https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/italsky-soud-prodlouzil-ochranu-medvedice-podezrele-ze-zabiti-bezce-v-alpach
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Italský soud prodloužil ochranu medvědice podezřelé ze zabití běžce v Alpách

27.5.2023 01:45 | TRIDENT (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Správní soud v Tridentu na severu Itálie o další měsíc prodloužil ochranu před utracením medvědice Jj4, která podle úřadů zabila na začátku dubna v Alpách běžce. Informovala o tom agentura ANSA. Rozhodnutí přivítali ochránci přírody, kteří bojují proti rozhodnutí provinčních úřadů o utracení medvědice. Tvrdí mimo jiné, že její "vina" na zabití není jasná.
 

Ochranu před utracením dostal do 27. června také medvěd Mj5, který podle úřadů v březnu rovněž v provincii Tridentsko napadl turistu. Na rozdíl od medvědice Jj4, která je nyní v záchranné stanici, se ho však nepodařilo odchytit, takže se stále pohybuje ve volné přírodě.

Správní soud se rozhodnutím provincie zabývá na podnět ochránců přírody, kteří prodloužení ochrany navrhli. Ekologové odmítají utracení medvědice Jj4 i případných dalších problematických medvědů. Pokud by představovali nebezpečí pro lidi, měli by být podle ochránců šelmy odchyceny a umístěny do některého z zvířecích útulků. To ale provincie odmítá, protože údajně nechce stavět "věznici pro medvědy".

Část ekologů také tvrdí, že není vůbec jisté, že šestadvacetiletého běžce zabila na začátku dubna medvědice Jj4, jak tvrdí úřady na základě zkoumání DNA. Podle analýzy odborníků, které ekologové oslovili, stopy nasvědčují tomu, že na muže zaútočil samec. Ekologové také poukazují na to, že incident z počátku dubna je prvním případem zabití člověka medvědem za uplynulých 150 let.

Na seznamu tridentské provincie s problematickými medvědy určenými k utracení se nacházel i medvěd Mj62. Ten sice žádného člověka nenapadl, podle úřadů ale ztratil plachost. Jeho tělo v rozkladu bylo nalezeno na začátku května v lese. Okolnosti jeho úmrtí nyní vyšetřuje tridentská prokuratura kvůli podezření, že jej někdo bez povolení zabil. Vyšetřovatelé však zatím nevylučují, že se mu osudným stal střet s jiným medvědem.

Medvědi se vrátili v Tridentsku na severu Itálie do volné přírody na konci 90. let minulého století v rámci programu financovaného z evropských fondů. Do hor byla vypuštěna desítka medvědů ze Slovinska. Medvědice Jj4 patří do druhé generace nových tridentských medvědů. Od té doby jejich počet přesáhl 100 kusů, což kritizují zemědělci, chovatelé dobytka i místní úřady. Ty by chtěly dosáhnout výrazné redukce počtu medvědů žijících v této turisty hojně vyhledávané oblasti.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jaroslav Řezáč

29.5.2023 11:42
je vidět, že medvědí soudy v Itálii fungují stejně rychle jako ty naše v ČR, ale aby dříve nedostala z toho čekání medvědice alzheimera.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist