https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/jezero-milada-kde-letadla-nabirala-vodu-je-po-11-dnech-zas-otevreno-verejnosti?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Jezero Milada, kde letadla nabírala vodu, je po 11 dnech zas otevřeno veřejnosti

8.8.2022 16:44 | ÚSTÍ NAD LABEM (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Jezero Milada u Ústí nad Labem, ze kterého letadla nabírala vodu pro hašení požáru v Českém Švýcarsku, je opět přístupné veřejnosti. Lidé nesměli do jezera kvůli strojům nabírajícím vodu od 28. července. Tuto činnost letadla ukončila, proto správce vodní plochy, státní podnik Diamo, ode dneška zrušil zákaz vstupu do vody a na vodní plochu. ČTK to sdělila mluvčí Diama Hana Volfová.
reklama

 

"Vodní plocha jezera Milada je znovu přístupná v běžném režimu," uvedla mluvčí.

V Českém Švýcarsku hoří šestnáctým dnem, generální ředitel hasičů Vladimír Vlček předpokládá, že hasiči oheň zlikvidují do pátku. V každém případě podle něj silně sníží počty hasičů, kteří v národním parku zasahují. Dnes ráno se už vrátila domů letadla Canadair z Itálie, která v uplynulých dnech českým hasičům pomáhala a vodu nabírala právě z jezera Milada. Předtím z Milady nabíraly vodu švédské letouny Air Tractor.

Speciály Canadair poprvé přiletěly pomáhat s hašením v Českém Švýcarsku předminulý týden ve čtvrtek, den nato se nečekaně vrátily do Itálie, kde také vypukl požár a nahradily je právě švédské stroje. Znovu se Canadairy do hasebních prací zapojily v pátek minulý týden. To, že dnes brzy ráno letadla odletí, oznámil o víkendu mluvčí hasičů Martin Kavka. "Italská strana si je vyžádala zpět," uvedl bez dalších podrobností Kavka. V současnosti už hasičům stačí vrtulníky.

Jezero Milada vzniklo rekultivací po těžbě hnědého uhlí v místech bývalého lomu Chabařovice u Ústí nad Labem. Vodní plocha má 252 hektarů, maximální hloubku 25 metrů a délku 3,2 km. Veřejnosti se otevřelo na jaře roku 2015. Místo je oblíbeným cílem místních i turistů.


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

8.8.2022 18:14
No, když chybí na Labi, po Ústím k hranicím s Německem ty 2jezy, plánované už před " sametem ", které dosud nemají naději na povolení stavby, tak toto jezero bylo zřejmě nejbližší k použití.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

9.8.2022 07:03 Reaguje na smějící se bestie
Když chybí v řekách voda, jezy nepomohou. Měli by jsme opustit mentální nesmysli a začít schánět tu vodu, jinak vyschneme na trout
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

9.8.2022 09:09 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Řeka bez jezů= polovyschlý potok. Řeka v nadjezí= pomalu
tekoucí hluboká řeka. Ono by to chtělo zvednout pozadí od
PC a jít se na tu řeku podívat v praxi. Jezy využívali
už voraři a mlynáři v dobách sucha a není to vynález šífařů, aby mohli vozit turisty po řekách. Přelivem přes hranu jezu
se voda obohatí o vzdušný kyslík a v podjezí tak je pro
ryby dostatek kyslíku. No a v hloubce nad i pod se lépe
ukryjí před predací, než v polovyschlém korytě. Zpomalení
toku přispívá k nasycení zvodní řeky a stabilitě výšky
hladiny spodní vody, které kolísání naopak škodí.
P.S.: Na to opakované "nesmyslI"(patří tam Y) je škola?
Odpovědět
 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist