počet přesáhl stovku, což kritizují zemědělci, chovatelé dobytka i místní úřady. Ty by chtěly počet medvědů žijících v této turisty hojně vyhledávané oblasti snížit.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (25)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

24.6.2023 06:55
A v Rumunsku jí chtějí, co ?
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

24.6.2023 07:05 Reaguje na smějící se bestie
Jestli 6000, nebo 6000 + 1, na tom už nesejde. Oni s medvědy žijí kontinuálně od pravěku, i lidské oběti berou jinak, než zpovykaný Západ.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

24.6.2023 13:11 Reaguje na Karel Zvářal
Pořád mě nenapadá jediný důvod, proč by to Rumuni udělali.
Odpovědět
DV

Daniel Višňovský

25.6.2023 17:00 Reaguje na Karel Zvářal
Sim, Sim, a budou tě medvědici ti Rumuni smakovat???
Odpovědět
DV

Daniel Višňovský

25.6.2023 16:59 Reaguje na smějící se bestie
Krmit Rumuny, to je přeci jasně.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

24.6.2023 07:31
70 ha a sto medvědů?
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

24.6.2023 08:19
Do budoucna doporučuji zřídit linkovou dopravu problematických medvědů,
protože při přemnožení to bude na denním pořádku. Pokud někomu schází
rozum, tak hledá řešení v pitomostech jako stěhování problematického
medvěda někam, kde bude omezen na svobodě a nebo v tichosti utracen.
Bez regulace velkých šelem to nepůjde i kdyby se aktivisté potentovali
a polovičaté řešení není řešením konečným. To zřejmě potká medvědici
až v Rumunsku, kde se problémová zvířata bez dlouhých keců utrácí.
Odpovědět
JP

Jaroslav Pobeha

25.6.2023 11:30 Reaguje na Břetislav Machaček
Súhlasím. Alpy, pyreneje, krušné hory, jeseník, jizerské hory, šumava, harz, eifel, francúzka vysočina ... habadej miesta pre pár stoviek mackov.
Odpovědět
VM

Vladimir Mertan

24.6.2023 10:00
https://www.lesmedium.sk/o-com-sa-pise/v-rumunsku-chcu-strojnasobit-povoleny-odstrel-medvedov-za-5-rokov-zaznamenali-154-utokov-medveda-na-cloveka-14-ludi-zomrelo

Je to tragédia, keď namiesto racionálnych rozhodnutí riadime emóciami. Poslať medveďa, ktorý už zabil do Rumunska - rozum zostáva stáť.
Odpovědět
mara polasek

mara polasek

24.6.2023 10:37
proc mam pocit, kdyz ctu tyto clanky, ze cely svet je slozeny z pitomcu zoologu, biologu, meteorologu atd. a pak z "vysoce slechetnych a moudrych aktivistu a ochranaru" ? proc tito lidi kecaji do veci o kterych vi prd? jak muze soud, urad dat za pravdu lidem, kteri vse resi pres emoce misto odbornost?
tam se zakaze pokacet strom, tam se zakaze utratit zvire, tam se zakaze tezit uhli, jinde se zpomali doprava, privaze se ke kurovcakum nebo vypusti poloochocene zvire do volne prirody ...
proc spolecnost plati vzdelani odbornikum a pak ve vysledku rozhoduji pomatenci? to mi hlava nebere ... jestli nahodou takhle nevypada zanik civilizace ...
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

24.6.2023 13:15 Reaguje na mara polasek
Normální odborníky mezi ty pitomce nepočítejte. Člověk, který vystudoval nějakou specializaci v oblasti přírody, chápe fungování přírodních zákonů a tyhle pitomosti nepodporuje. To prosazují jenom pitomci, kteří jsou blbé jako tágo a na odborníky si jenom hrají, případně se na to nechají zneužít korytáři.
Odpovědět
mara polasek

mara polasek

26.6.2023 14:45 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
nepocitam to byla ironie. nemyslel sem doslova bylo to myslene v kontextu: odbornik doporuci postup a aktivista rozhodne i skrze natlak prosadi a odpovednost ve vysledku nenese...
Odpovědět
Pe

Pepa

24.6.2023 15:14 Reaguje na mara polasek
máro, máš to v hlavě pomatené, jak sám říkáš. V těchto případech rozhoduje soud a nikdo jiný a pokud rozporuješ jeho rozhodnutí tak to je tvůj boj. Třeba případ kdy ÚS vyhověl blokádníkům kácení na Šumavě v roce 2011 a ty s tím i nyní stále bojuješ :)
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

25.6.2023 16:24 Reaguje na Pepa
Soud rozhoduje na návrh někoho. Blokádníci taky národním parkům "pomohli" .
Odpovědět
mara polasek

mara polasek

26.6.2023 14:49 Reaguje na Pepa
pepiku nenam. mozna si nepochopil. uz jsem to psal nekolikrat za kurovcem stoji hlavne reorganizace lcr v 90.letech.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

24.6.2023 13:09
Takže Rumuni, kteří mají sami problém s přemnoženými medvědy, si do země budou tahat další? Není to tak dávno, kdy rumunská vláda oslovila země západní Evropy s žádostí, aby si od Rumunska odebrali nějaké medvědy. Do dneška jim nikdo neodpověděl.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

24.6.2023 13:38 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Tam je silná pro-medvědářská lobby, která ráda udělá gesto. Když ochranář medvědů (tuším, že studovaný) začal prosazovat zákaz lovu, všichni se smáli, že mu to nemůže vyjít. A najednou zjistili, že přesvědčil jedny, ukecal druhé, a medvědi se lovit nesmí. Přičemž někdejší systém byl velmi propracovaný, medvědí populace zůstavala silná/početná i přes poplatkový lov. Jestli něco padne nelegálně, těžko hádat, ale vůbec bych se nedivil. Mají silně přemedvědíno, nabízejí všude možně do vyspělého ochranářského světa, ale nikdo je nechce. Prostě komedie online.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

24.6.2023 15:27 Reaguje na Karel Zvářal
Podobný poplatkový odstřel fungoval i na Slovensku, když jsme ještě byli federální. Ceny sice byly nastaveny tak, že tuzemští zájemci na to neměli, ale fungovalo to. Pak se do toho začali srát ekoteroristé s uhozenými teoriemi o tom, že šelmy se nepřemnoží a tudíž není důvod jejich počet redukovat a to je tragédie hlavně pro medvědy. Přemnožená zvířata nenalézají dost potravy v lesích, takže berou atakem skládky, případně vyžírají na hřbitovech svíčky. Ale to je podle ekoteroristů v naprostém pořádku.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

24.6.2023 16:12 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Vedle je recyklovaný článek na téma, které jsem vzpomínal několikrát (i zde). Hloupost je, že všežravá šelma se nemůže přemnožit. Medvěd je většinou rostlinožravý, té živočišné složky moc nemá, byť ji přednostně vyhledává. A své fyzické převahy využívá i při setkání s člověkem, kterého bere jako potravního konkurenta. Prase je také (příležitostný) predátor, a přemnožuje se jako málokterý velký savec. Nebo (miláček-laboratorní) potkan - také příležitostný predátor - viz invaze na nová území a vy/hubení pozemní fauny. Takže ten medvěd je něco podobného, akorát mu nahrává ta podobnost s člověkem a roztomilost medvíďat. Kdyby to s těmi svíčkami v jídelníčku nepsali, považoval bych to za aprílový fór. A kdyby to nebylo všechno k pláči, tak se tomu s chutí zasměju. Je to prostě o věčné vlastnosti, a zde nějaké argumenty nepomohou, spíše naopak-/
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

24.6.2023 17:17 Reaguje na Karel Zvářal
Já bych ještě zůstal u té konzumace svíček. Pokud by na ten hřbitov chodil jediný medvěd, byla by to potravní uchylka jedince, ale pokud se tam na svíčkách přiživovalo pět medvědů, poukazuje to na žalostný nedostatek potravy pro tento druh v místních lesích. A abych poukázal na pitomost téze o tom, že šelmy se nepřemnoží, protože žerou maso, tak kromě medvěda hnědého patří mezi medvědovité šelmy patří i jihoamerický medvěd brýlatý, což je téměř výhradní býložravec. Krmí se srdíčky bromélií, případně nevyvinutými květenstvími bromélií, agáví, juk, dasylirionů a podobných kytek, čili konzumuje ty části rostlin, které obsahují velké množství sacharidů. Občas si sice smlsne na nějakém uhynulém zvířeti, ale cíleně nic neloví. No a panda velká jako medvědovitá šelma je výhradní býložravec, který žere akorát bambus.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

25.6.2023 14:38 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Nevím jaké svíčky ti medvědi chroupali, neboť
většina je vyráběna z ropného parafínu a to už musejí být zoufale hladoví, když jim chutná takový sajrajt. Kvůli pančování včelího vosku některými nepoctivci parafínem jsem si
začal vyrábět doma pro své včelky mezistěny
pouze z jejich vosku, protože na jedněch
koupených odmítaly stavět. Nyní nemám problémy a zřejmě i medvědi by se po včelím vosku asi oblizovali více, než po parafínu.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

25.6.2023 15:17 Reaguje na Břetislav Machaček
Možná je do toho parafínu přidávána nějaká aromatizovaná látka, které ti medvědi nedokáží odolat, ale i tak pět medvědů na jeden hřbitov je cu moc. A s tou samovýrobou mezistěn Vás chápu. Známý po podobné zkušenosti postupuje úplně stejně.
Odpovědět
LB

Lukas B.

26.6.2023 08:45 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
možná jste trefil hřebík na hlavičku. tuhle jsem byl v IKEA, a tam je oddělení svíček a tam je takový odpudivý umělý puch toho, čím jsou aromatizovány (trochu to připomíná med, stejně, jako žlutá limonáda připomíná pomeranč, který neviděla ani z rychlíku), a cenová hladina vypovídá o tom, že to bude parafín.
Odpovědět

David Šanc

29.6.2023 23:30
To je "krásně" diplomatické řešení, aby se Italové nepošpinili v očích veřejnosti a médií.. Elegantně se zbavili defektního jedince a přemístili rozřešení do jiné země, na zodpovědnost někoho jiného.

A myslí někdo na Rumunské pastevce, lesní dělníky, sběrače borůvek, obyvatele obcí v daném pohoří, že bude řešení jenom přehozeno na ně?

Medvěd je hojný druh jemuž rozhodně vyhynutí nehrozí, při troše současného hájení spíše populační exploze.

Za mě osobně daného problematického medvěda jednoduše odlovit, nedělat klobásy a bylo by vyřešeno.

Největší problém je však současná přecitlivělá společnost "nemocná" různými antropomorfismy a městským pohledem na přírodu.



Odpovědět

David Šanc

29.6.2023 23:30
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist