https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/japonska-vlada-se-rozhodla-vypustit-vodu-z-fukusimy-do-more
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Japonská vláda se rozhodla vypustit vodu z Fukušimy do moře Aktualizováno

13.4.2021 09:25 | TOKIO (ČTK)
Dopadů na životní prostředí se obává i Jižní Korea, která už nyní zakazuje dovoz mořských plodů z vod u Fukušimy.
Dopadů na životní prostředí se obává i Jižní Korea, která už nyní zakazuje dovoz mořských plodů z vod u Fukušimy.
aponská vláda dnes rozhodla, že začne do dvou let vypouštět do moře více než milion tun kontaminované vody z jaderné elektrárny Fukušima, kterou před deseti lety zničilo silné zemětřesení a následná vlna cunami. Podle zahraničních médií to oznámil premiér Jošihide Suga. Úřady došly k závěru, že krok nebude mít přílišné negativní dopady na životní prostředí. S tím však nesouhlasí některé nevládní organizace či místní rybáři. Nelibost nad japonským rozhodnutím již vyjádřily také například Jižní Korea a Čína, oznámení Tokia naopak podpořil Washington. Krok schvaluje také český Státní úřad pro jadernou bezpečnost.
 

Dnešní rozhodnutí japonské vlády je vyústěním několikaleté debaty o tom, jak naložit s velkým množstvím vody, která byla použita pro ochlazování jaderných reaktorů elektrárny poničených přírodní katastrofou. Voda je nyní ukládána v nádržích v areálu elektrárny, jejichž kapacita však bude naplněna na podzim roku 2022, uvedla nedávno společnost Tokyo Electric Power (TEPCO), která zařízení řídí. Postupné vypouštění vody do oceánu bude trvat zřejmě desítky let s tím, jak se bude dařit reaktory vyřazovat z provozu.

Podle agentury Reuters je v nádržích téměř 1,3 milionu tun kontaminované vody. Japonci ji čistí pomocí filtračního systému, který odstraňuje většinu nebezpečného materiálu vyjma tritia - izotopu vodíku, jenž se těžko separuje a je pokládán za relativně neškodný. Šéf Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) Rafael Grossi dnes zopakoval své loňské vyjádření, že vypouštění kontaminované vody do moře odpovídá celosvětovým standardům a je to běžný způsob, jakým jaderné elektrárny s vodou nakládají. Podotkl nicméně, že "Fukušima je unikátní a složitý případ vzhledem k obrovskému množství této vody v elektrárně".

Některé nevládní ekologické organizace v čele s Greenpeace však tvrdí, že voda z Fukušimy obsahuje také další prvky, které jsou zdraví škodlivé a o jejichž výskytu japonská vláda mlčí. S vládním plánem rovněž dlouhodobě nesouhlasí místní obyvatelé a rybáři, kteří se bojí, že zákazníci přestanou kupovat ryby ulovené v oblasti.

Proti je také Jižní Korea, která si kvůli japonskému rozhodnutí dnes předvolala japonského velvyslance v Soulu. "Bylo by těžké to přijmout, pokud by se Japonsko rozhodlo vypustit kontaminovanou vodu bez dostatečných konzultací," uvedla jihokorejská vláda. Jižní Korea, která již nyní zakazuje dovoz mořských plodů z vod u Fukušimy, rovněž hodlá zvýšit vlastní měření radioaktivity v oblasti. Své obavy vyjádřily také Tchaj-wan nebo Čína, jež japonský krok označila za "extrémně nezodpovědný".

Rozhodnutí Tokia naopak podporují Spojené státy, podle nichž Japonsko vykročilo cestou odpovídající všem globálně přijímaným bezpečnostním standardům. Japonská vláda podle USA při rozhodnutí vystupovala transparentně.

"Voda, která bude ze skladovacích nádrží vypouštěna do moře, obsahuje pouze prakticky pouze tritium. Po zředění obsah tritia nepřekročí mezinárodně uznávané limity a neznamená žádná environmentální rizika. Je to rozumný krok," reagoval dnes na twitteru také český Státní úřad pro jadernou bezpečnost.

Agentura Reuters o tritiu s odvoláním na odborníky píše, že neprostupuje lidskou kůží. Upozornila ale na článek v časopise Scientific American z roku 2014, podle kterého tritium v případě pozření může zvýšit riziko rakoviny. A znepokojení vyjádřili i další experti.

"Já mám obavy nikoli z tritia, ale z dalších radioaktivních látek, které stále zůstávají v nádržích. Ty se mnohem snáz ukládají v mořských produktech a na dně moře," řekl podle Reuters Ken Buesseler z oceánografického institutu ve Woods Hole v Massachusetts.

Japonsko plán vypouštění kontaminované vody z Fukušimy zveřejnilo zhruba tři měsíce před začátkem letní olympiády v Tokiu. Některé soutěže by se měly konat pouhých 60 kilometrů od elektrárny. Bývalý premiér Šinzó Abe nicméně v roce 2013 ujistil Mezinárodní olympijský výbor, že situace v elektrárně je pod kontrolou a že Fukušima nebude mít na olympijské hry negativní dopad.

Mohutné zemětřesení, které zasáhlo Japonsko 11. března 2011, uvrhlo zemi do největší krize od druhé světové války. Otřesy půdy vyvolaly místy až několikametrovou vlnu cunami, která zničila stovky kilometrů východního pobřeží. Podle statistik zemřelo 15 899 lidí a 2529 je evidováno jako pohřešovaných.

Cunami poškodila také jadernou elektrárnu Fukušima. Ve třech jejích reaktorech selhaly chladící systémy a došlo tam k explozím a požárům. Úřady po havárii uzavřely oblast v dosahu 20 kilometrů od elektrárny, aby uchránily občany před škodlivými dopady uniklé radiace. Havárie se zapsala po bok nejvážnější jaderné katastrofy v dějinách v ukrajinském Černobylu z roku 1986.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (22)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

13.4.2021 09:32
Pokud do moří a oceánů dnes a denně vypouštíme milióny tun odpadů,od chemikálií,těžkých kovů až po plasty, potom v tom problém nevidím.
Odpovědět
EN

Emil Novák

13.4.2021 09:39 Reaguje na Miroslav Vinkler
Problém by to nebyl ani kdyby tam ty chemikálie, těžké kovy nebo plasty nebyly. Tritium se tam totiž na rozdíl od nich tak jako tak přirozeně vyskytuje. Vypuštěním se jeho koncentrace nijak významně nezvýší.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

13.4.2021 09:42 Reaguje na Miroslav Vinkler
Pokud nějaký ekosystém otrávíme jen z půlky nějakými jedy, je přece v pohodě do něho pustit ještě radioaktivitu. Vy jste ochránce přírody zvaný "ropák".
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

13.4.2021 10:44
Co by podle pana Hanzla správný ropák řeknu pouze to, že řešení nikdo jiné
nenabízí a nezná. lépe asi upouštět regulovaně a nečekat na nějakou novou
tsunami, která to vypustí najednou. Samozřejmě monitorovat vliv na mořský
ekosystém a do budoucna opustit podobně riziková místa k budování JE.
Je to jako s úložišti jaderného odpadu, které nemůže být kdekoliv a kde
je pro něho vhodné místo, tak aktivisté protestují. Pro mnoho ekologů je
ideál nic nebudovat, nic nepěstovat a jít si vše koupit do krámu, kam to
přivezli odjinud. Pak omluvit i tu dopravu slovy, že je to ekologicky
únosnější, než to produkovat tady a pokoušet se ze stromů česat rovnou
bankovky. Staré slezské přísloví říká, že z "guvna bič něukryntiš" a
české pak, že není ohně bez kouře(což je pravdou napůl, protože nejde
až tak o kouř, ale o to, že vše zanechá nějakou tu stopu). Takže co
jiného asi zbývá? Vypustit a nebo čekat na protržení hrází? Vyrábět
a nebo se spoléhat na dovoz? Rozvíjet se a nebo se zakonzervovat tam,
kde jsme? Mi ta politika zelené energetiky připomíná návrat do doby
před průmyslovou revolucí, kdy se topilo pouze dřívím a lidé čekali,
až jim slunce ohřeje vodu v rybníce na okoupání. Když nefoukal vítr
a netekla voda v náhonu mlýna, tak mleli obilí ručně a podobně si to
představují i nyní. Nebude foukat a svítit? Tak na pár hodin vystačí
akumulace a pak buď útrum a nebo pokorný návrat zpět k fosilu(plynu),
který v takovém měřítku pochybí a bude pouze pro ty bohaté. Asi jsou
buď bohatí, skromní a nebo pouze naivně hloupí.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

13.4.2021 10:51 Reaguje na Břetislav Machaček
Samozřejmě musí tu Fukušimu vypustit postupně do moře, jiné řešení neexistuje. Skutečné řešení je, nové velké JE prostě masivně nestavět.
Silně nás tlačí čas a JE je nutná na překlenovací období, než budou dostečně kapacity v akumulacích. Což do doby, než začneme stavět mastodonta, asi už budou.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

13.4.2021 13:33 Reaguje na Pavel Hanzl
Cywe, a nechcete nám nastínit, co zrovna těm japíkům krom toho jádra zbejvá? Byl jste tam někdy, víte o té zemi něco? Tu fakt OZE nespasej.
Odpovědět
MM

Martin Macek

13.4.2021 14:44 Reaguje na Svatá Prostoto
Momentálně je produkce z OZE v Japonsku dvakrát vyšší než z jádra a další možnosti by tu rozhodně byly - zejména v oblasti geotermálních zdrojů. Cywe.
Odpovědět
MM

Martin Macek

13.4.2021 14:54 Reaguje na Martin Macek
Nicméně z hlediska planetární ekologie je by mělo být samozřejmě prioritou se zbavit závislosti na uhlí, o nahrazení jaderných zdrojů je rozumné se bavit až poté, co se zbavíme uhlí (jehož spalování mimochodem emituje nezanedbatelné množství radioaktivity).
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

13.4.2021 16:55 Reaguje na Martin Macek
Což nic nemění na tom, že v dohledné době se v Japonsku bez toho jádra jednoduše neobejdou. A ta dohledná doba může být dost dlouhá.

A když čtu tohle ... https://www.peak.cz/japonsko-na-pokraji-blackoutu-prumysl-zada-vice-reaktoru-verejnost-tlaci-na-rozvoj-obnovitelnych-zdroju/27091/

Tak jsem zvědav co s tím hodlají dělat.

Ostatně, i tady se uvádí ... "mělo by to pomoci zemi více než zdvojnásobit podíl větrné a solární energie v elektroenergetickém mixu na 18 % do roku 2030, aniž by se vyvíjel tlak na účty za spotřebu elektrické energie"

https://oenergetice.cz/obnovitelne-zdroje/woodmac-japonsko-prekroci-cile-obnovitelne-zdroje-stanovene-roku-2030

Pokud tedy vyjdeme z premisy, že uhlí ne, vítr a soláry klidně i 20%, tak ... nám tu furt něco chybí. A čím méně z toho bude jádro, tím více to musí být něco jiného ... a při vší úctě k geotermálním zdrojům, ty stačit zdaleka nebudou.

Takže co? Plyn, ropa? Je to proti jádru opravdu taková výhra?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

13.4.2021 20:31 Reaguje na Svatá Prostoto
Japonsko má moře, takže tam asi dost fučí a slunko tam svítí taky naplno.
Takže směr je jasný.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

14.4.2021 10:58 Reaguje na Pavel Hanzl
Ehm ... přečtěte si ty nejdřív články.
Pro jednou to zkuste.
Uvidíme, co to udělá.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

13.4.2021 10:53
Pokud někdo neviděl včera Reportéry, tak silně doporučuji, je tam to nejdůležitější z obou stran k JED. Stačí prvních 20 min.

https://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/1142743803-reporteri-ct/221452801240012
Odpovědět
RJ

Robert Jirman

13.4.2021 11:16
v dané věci jsem naprostý laik, dají se někde sehnat skutečně relevantní informace, co ta kontaminovaná voda obsahuje ? věřím Japoncům, že udělali maximum pro její vyčištění, ale samotného by mě zajímalo co v ní zbylo. Bohužel s tou vodou asi nic jiného dělat už nelze na druhou stranu se nedivím místním, že jsou vzteky bez sebe, taky bych řádil jak černá ruka
Odpovědět
EN

Emil Novák

13.4.2021 11:31 Reaguje na Robert Jirman
Samozřejmě, dají, tady máte aktivitu rozepsanou podle jednotlivých radionuklidů: https://www.tepco.co.jp/en/decommission/progress/watertreatment/images/tankarea_en.pdf
Odpovědět
KT

Karel Tejkal

13.4.2021 12:03
"Šéf Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) Rafael Grossi při návštěvě elektrárny loni v únoru prohlásil, že vypouštění kontaminované vody do moře odpovídá celosvětovým standardům a je to běžný způsob, jakým jaderné elektrárny s vodou nakládají."

"Některé nevládní ekologické organizace v čele s Greenpeace však tvrdí, že voda z Fukušimy obsahuje také další prvky, které jsou zdraví škodlivé a o jejichž výskytu japonská vláda mlčí."

Komu více věří Pavel Hanzl?
Odpovědět
VW

Vladimír Wagner

13.4.2021 12:18
Jak už bylo zmíněno, je tritium normální složkou životního prostředí (vzniká interakcí kosmického záření v atmosféře). Jde o čistý beta zářič s jednou z nejnižších energií emitovaných elektronů. Jeho biologická nebezpečnost je velmi nízká. Vypouštění má probíhat tak, aby koncentrace nikdy nepřekračovaly hygienické limity, které jsou stanoveny například i pro výpustě jaderných elektráren.
Dlouhé diskuze jsou dány hlavně tím, že se rybáři, kteří se nyní dostávají na úroveň rybolovu před havárii, obávají dopadu na postoj zákazníků k jejich produktům. Proto se věc intenzivně diskutovala právě s nimi. Vypouštění tak bude nejspíše bude probíhat pod kontrolou nezávislých expertů nominovaných rybáři. Podobně je to s vypouštění podzemní vody čerpané v okolí Fukušimy.
Podrobněji je současný stav ve Fukušimě popsán zde: https://www.osel.cz/11626-fukusima-i-deset-let-pote.html
A v těchto dnech také vyšlo druhé vydání knihy Fukušima I poté, které je doplněno o dodatek s popisem vývoje až do současné doby a doplněním kalendáře na konci. Tentokrát jde čistě o E_knihu: https://www.kosmas.cz/knihy/288879/fukusima-i-pote/
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

13.4.2021 13:51 Reaguje na Vladimír Wagner
U Hanzlů ale již nečtou, protože "škodlivé" knihy dávno skončily na hranici zeleného fanatismu. Pravdu má pouze Uršula s Grétou, ropáky je zapotřebí zastřelit, v lepším případě internovat v lágru nucených prací.
Zato se každý večer hlasitě recituje spisek European Green Deal, zejména zjevení o energetice a OZE.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

13.4.2021 20:37 Reaguje na Miroslav Vinkler
U Hanzlů se skutečně odborné knihy o jaderné energetice nečtou. To máte recht. U Hanzlů se ví, že Japonci si to vyřeší sami a my mastodonta stejně nepstavíme, ani kdybychom si prst v řiti zalomili.
A taky se u nich ví, že Rosatom nám může fatálně zavařit.

Pokud jste neviděl včerejší Reportéry, tak tam je asi to nejdůležitější z obou stran:

https://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/1142743803-reporteri-ct/221452801240012

Je to prvních 20 minut a velmi doporučuji
Odpovědět
kk

karel krasensky

13.4.2021 15:57
Jojo kdyby vypouštělo Rusko nebo Čína tak mainstream a česká televize vyjí jako hyeny a cpou to do nás dnem i noci palcovými titulky
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

13.4.2021 20:39 Reaguje na karel krasensky
Kolik Rusko provádí ročně ekologických haváriií všemožného typu?
Já byl jen v Toljatti, nebo na krivom Rogu, na Karačaganaku nebo na Kavkaze, ale tohle jsem jinde neviděl (pardón, v Indii s 1000x hustším osídlením).
Odpovědět
kk

karel krasensky

13.4.2021 15:58
Jojo kdyby vypouštělo Rusko nebo Čína tak mainstream a česká televize vyjí jako hyeny a cpou to do nás dnem i noci palcovými titulky
Odpovědět
va

vaber

14.4.2021 08:45 Reaguje na karel krasensky
nynější velká havárie na Floridě se přešla jednou větou
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist