https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/jablonec-zakazal-od-srpna-vstup-do-srnciho-dolu-v-noci-budou-tam-lovit-prasata
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Jablonec zakázal od srpna vstup do Srnčího dolu v noci, budou tam lovit prasata

4.8.2021 13:57 | JABLONEC NAD NISOU (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
V Jablonci nad Nisou zakázali od srpna vstup do přírodního parku Srnčí důl v nočních hodinách. Myslivci tam budou lovit divoká prasata, která se přemnožila a způsobují velké škody, informovala vedoucí kanceláře primátora Jana Matěchová. Zákaz skončí 1. listopadu v 06:00, za jeho porušení hrozí až desetitisícová pokuta, pohyb v lese při lovu ale může být především zdraví a životu nebezpečný.
 

Po celý srpen, září a říjen bude kvůli přemnožení černé zvěře zakázaný vstup do honitby v lokalitě Srnčí důl, a to vždy od 21:00 do 06:00 ráno následujícího dne. Zákaz bude vyhlášený proto, aby myslivci mohli přemnoženou zvěř odlovit. To není podle Matěchové v současné době možné kvůli pohybu lidí, kteří tam často jsou i v noci. Divočáci tak mohou nekontrolovaně škodit na městských a ostatních pozemcích.

"Honitba je označená výstražnými tabulemi s QR kódem, který obsahuje všechny informace zveřejněné na městském webu včetně mapky s vyznačenými hranicemi území," doplnila Petra Němečková, která má na magistrátu na starost správu lesů, myslivost a rybářství. Omezení vstupu do lokality má zajistit nejen bezpečnost lidí v době odlovu, ale také klid pro zvěř, který má usnadnit její lov a minimalizovat migraci zvířat mezi honitbami.

Podle odhadu myslivců je v lokalitě až čtyřikrát víc divočáků, než je běžné. Přispívají k tomu i sami lidé. Zvířata lákají ke svým domovům velkým množstvím vyhozených potravin, ke kterým mají prasata jednoduchý přístup. "V současné době se v lokalitě Srnčí důl dle odhadu pohybuje cca 30 až 40 divokých prasat. Běžný stav je okolo deseti kusů," řekl Radek Novotný, myslivecký hospodář honitby Rádlo, do které Srnčí důl patří.

Při setkání s divokým prasetem doporučují myslivci zachovat klid a v klidu odejít, lidé by se hlavně neměli snažit zvířata nějak plašit nebo dělat rámus. "To si může bachyně, která si chrání selata, vyložit jako ohrožení a může k obraně selat zaútočit. Ohrožení jsou i volně pobíhající psi, protože jejich přítomnost si dospělý kus opět vyhodnotí jako ohrožení a může na psa zaútočit. Většina takových střetnutí psa s prasaty končí velmi tragicky, nemluvě o možnosti nákazy psa Aujeszkyho chorobou, na kterou není lék a pes do 48 hodin umírá," dodala Petra Němečková.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jaroslav Řezáč

5.8.2021 08:11
to je spíš takový typický příklad, tedy spíš následek fragmentace krajiny. To území je takový trojúhelník. Ze dvou strany vytížené silnice D35,I/65 a z třetí strany silně urbanizované údolí. Kam se ty zvířata mají vydat? pak vzniká přirozeným způsobem přetlak zvěře v lokalitě a škody narůstají. Biokoridory žádné
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist