https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/jihocesky-kraj-podal-zalobu-na-np-sumava-a-mzp
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Jihočeský kraj podal žalobu na NP Šumava a MŽP Aktualizováno

9.8.2019 13:12 | Č. BUDĚJOVICE (ČTK)
Jihočeský kraj dlouhodobě vystupuje proti vedení šumavského národního parku.
Jihočeský kraj dlouhodobě vystupuje proti vedení šumavského národního parku.
Jihočeský kraj podal správní žalobu na šumavský národní park a ministerstvo životního prostředí (MŽP). Kraj tvrdí, že jej obě instituce prakticky vyloučily z jednání o novém rozčlenění zón ochrany přírody v NP Šumava. Nové vymezení oblastí má rozdělit park na čtyři území. V tom s nejpřísnějším režimem se nebude zasahovat a taková pravidla budou platit pro 27 procent rozlohy NP Šumava.
 

Podle Jihočeského kraje jde o zásadní krok, kterému neodpovídala diskuse k problematice. Zástupci Jihočeského kraje v tiskové zprávě napsali, že k podání žaloby je vedl dlouhodobý vývoj. Jihočeská hejtmanka Ivana Stráská (ČSSD) řekla, že postup projednávání nových zón, které budou platit 15 let, byl naprosto nepřijatelný.

"Máme za to, že bylo zasaženo nejen do práv Jihočeského kraje, který je podle zákona o krajích povinen pečovat o všestranný rozvoj svého území a o potřeby svých občanů, ale i do všech práv jeho občanů s ohledem na právo na příznivé životní prostředí, jak vyplývá z článku 35 Listiny základních práv a svobod," uvedla Stráská.

Jihočeský kraj dlouhodobě vystupuje proti vedení šumavského národního parku. Kraj v poslední době navíc spustil na sociálních sítích kampaň, podle níž se Šumava mění v "měsíční krajinu". Důvodem je prý fakt, že vedení parku dostatečně nezasahuje proti kůrovci, po jehož napadení usychají smrky.

Podle vědců je kampaň místy lživá a opírá se například o tendenční snímky. "Fotografie z vrcholu Poledníku, kterou kraj použil pro ilustrace kampaně, je zcela zavádějící. Jedná se o fotku několik let starou. Navíc z dálky pořízený záběr nadhodnocuje masu uschlých kmenů nad podrůstajícím zmlazením," řekla přírodovědkyně z ústav výzkumu globální změny akademie věd Zdenka Křenová.

Jihočeský kraj za kampaň zaplatil PR agentuře přibližně dva miliony korun. "Kampaň je uváděna bombastickými, ničím nepodloženými výroky o katastrofě, mizící Šumavě, či o tom, že příští generace ji poznají už jen jako měsíční krajinu. Ve skutečnosti však Šumava naprosto nemizí, naopak se z kůrovcové gradace neobvykle rychle zotavuje. Domnívám se, že tohle by hejtmanku mělo stát její post," řekl Pavel Kindlmann z Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy.

"Správa NP Šumava se při projednávání nové zonace striktně řídila zákonem č. 114. Předjednávání se zástupci Rady NP Šumava začalo již v roce 2018. Ke zveřejnění podoby nové zonace došlo 22.1. 2019, kdy se k zonaci začala vyjadřovat i široká veřejnost. Ředitel Správy NP Šumava Pavel Hubený osobně několikrát předjednával novou podobu zonace se zástupci všech dotčených obcí a osobně ji předjenával se zástupci Plzeňského a Jihočeského kraje stejně, jako s dalšími členy Rady Národního parku Šumava," říká k žalobě tiskový mluvčí parku Jan Dvořák.

A dodává, že před samotným hlasováním Rady NP Šumava o nové zonaci proběhlo několik seminářů Rady NP Šumava i za účasti Jihočeského kraje. V některých obcích, nad rámec zákona, novou podobu zonace hlasovali i ve svých zastupitelstvech. Před samotným hlasováním Správa NP Šumava vypořádala stovky připomínek od široké veřejnosti i samotných členů Rady NP Šumava.

Šestačtyřicetičelná Rada Národního parku Šumava zonaci schválila na svém zasedání 7. 6. 2019 za přítomnosti 41 členů a to v poměru: 29 členů pro schválení, 4 členové proti a 8 členů Rady se hlasování zdrželo.

Návrh zonace schválený Radou Národního parku Šumava je zveřejněný na oficiálních internetových stránkách Správy NP Šumava


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Anyr

Anyr

9.8.2019 14:09
Politici by nikdy neměli zasahovat do věcí, kterým nerozumí.
Nejdříve dva miliony pro agenturu za rozšíření klamu.
Poté zatížení soudů.
A to kvůli čemu, ptám se? Chce mi někdo tvrdit, že té ženě jde o blaho přírody a tedy o lepší budoucnost pro všechny, protože bez přírody nebude budoucnost žádná?
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist