https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/jeden-z-nejvetsich-ledovcu-cekaji-v-pristich-letech-velke-zmeny-varuji-vedci
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Jeden z největších ledovců čekají v příštích letech velké změny, varují vědci

15.12.2021 13:12 | LONDÝN (ČTK)
Plovoucí část jednoho z největších ledovců v Antarktidě nazvaného Thwaites by se mohla v příštích pěti až deseti letech "rozpadnout jako čelní sklo od auta," varují američtí a britští vědci, kteří ledovec o velikosti Floridy dlouhodobě studují. V takové případě by mohly dosud bezpečně zadržované pevninské části ledovce ztratit svou oporu a začít sklouzávat do oceánu, čímž by se zrychlilo zvyšování celosvětové hladiny moří, píší britská a americká média.
 

Plovoucí část ledovce Thwaites dosud vědci považovali za jeho nejstabilnější část. Oteplující se vody místních moří nicméně ledovec dosud nevídaným způsobem narušují. Podle satelitních snímků pořízených v listopadu se v důsledku tohoto jevu objevují na plovoucí části ledovce velké trhliny, podobné takzvaným pavučinám na rozbitých čelních sklech automobilů. Podle vědců hrozí, že se tyto pukliny v jednu chvíli rozšíří po celé délce plovoucího ledu, který se následně rozlomí na stovky plovoucích ledovců. Stát by se to mohlo již za několik let.

Samotný rozpad by na hladinu světových oceánů zatím vliv neměl, protože tento led plave v moři již nyní. Jeho rozlomením by však zmizela "brzda", jež drží na pevnině obrovské množství ledu ve východní části ledovce, jež by se zřejmě začala sunout do oceánu.

Ledovec Thwaites přitom obsahuje dostatečné množství vody na to, aby v případě kompletního rozpuštění zvýšil hladinu světových oceánů až o 65 centimetrů. Jeho celkový sesun sice podle vědců potrvá stovky let, zrychlení tohoto procesu však může mít i tak velmi nepříznivý vliv na životy milionů lidí žijících v nejníže položených částech planety, a to již v horizontu několika desetiletí.

Pokud by se plovoucí část ledovce skutečně rozpadala, mohly by se ledovcové stěny Thwaitesu tyčící se nad mořskou hladinou začít bořit do vody. Takový jev ještě vědci na Antarktidě nezaznamenali, podle jejich modelů ale nyní přichází v úvahu. Pokud by se tento proces spustil, zřejmě by při něm došlo k uvolnění velkého množství ledu do vody.

"To, čeho jsme svědky teď, už stačí k tomu, abychom měli obavy," řekla vědkyně Anna Crawfordová ze skotské Univerzity St. Andrews. "Thwaites je docela monstrum," dodala.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (5)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MU

Michal Ukropec

15.12.2021 15:42
Na Antarktidě byl život plný rostlin a živočichů. Příroda se tam nesmí vrátit?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

15.12.2021 16:03 Reaguje na Michal Ukropec
Smí, ale nevrátí. Nebo možná, ale už bez lidí.
Odpovědět
LB

Lukas B.

16.12.2021 11:35
já mám takový úchylný koníček, čtu občas staré knížky popularizující vědu, a vyzobávám si z toho, že A) něco stále platí, B) něco bylo vyvráceno či nahrazeno modernější teorií, a C) o něčem se tak nějak přestalo mluvit a zapadlo to.

staré knihy hodnotí rizika z následků zmizení velkých a vysokých ledovců (stovky a tisíce metrů výšky) jako nezanedbatelné, ale jako hlavní nebezpečí neuvádějí stoupnutí moře, ale lokální (tedy spíš teritoriální) nebezpečí rozjezdu sopečné činnosti a zemětřesení. těžký ledovec zatěžuje a prohýbá zemskou kůru, a zmizí-li, kůra se odlehčí a jede nahoru, až dosáhne původní "vážené" výšky. objem vody v ledovci, který by teoreticky zvedl hladinu světového oceánu o metr, tedy fakticky způsobí zvednutí hladiny o jednotky centimetrů. že něco takového funguje (opačně), to lze sledovat třeba na (kusých) informacích o prohýbání litosféry pod třemi soutěskami nebo i u nás na "dodýchání" krajiny v oblasti velkých jam povrchových dolů.

a teď si tipněte: je to A,B nebo C?
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

17.12.2021 10:05
Po ulomení ho doporučuji zapřáhnout za všechny kontejnerové mazutové lodě
světa a odtáhnout tam, kde se nejvíce obávají oteplení. Sice prý ta voda
v moři stoupne tak jako tak, ale alespoň jim to zchladí rozpálené hlavy.
Žádný ledovec světa nikdy nerostl do nekonečna a tak praskal, odtával
a odplaval jinam, aby udělal místo novému. Pokud by tomu tak nebylo,
tak by byla planeta komplet zaledněná a nebo alespoň tak, jako v době
ledové. Na senzaci dnes stačí jeden "vědec" a tisíc novinářů a přitom
kdysi žili lidé bez vědců a tisku v klidu a bez stresů z konce světa.
Lituji ty klimaalarmisty, jak mají ten neustálý strach z něčeho, co
tu už v minulosti mnohokrát bylo, ale nikdo nad tím nemudroval a ani
z toho nešílel. Prostě se přizpůsobil a je tu dodnes i bez zblbnutí.
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

17.12.2021 15:08 Reaguje na Břetislav Machaček
*
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist