https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/klimaticke-plany-ek-by-mely-zohlednovat-rozdily-mezi-clenskymi-staty-zni-z-v4
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Klimatické plány EK by měly zohledňovat rozdíly mezi členskými státy, zní z V4

6.9.2021 17:26 | PRAHA (ČTK)
"Shodli jsme se na tom, že je nutné něco dělat, ale uplatňovat jeden stejný vzorec na všechny členské státy nelze vzhledem k zásadním rozdílům v průmyslu a v energetickém mixu," uvedl Benešík.
"Shodli jsme se na tom, že je nutné něco dělat, ale uplatňovat jeden stejný vzorec na všechny členské státy nelze vzhledem k zásadním rozdílům v průmyslu a v energetickém mixu," uvedl Benešík.
Licence | Volné dílo (public domain)
Zdroj | Piqsels
Nové klimatické návrhy Evropské komise by měly zohledňovat specifika jednotlivých členských států a jejich ekonomik. Na jednání v Praze se na tom shodli zástupci evropských výborů parlamentů zemí visegrádské čtyřky, řekl ČTK předseda sněmovního výboru pro evropské záležitosti Ondřej Benešík (KDU-ČSL). Politici z Česka, Polska, Maďarska a Slovenska poukázali podle něho také na sociální rozměr klimatických plánů.
 

"Shodli jsme se na tom, že je nutné něco dělat, ale uplatňovat jeden stejný vzorec na všechny členské státy nelze vzhledem k zásadním rozdílům v průmyslu a v energetickém mixu," uvedl Benešík. Není také možné, aby obyvatelé doplatili na klimatické plány skokovým zvýšením životních nákladů, musí být sociálně únosné, podotkl.

Komise mimo jiné navrhla, aby nové vozy v EU od roku 2035 nemohly produkovat žádné emise oxidu uhličitého, což zásadně prodraží a prakticky znemožní jejich výrobu. Mezi návrhy je i zásadní rozšíření systému emisních povolenek, jejichž prostřednictvím by se mělo nově platit za znečišťování ovzduší v důsledku silniční či lodní dopravy a vytápění budov. Průmyslové podniky či aerolinky by měly přijít o bezplatné povolenky.

Unijní exekutiva plánuje také zavedení takzvaného uhlíkového cla. Měly by je platit podniky vyvážející do EU neekologicky vyráběné produkty jako ocel, hliník, cement, hnojiva či elektřinu.

Zástupci evropských výborů podle Benešíka zdůraznili potřebu celosvětového řešení klimatické změny, když mezi velkými znečišťovateli jsou také například Čína, Spojené státy, Rusko a Indie. "Apel na klimatickou diplomacii byl naprosto jednoznačný a velký. Evropa nemůže být samostatný běžec," řekl.

Tématem jednání byla také pandemie covidu-19. Benešík uvedl, že unie by měla podnítit prošetření vzniku a šíření nového koronaviru. "Ne proto, abychom ukázali na nějakého viníka, ale proto, abychom byli schopni takovým situacím v budoucnu předcházet. Pokud nezjistíme, kde se systémově staly chyby například na straně Světové zdravotnické organizace, kdo co zanedbal, kdo koho neinformoval, tak nás to čeká znovu," míní. Zástupci evropských výborů se vyslovili za strategickou soběstačnost EU, aby se neopakovala situace, kdy členské státy draze nakupovaly ochranné pomůcky a zdravotnický materiál z Číny.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (9)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

kk

karel krasensky

6.9.2021 18:13
Jenom klid.Byli jsme R-U není,byli jsme německý protektorár-není,byli jsme RVHP-není,byli jsme Československo-není.Jsme EU-nebude
Odpovědět
ss

smějící se bestie

6.9.2021 18:28 Reaguje na karel krasensky
včera bylo pozdě
Odpovědět
RP

Radim Polášek

6.9.2021 19:02 Reaguje na smějící se bestie
No, zatím by byla většina lidí proti odchodu.
Papaláši v Bruseli se nejdřív budou muset historicky znemožnit, musí udělat tak velké boty, že už to nepůjde zakrýt ani zelenou alarmistickou ani sluníčkovou a jinou propagandou. Odchod tak musí přijít až v pravý čas, ne předčasně.
Za socialismu povstání v Maďarsku 1956 bylo předčasné. poslali tam tanky a zabili 10 tisíc nebo kolik lidí. O víc než 10 let později 1968 bylo pražské jaro, poslali tady tanky a to už převážně jen stříleli do vzduchu nebo na baráky. A o dalších 20 let už byli historicky znemožněni a na Samet 1989 už neposlali nic.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

7.9.2021 20:35 Reaguje na Radim Polášek
Vám uniká zcela zásadní informce, že EU není SSSR a nemá s ním prakticky vůbec nic společného.

Nebo jste přesvědčen, že EU poslala proti Británii tanky, když chtěla vystoupit a nám to bruselská média zatajila??

Já tu čtu často zcela gigantické nesmysly..
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

7.9.2021 20:32 Reaguje na karel krasensky
A víte, kdy se lidu českému dařilo nejlépe? Nevíte....
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

6.9.2021 19:10
Mně se ta chytrost rozdávaná ze shora (Brusel) absolutně nelíbí. Navíc bez možnosti diskuze, jiných návrhů apod., toho jsem si užil dost za bolševika.
Jedinou pravdou byla stranická pravda podpořená "vědeckými důkazy" také.

Ne, že bych byl proti snižování CO2 , ale zvolená cesta je doslova hloupá a přinese více škody než užitku.
Viděl bych tady paralelu k Palackého výroku :" Byli jsem zde před Rakouskem, budeme i po Rakousku."
Odpovědět
LB

Lukas B.

6.9.2021 19:32 Reaguje na Miroslav Vinkler
poláci dokázali vyjet na koních proti tankům. vždycky jsem poláky neměl rád, nějak absurdně kvůlivá buzeraci na cestě přátelství (sic!) na sudetské hranici. nějak je začínám mít rád čím dál víc, a přemýšlím, že se začnu učit polsky.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

7.9.2021 12:00 Reaguje na Lukas B.
To nejsou jen pšonci, to jsou i Maďaři a třeba velká část jihu má taky na háku kde co. Prostě důraz na obranu vlastních zájmů a ochota si je nějakým způsobem ve značné míře prosazovat.

Jenže my byli v tomto směru marní už za starýho Procházky.
I tu normalizaci jsme si zařídili sami, zatímco Sověti v klidu chlastali v kasárnách.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

7.9.2021 20:27 Reaguje na Miroslav Vinkler
Jenže Rakousko je kus přd námi a ten rozdíl se zvětšuje.
Zkuste konečně napsat to snižování emisí chytřeji, pořád jen kritizujete bezhlavě všechno z EU přesně tak, jak to chtějí soudruzi v Kremlu.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist