https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/jde-nam-o-krk-aktiviste-stali-na-kusu-ledu-pod-sibenici-s-opratkou-kolem-krku-aby-upozornili-na-klimaticky-kolaps
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Jde nám o krk! Aktivisté stáli na kusu ledu s oprátkou kolem krku, aby upozornili na klimatický kolaps

11.10.2019 10:32 | PRAHA (Ekolist.cz)
Jde nám o krk...
Jde nám o krk...
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Ve čtvrtek 10.10. v Praze na Náměstí republiky uspořádali členové hnutí Extinction Rebellion (Rebelie proti vyhynutí) happening s názvem Ledy tají... a jde nám o krk. Aktivisté stáli pod šibenicí na velkých, pomalu tajících kostkách ledu. Smyslem akce bylo upozornit veřejnost i politiky na hrozbu klimatického kolapsu.
 

Klimatická krize a krize biodiverzity podle aktivistů probíhá, přesto nadále vypouštíme do atmosféry velké množství emisí skleníkových plynů. "Loňský rok byl opět rekordní. Vliv lidské činnosti na biosféru je nyní už jasně patrný: tají ledovce. Tím se nenávratně mění okolnosti v biosféře. Vědci to označují jako konec klimaticky stabilního holocénu a začátek nové epochy - antropocénu," říká tisková mluvčí Rebelie Veronika Holcnerová.

Podle ní Mezivládní panel IPCC doporučil zásadní a okamžitou restrukturalizaci ekonomiky tak, aby se zastavilo používání fosilních paliv. "Česká vláda ale nekoná v tomto směru s dostatečnou naléhavostí. Změny jsou nebezpečné. O krk jde mnoha součástem naší propojené planety," říká Holcnerová.

Nebudú trnky, nebude slivka
Nebudú trnky, nebude slivka
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora

Mnohé změny podle Rebelie pociťujeme naléhavě už nyní, půl milionu hektarů lesů v ČR letos bylo napadeno kůrovcem, 75 % létajícího hmyzu zmizelo, 40 % obojživelníků je ohroženo vyhynutím, 25 % savců je ohroženo vyhynutím, 400 000 lidí ročně už nyní zabíjí změna klimatu.

Probíhá 6. hromadné vymírání. Je ohroženo milion druhů. "Pokud nezastavíme oteplení planety pod hranicí 2 °C, bude ohrožena i stabilita lidské společnosti, přístup k pitné vodě i potravinám, a to již v tomto století," říká Holcnerová.

Tento týden probíhá Mezinárodní rebelie. Lidé v hlavních městech 50 zemí světa demonstrují a prostřednictvím akcí občanské neposlušnosti vyzývají vlády, aby neprodleně řešily klimatickou změnu a vytvořili plány pro transformaci ekonomiky tak, aby dosáhli včasného snížení emisí CO2.

Česká republika se připojila v Týdnu rebelie, kdy probíhají lokální akce v menších českých městech, i v Praze a Brně. Velká blokáda dopravy v centru Prahy a kreativní festival se uskuteční 12. 10. 2019 na Václavském náměstí.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (14)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

VH

Vladimír Hošek

11.10.2019 15:50
kluci rebelští proč nablbnete v Německu, v jediném státě v Evropě, kde se otvírají nové uhelné doly a stavějí nové uhelné elektrárny.
Odpovědět
MJ

Martin Jasan

11.10.2019 15:55 Reaguje na Vladimír Hošek
Protože zde máme 60 % el. energie z uhlí, protože v ČR bylo v roce 2018 vytěženo 43 mil. t uhlí (více jak 4 t na osobu), protože máme uhlíkovou stopu cca 10 t na osobu, atd. Tak proto.
Odpovědět

Jan Šimůnek

11.10.2019 17:55 Reaguje na Martin Jasan
A ještě ovšem zbývá doplnit, že kvůli obstrukcím ekologů nemáme plánovaný další blok v Temelíně, který by část toho uhlí nahradil.
Německý příklad názorně ukazuje, že OZE jsou z hlediska snižování emisí CO2 prakticky bezcenné, protože jejich kolísání musí být kompenzováno uhlím nebo plynem.
Odpovědět
LL

Lemra Líná

11.10.2019 16:03
Jenom tři? Málo...
Odpovědět

Jan Šimůnek

13.10.2019 09:33
Celá tahle akce je založena na lžích:

1. Antropogenní oteplování je výplod lidí kalibru železničního inženýra, vlastnícího firmu na přeprodávání emisních povolenek (to jsou ti "naprosto nezaujatí odborníci", na jejichž bláboly se "rebelové" odvolávají).

2. Za celou průmyslovou éru bylo vyhubeno cca 1% obratlovců, což je "normální stav" (taková rychlost vymírání) pro běžná období, zatímco při velkých vymíráních šlo o desítky procent před nimi existujících druhů (vymírání na konci Permu postihlo 90 % druhů, známých z fosilních nálezů před ním).
Problém také je, že současná vymírání jsou patrně silně nadhodnocována, protože řada v současnosti vymřelých druhů se z principu (způsob života, ekologická nika apod.) nefosilizovala, tudíž kdyby existovaly a vymřely třeba v druhohorách, bychom o jejich existenci vůbec nevěděli a do vymírání v dávné minulosti je proto nezapočetli.

3. Všichni v antropocénu vymřelí velcí obratlovci byli vybiti lovem, nikoli klimatickou změnou.
Odpovědět
VT

Věroslav Týnek

13.10.2019 19:04 Reaguje na Jan Šimůnek
Jen na doplnění - http://www.osel.cz/10817-rebelie-proti-neexistujicimu-sestemu-masovemu-vymirani.html
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

13.10.2019 21:00 Reaguje na Jan Šimůnek
Antropogenní oteplování je fakt. Tím nemyslím skleníkové plyny antropogenního původu, C02 , ale zastavování krajiny na úkor vegetace.

Je doloženo, že od r.1765 ,počátku průmyslové revoluce,se do dneška zvýšila hodnota energie dopadající na zemský povrch o 1-3W/m2. (připusťme, že za to může CO2)

Ovšem hodnota sluneční energie/jasný den/ dopadající na zemský povrch činí pro ČR cca 1000W/m2, je-li zataženo 200W/m2.

Co je více ? 1000W nebo 3 W?

Nejdůležitější skleníkový plyn v atmosféře je vodní pára. (2%)
Porovnej s CO2 = 0,03%

Udává se, že v ČR je zastavěno asi 10% plochy země, tedy cca 7,8 tis. km2

Dovolím si tedy tvrdit, že hnacím motorem klimatických změn je zcela jiné rozložení sluneční energie v závislosti na druhu povrchu. (beton vs. vegetace) a z toho vycházející energie zjevná /pevné povrchy/vázaná na vzduch nebo skrytá /evapotranspirace/ navázaná na vodní páru.

Výkon všech elektráren ČEZu je stejný jako energie z plochy pouhých 13km2 za předpokladu, že tato plocha je ozařována sluncem.

Jinak, energie ze Slunce dopadající na Zemi má výkon 180 000 TW.

Energie vyrobená člověkem odpovídá pouhým 10 TW. (elektřina,teplo,PHM)

Satelitní data dokládají:

Od roku 1975 se rozloha zastavěné plochy globálně zvýšila 2,5 x v Africe za 40 let se zastavěná plocha se rozrostla čtyřikrát. V Evropě se zastavěná plocha zdvojnásobila.
(https://ec.europa.eu/jrc/en/news/new-satellite-image-database-maps-dynamics-human-presence-earth )

Důsledkem případné pravdivosti tohoto tvrzení by bylo, že téměř veškerá opatření realizovaná snižováním emisí CO2 jsou téměř zcela zbytečná .

A že by se na to mělo jít zcela jinak. Pouze za zlomek nákladů určených na boj proti klimatické změně likvidací fosilních paliv a dotováním OZE ,bychom dosáhli podstatně lepších výsledků.
Odpovědět

Jan Šimůnek

13.10.2019 09:38
A ještě něco: Středověké a raně novověké mapy světa, zahrnující Antarktidu s linií pobřeží, řekami atd., odpovídající moderním výzkumům pomocí hi-tech prostředků, umožňujících "nahlédnout" pod kilometrové vrstvy ledu, naznačují, že ještě v době, kdy už lidé znali mořeplavbu, byl tento kontinent bez ledu (pokud vyloučíme Dänikenovské hodné mimozemšťany).
Odpovědět
LB

Lukas B.

15.10.2019 14:12 Reaguje na Jan Šimůnek
vytlučtě prosím odkaz na nějakou tu mapu. s tou Antarktidou mi to připadá takové, ehm, překvapivé, nikdy jsem nic takového nezaznamenal, a to jsem velmi zvídavý.
Odpovědět

Jan Šimůnek

15.10.2019 19:02 Reaguje na Lukas B.
Mimo jiné se jedná i o mapový soubor tureckého admirála Piri Reise, ale existují i další. Na některých takových mapách je Antarktida zvětšená a/nebo pootočená, ale linie pobřeží do značné míry sedí a pokud by to byl "ostrov kresličovy ženy", byla by to opravdu velká náhoda (nebo spíš jasnovidectví), aby se kreslič takto trefil. To spíš věřím na nedochované prameny, což je docela dobře možné, protože ještě v 18. století byly mapy (nejen Ostrova Pokladů) utajovaný materiál a rozmnožovaly se jen vzácně a ručním kopírováním. První obkreslovací pantografy přineslo až 19. století, pokud se dobře pamatuji.
A to časté zvětšení může pocházet až od rozumbradů, kteří "věděli", že Země potřebuje okolo jižního pólu opravdu velký kontinent, který by vyvážil Eurasii a sever Ameriky, aby se Země nepřevrátila. A tak ji kreslili větší, možná v rozporu s původními prameny.
Odpovědět

Jan Šimůnek

13.10.2019 17:34
Zatím pozitivní zpráva: Policie blokády nekompromisně a i za použití násilí likviduje.
Odpovědět
DG

Dušan Gab

16.10.2019 10:01
Lidstvo by se mělo vzpamatovat...
Odpovědět
DG

Dušan Gab

16.10.2019 10:01
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

21.10.2019 19:58
Kolik se jich oběsilo? Žádný? Tak o čem je řeč?
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist