https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/jihlavane-loni-dychali-nejcistsi-vzduch-za-radu-let-diky-pocasi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Jihlavané loni dýchali nejčistší vzduch za řadu let, díky počasí

17.2.2016 13:10 | JIHLAVA (ČTK)
Obyvatelé padesátitisícové Jihlavy loni dýchali nejčistší vzduch za sedm let měření kvality ovzduší. Přispělo k tomu počasí s dobrými rozptylovými podmínkami a kratší topná sezona v teplé zimě. Hodnoty škodlivin zůstaly pod ročními imisními limity s velkou rezervou. Výsledky měření prašnosti a oxidů dusíku na území Jihlavy dnes novinářům přiblížil Robert Skeřil z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).
 

"Výsledky byly velmi dobré, až jsme to nečekali," uvedl Skeřil. Zlepšení čistoty ovzduší díky dobrým rozptylovým a meteorologickým podmínkám vykázalo celé Česko. Inverze se vyskytovaly hlavně v listopadu, ale Vysočina patřila mezi lokality, jichž se dotkly nejméně. V zimě inverzní situace téměř nebyly. "Vždycky se rozfoukalo a rozpršelo," uvedl Skeřil.

Podrobnější sledování čistoty ovzduší nad rámec státního monitoringu si od roku 2009 objednává město spolu s krajem. Ročně to stojí skoro půl milionu korun. Měřicí stanice je v průmyslové zóně u továrny Automotive Lighting. Další stanici má v Jihlavě ČHMÚ, a to na sídlišti Březinky.

Vzduch Jihlavanům kazí hlavně doprava a lokální topeniště, dalším dílem se na tom podílejí průmyslové závody. Doprava produkuje tři čtvrtiny oxidů dusíku uvolňovaných do ovzduší.

Z topenišť pocházejí až dvě třetiny emisí tuhých znečišťujících látek. Ke snížení prašnosti by měly pomoci dotace na výměnu starých kotlů na uhlí, jež mohou obyvatelé Vysočiny poprvé čerpat letos. Kraj v první vlně rozdělí 239 milionů korun, zájem o ně je velký. "V podstatě po 14 dnech byla alokace plus minus vyčerpána," uvedl radní kraje Zdeněk Chlád (ČSSD).

Dotační peníze podle Chláda vystačí na výměnu zhruba 2000 kotlů. Srovnatelnou dotaci by měl kraj z evropských fondů dostat v nejbližších letech ještě dvakrát, takže by mohlo být v domácnostech vyměněno více než 6000 kotlů. Je to zhruba 15 procent všech současných kotlů na tuhá paliva v kraji, a to už by se na čistotě ovzduší mohlo projevit, uvedl radní.

Ekologičtější kotle pořízené díky dotaci podle Jiřího Kose z krajské hygienické stanice pomohou zlepšit čistotu ovzduší hlavně v menších sídlech. "Pokud se tam bude gró zastaralých topenišť měnit, rozhodně se to projeví v inverzních situacích. Bude tam dýchatelněji," řekl. Celkový dopad výměny kotlů na ovzduší Vysočiny vyplyne až z dlouhodobějších měření.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Věra Stejskalová
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist