https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/klimaticky-panel-hladina-mori-kvuli-tani-ledovcu-prudce-stoupa
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Klimatický panel: Hladina moří kvůli tání ledovců prudce stoupá Aktualizováno

25.9.2019 00:41 | MONAKO (ČTK)
Mezivládní panel OSN pro změny klimatu (IPCC) dnes vyzval politiky a vědce k urychleným činům, pokud mají být odvráceny dalekosáhlé důsledky stále rychlejšího tání ledovců a dalších ledových mas pro miliony lidí. / Ilustrační foto
Mezivládní panel OSN pro změny klimatu (IPCC) dnes vyzval politiky a vědce k urychleným činům, pokud mají být odvráceny dalekosáhlé důsledky stále rychlejšího tání ledovců a dalších ledových mas pro miliony lidí. / Ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
Mezivládní panel OSN pro změny klimatu (IPCC) dnes vyzval politiky a vědce, aby urychleně konali, pokud mají být odvráceny dalekosáhlé dopady stále rychlejšího tání ledovců a dalších ledových mas na miliony lidí. Experti dnes v Monaku ve zvláštní zprávě o oceánech a kryosféře v době změn klimatu uvedli, že hladiny moří nyní stoupají dvaapůlkrát rychleji, než tomu bylo v průměru v letech 1900-1990, a sice o 3,66 milimetru ročně.
 

Hladina světových oceánů stoupne do konce tohoto století o jeden metr, pokud globální oteplení překročí tři stupně Celsia, k němuž svět za současné situace směřuje. Během celého 20. století přitom hladina oceánů stoupla o 15 centimetrů. V mořích značně ubude množství ryb a hurikány budou silnější, pokud se nezpomalí tempo globálního oteplování, varoval dnes panel. Od roku 1993 se přitom podle něj zdvojnásobilo tempo, jakým se oteplují oceány.

Tyto změny způsobí škody nejen 71 procentům světa pokrytým oceány a deseti procentům planety pokrytým sněhem a ledem; uškodí i lidem, živočichům, rostlinám, infrastruktuře a globální ekonomice, konstatoval Mezivládní panel OSN pro změny klimatu. "Oceány a zaledněné části světa mají velké problémy, což znamená, že je máme i my," řekl jeden z vedoucích autorů studie Michael Oppenheimer. "Změny se zrychlují," dodal.

Zpráva ukazuje, že oteplování planety způsobené člověkem masivně poškozuje moře a ledové masy. Jedním z alarmujících důsledků je právě stále rychlejší vzestup hladiny moří, upozorňují experti. Pouze výrazné snížení skleníkových plynů, ochrana ekosystémů a uvážlivé zacházení s přírodními zdroji mohou tento dramatický vývoj ještě zvrátit.

Podle tiskové zprávy organizace Greenpeace jsou nynější závěry zatím nejucelenějším posouzením závažnosti dopadů změn klimatu na oceány a kryosféru, tedy oblasti pokryté ledem, a potvrzují obavy, že dopady vypouštění skleníkových plynů jsou větší a přicházejí rychleji, než vědci dosud předpokládali.

Zpráva IPCC také mimo jiné upozorňuje, že pokud nezačnou rapidně klesat emise skleníkových plynů, uvolní ze z permafrostu, tedy věčně zmrzlé půdy, desítky až stovky miliard tun oxidu uhličitého a metanu do atmosféry, což ještě prohloubí klimatickou krizi. Arktický a subarktický permafrost přitom zejména ve formě metanu obsahuje 1460 až 1600 gigatun uhlíku, což je přibližně dvojnásobek uhlíku, který je aktuálně v atmosféře.

Rozloha mořského ledu v Arktidě podle satelitních snímků dosáhla rekordního minima - je menší o 2,1 milionu kilometrů čtverečních proti dlouhodobému průměru minimální zamrzlé plochy. Ztráta ledového příkrovu v Antarktidě se v letech 2007-2016 proti letům 1997-2006 dokonce ztrojnásobila.

"Ochrana jak klimatu, tak světových oceánů se týká nás všech, i vnitrozemských států. I Česko bude v OSN spolurozhodovat o Globální úmluvě o oceánech, která by měla ustanovit mořské rezervace na 30 procent plochy volných moři, a posílit tak jejich odolnost proti změnám klimatu," zdůraznil Jan Freidinger z české pobočky Greenpeace. Rovněž emise skleníkových plynů pocházející z Česka podle něj oteplují a okyselují oceány, což se projevuje například masivním úhynem korálových útesů.

Přibližně 130 odborníků z 36 zemí analyzovalo dva roky aktuální studie o oceánech a ledových masách a shrnuli důsledky změn klimatu na pobřeží a ostrovy, člověka a přírodu. Vědci a diplomaté ze 195 států IPCC o těchto závěrech v uplynulých pěti dnech debatovali na konferenci IPCC a v úterý schválili shrnutí 900stránkové zprávy, která byla zveřejněna dnes.

Vzestup hladiny spojený s táním ledu v Antarktidě a Grónsku ohrozí četné pobřežní regiony, malé ostrovní státy i velké metropole jako New York nebo Šanghaj, stejně jako delty Gangy nebo Mekongu.

I kdyby svět dokázal udržet globální oteplení do dvou stupňů ve srovnání s předindustriální érou, jak státy slíbily v pařížské dohodě, zánik některých obcí by byl nevyhnutelný, uvedla agentura AFP. I dnes, při oteplení o jeden stupeň Celsia, jsou už dopady silně citelné při bouřích, záplavách, vedrech a obdobích sucha.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (31)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

VK

Václav Kain

25.9.2019 13:48
Rychle,rychle si musejí zelení a klimaalarmisti pospíšit dokud jsou občané omámeni.Protože až to praskne,že to všechno je jeden velký podvod tak by to nemuselo dopadnout dobře.
Odpovědět
LB

Lukas B.

25.9.2019 15:36 Reaguje na Václav Kain
já bych se nebál, že to bude nějakej dramatickej otřes, až to praskne. všechny zmařený dramatický přípravy na konec světa, kterej nepřišel, historicky vždycky nakonec nějak vyšuměly a život šel dál. to jo, nějaká ta divná čarodějnice se upálí, ale nějaký převratný změny bych nečekal. jako už ostatně mnohokrát v historii.
Odpovědět
JD

Jindřich Duras

28.9.2019 18:57 Reaguje na Václav Kain
No, něco si o té věci najděte, ušetříte si pak takovéhle příspěvky.
Odpovědět

Jan Šimůnek

1.10.2019 17:55 Reaguje na Jindřich Duras
Obávám se, že lidé, kteří klimatický panel kritizují, toho mají načteno docela dost.
Navíc i člověk opravdu omezených mentálních schopností musí tak nějak pochybovat o správnostech klimatických prognóz od organizace, kterou do nedávna vedl železniční inženýr s gigantickým střetem zájmů (proti němuž je Babišův Čapák naprostá prkotina).
Obávám se, že to, co IPCC produkuje, nemá hodnotu ani brožurek pro politické školení mužstva v 50. letech (protože ty jsou z našeho pohledu směšná kuriozita).
Odpovědět
MM

Milan Milan

25.9.2019 20:59
"Přibližně 130 odborníků z 36 zemí analyzovalo dva roky aktuální studie o oceánech a ledových masách a shrnuli důsledky změny klimatu na pobřeží a ostrovy, člověka a přírodu..." sním nebo bdím??? Já myslel, že zmiňovaní vědci vzali holínky, teplé bundy, plavky, přístroje a dva roky měřili a měřili, a oni četli a četli a pak vyrobili??? vlastní závěr-plagiát o konci světa??? A to má být jako hodnověrný podklad pro globální ekoalarmismus a panel IPCC?
Odpovědět

Jan Šimůnek

26.9.2019 09:54 Reaguje na Milan Milan
Taková analýza je velmi závislá na tom, co tam chce hodnotící kolektiv vidět. Bohužel. Prozatímní tempo nárůstu hladiny oceánu tomu naprosto neodpovídá.
Odpovědět
JD

Jindřich Duras

28.9.2019 19:02 Reaguje na Jan Šimůnek
Proč si to myslíte? O co ten názor opíráte?
Odpovědět

Jan Šimůnek

30.9.2019 10:25 Reaguje na Jindřich Duras
O kolik vzrostla hladina světového oceánu od roku 1900? Obávám se, že je do jeden cm nebo něco málo přes.
I kdyby roztála celá Arktida, tak naprostou většinu ledu tam tvoří plovoucí led, který který hladinu oceánu moc neovlivní (a ledu v Antarktidě spíše přibývá).
A ledovce v Grónsku budou současným tempem roztávat cca 12 000 let, tedy roztají daleko za horizontem očekávaného nástupu nové doby ledové.
Odpovědět
JD

Jindřich Duras

28.9.2019 19:00 Reaguje na Milan Milan
Vy bohužel nevíte o věci vůbec nic. Holínky si vezmete tak maximálně vy nebo já, když půjdeme zkoumat hladinu rybníka. Jenže klima na Zemi je sledováno už velmi podrobně: různá čidla všude možně po oceánech, observatoře, družice. Takže každý den vzniká ukrutná spousta dat. To je fajn, jenže pak musí někdo zjistit, co ta data říkají. To není tak snadné, protože každá část Země se chová jinak, je třeba hodnotit delší časové řady a tak. Je to ještě mnohem složitější.
Takže pracovat na něčem dva roky bez holínek fakt není ostuda :o)!
Odpovědět

Jan Šimůnek

1.10.2019 17:56 Reaguje na Jindřich Duras
Obávám se, že čidlo z družice vám maximálně řekne, že hladina moře stoupla o 1 cm +- 10 m.
Odpovědět
PB

Peter Banas

25.9.2019 21:15
Neúnavně vytrvám dokud mi to někdo skutečně vědecký nepodloží, že pletu.
Můj názor je částí obyvatel vysmíván někteří říkají že je možné že mám pravdu, ale aby toto přijmula vědecká obec museli by také přiznat že žili dlouhá léta omylem, což od nich nelze očekávat.
Nikde ve vesmíru není známa slaná voda.
Je to jen u nás na planetě zemi.
Ví se také že tato voda nebyla původně slaná stala se slanou až časem který neúnavně plyne.
Než začala naše průmyslová revoluce měl oceán sanilitu určité úrovně ruku v ruce s antropogením působením lidstva se dalo do pohybu několik miliard tun soli jen v přijímání potravy každý člověk přijme cca 3-4 gramy trávením vznikne další sice malé ale jistě množství soli to ne jen u člověka ale u většiny fauny na naší planetě.
Nás je 7,5 miliard lidí slušná populace slušné množství soli denně týdně měsíčně ročně v pohybu vzhledem k vlastnostem soli neumí se odpařit v našich podmínkách je na toto příliš chladno umí se mísit s vodou ideálně a tvoří slaný roztok.
Voda se umí odpařit a činí to ráda.ma na to solidní podmínky dokáže to i v polárních oblastech tzv sublimace k množství soli je nutno přičíst petrochemické provozy údržba komunikací a v neposlední řadě státy které jsou na to velmi bídně s hydrosférou například Izrael recykluje 82% vody velkou část těží ze slané mořské vody čím taktéž zvyšují sanilitu oceán je spojena nádoba i přes tuto skutečnost jsou míry nasycení lokálně různé nicméně v globálu sanilita stoupá momentálně stoupá ještě pomalu jelikož jak víme máme spoustu sladké vody na pevnině v podobě pevninských ledovců až tyto ledovce budou ve finální fázi tání teprve tehdy se plnou silou ukáže že jsem měl pravdu.
Již to tu ke všemu bylo naprosto stejný scénář velké vymírání v důsledku nedostatku kyslíku v oceánech vysoká teplota tak vysoká že v polárních oblastech se dařilo vegetaci
Oceán byl tak vysoko že bouře vrhali obří objemy velmi slané vody do vnitrozemí a zalévali území které se propadlo díky úbytku spodních vod hluboko pod hladinu oceánů.
Po odpaření vody zůstalo objemné naleziště soli. Každé bezodtoké jezero je slané čím více se odpařuje jeho voda tím slanější je.
V Antarktidě existuje slané jezírko 10cm hladina, které nezamrzá ani při mínus 51celsius uhlík vodík kyslík dusík fosfor železo vápník vše toto příroda umí nějak tzv zužitkovat jediná sůl zůstane tím co je tak proč proč mi to někdo nedokáže vysvětlit že se pletu. Nejzajímavější je skutečnost že zastánci teorie o skleníkových plynech dokáží jen nadávat dehonestovat zajímají se o mě vzdělání gramatiku větnou skladbu ale ani omylem se nezajímají obsah mých vět.
Píšu toto všude jelikož věřím, že se najde i jiný člověk který se dokáže na problém s globálním oteplováním podívat stejně z povzdálí jako já.
Teorie skleníkových plynů začíná na stejném časovém horizontu jako ta má je snadné to zaměnit není snadné to vyvrátit.
Teorie dokud není vyvrácena je živou teorií.
Děkuji všem co dočetli až sem.
Jsem rád že jste slušní nikoliv vulgární jelikož to čtou i děti nemyslím Gretu ale například moje děti a někteří jejich spolužáci základní školy.
Odpovědět
PB

Peter Banas

25.9.2019 22:06
Neúnavně vytrvám dokud mi to někdo skutečně vědecký nepodloží, že pletu.
Můj názor je částí obyvatel vysmíván někteří říkají že je možné že mám pravdu, ale aby toto přijmula vědecká obec museli by také přiznat že žili dlouhá léta omylem, což od nich nelze očekávat.
Nikde ve vesmíru není známa slaná voda.
Je to jen u nás na planetě zemi.
Ví se také že tato voda nebyla původně slaná stala se slanou až časem který neúnavně plyne.
Než začala naše průmyslová revoluce měl oceán sanilitu určité úrovně ruku v ruce s antropogením působením lidstva se dalo do pohybu několik miliard tun soli jen v přijímání potravy každý člověk přijme cca 3-4 gramy trávením vznikne další sice malé ale jistě množství soli to ne jen u člověka ale u většiny fauny na naší planetě.
Nás je 7,5 miliard lidí slušná populace slušné množství soli denně týdně měsíčně ročně v pohybu vzhledem k vlastnostem soli neumí se odpařit v našich podmínkách je na toto příliš chladno umí se mísit s vodou ideálně a tvoří slaný roztok.
Voda se umí odpařit a činí to ráda.ma na to solidní podmínky dokáže to i v polárních oblastech tzv sublimace k množství soli je nutno přičíst petrochemické provozy údržba komunikací a v neposlední řadě státy které jsou na to velmi bídně s hydrosférou například Izrael recykluje 82% vody velkou část těží ze slané mořské vody čím taktéž zvyšují sanilitu oceán je spojena nádoba i přes tuto skutečnost jsou míry nasycení lokálně různé nicméně v globálu sanilita stoupá momentálně stoupá ještě pomalu jelikož jak víme máme spoustu sladké vody na pevnině v podobě pevninských ledovců až tyto ledovce budou ve finální fázi tání teprve tehdy se plnou silou ukáže že jsem měl pravdu.
Již to tu ke všemu bylo naprosto stejný scénář velké vymírání v důsledku nedostatku kyslíku v oceánech vysoká teplota tak vysoká že v polárních oblastech se dařilo vegetaci
Oceán byl tak vysoko že bouře vrhali obří objemy velmi slané vody do vnitrozemí a zalévali území které se propadlo díky úbytku spodních vod hluboko pod hladinu oceánů.
Po odpaření vody zůstalo objemné naleziště soli. Každé bezodtoké jezero je slané čím více se odpařuje jeho voda tím slanější je.
V Antarktidě existuje slané jezírko 10cm hladina, které nezamrzá ani při mínus 51celsius uhlík vodík kyslík dusík fosfor železo vápník vše toto příroda umí nějak tzv zužitkovat jediná sůl zůstane tím co je tak proč proč mi to někdo nedokáže vysvětlit že se pletu. Nejzajímavější je skutečnost že zastánci teorie o skleníkových plynech dokáží jen nadávat dehonestovat zajímají se o mě vzdělání gramatiku větnou skladbu ale ani omylem se nezajímají obsah mých vět.
Píšu toto všude jelikož věřím, že se najde i jiný člověk který se dokáže na problém s globálním oteplováním podívat stejně z povzdálí jako já.
Teorie skleníkových plynů začíná na stejném časovém horizontu jako ta má je snadné to zaměnit není snadné to vyvrátit.
Teorie dokud není vyvrácena je živou teorií.
Děkuji všem co dočetli až sem.
Jsem rád že jste slušní nikoliv vulgární jelikož to čtou i děti nemyslím Gretu ale například moje děti a někteří jejich spolužáci základní školy.
Odpovědět
ig

25.9.2019 22:47 Reaguje na Peter Banas
Opakujete to po několikáté, tak to asi nebude míněné jako žert :-) Tvrdíte tedy, že na klimatické změně se podílí změna salinity oceánů (což by bylo možné, protože termohalinní cyklus je základ hlubokého oceánského proudění) a že tu salinitu ovlivňuje ve významné míře člověk? A nebo jen něco nechápu?
Odpovědět
PB

Peter Banas

3.10.2019 12:30 Reaguje na
Přeji hezký den, předem přijměte mou omluvu vzhledem k mé pracovní náplní jsem se sem nedostal.
Ano je to správné není to míněno jako žert, ale jako teorie, která obsahuje spoustu nepopiratelných faktů, které do sebe zapadají.
Ano míra sanility oceánů je dána tím jak velké množství soli v podobě solného roztoku do něj přitéká.
V době před průmyslovou revolucí to byl velký rozdíl mezi mírou sanility kterou opustí pevninu dnešní řeky.
Lví podíl na tom má antropogení konání v ředprůmyslové době nikdo neměl důvod sypat soli komunikace téměř žádné zde nebyly nikdo nevyráběl masově čistící práci nebo mycí prostředky nevyrábělo se tolik barev k jejich výrobě je nutná též sůl.
Nebyly zde lidská společenství které těží vodu z oceánu tak že zbytek jejich výroby což je koncentrovaná solanka končí v oceánu.
Voda demineralizovaná při nula stupních Celsia přechází do pevného skupenství.
Slaný roztok také přechází do pevného skupenství jen s tím rozdílem že je potřeba většího chladu čím je roztok koncentrovanější tím větší chlad je potřeba.
Toto je důvod proč je ledový příkrov stále méně stabilní a svou labilitou mění termohanilní pochody to je důvod proč se objevuje blob přehřátá oceánská voda držící se u hladiny což vede také k snižování obsahu kyslíku v oceánské vodě = vymírání.
Teplý oceán ohřívá klima což je sekundárním jevem.
Dokud máme pevninské ledovce a mají dostatek dešťové vody k redukci sanility v oceánu jde to mnohem pozvolna až budou tyto zásoby docházet teprve potom se máme na co těšit jelikož teplota bude stoupat a teď jen odhaduji o stupeň za rok.
Již to tu bylo není to nic nového.
Toto pekelné období bude příčinou vysychání půdy i podpovrchových vod.
Což povede k poklesu půdního fondu i o celé metry.
Kam se později zvýšená hladiny oceánů uchýlí stejně a později odparem vody vzniknou obdobná naleziště soli kamenné které známe dnes z jiných lokalit.
Ano myslím to vážně.
Odpovědět
ig

6.10.2019 00:10 Reaguje na Peter Banas
Zkuste si to spočítat. Salitina oceánů kolísá v rozpětí od 3.48 do 3.9 procenta. Řekněme, že by pro ovlivnění procesů o kterých mluvíte stačilo odebrat z oceánů o dva řády méně soli než je přirozená variabilita salinity. Položím serveru WolframAlpha jednoduchou otázku "volume of ocean * 0.035 * 0.001 / area of land" a odpovědí je 31.3 cm. Do takové výše by musela sahat všechna sůl odebraná z oceánů, kdyby byla rozpostřena rovnoměrně po všech pevninách, aby lidé takto ovlivnili salinitu oceánů. Pořád Vám to nepřipadá divné?
Odpovědět
PB

Peter Banas

6.10.2019 23:52 Reaguje na
Nikoliv mi to divné nepřijde.
Je spousta nalezišť o kterých nemáme ponětí.
Některá naleziště mají i více než 2000 metrů tloušťku.
Problém je to ještě v měření sanility.
Jelikož její koncentrace je jiná s hloubkou i teplotou.
Oceán je to co primárně pohlcuje a zpětné vyzařuje naakumulovanou tepelnou energii a tím v jakém je ,, kondici" ovlivňuje i teplotou klimatu.
Víte řeknu Vám jsem rád že se objevil člověk který nad tím nemávnul rukou.
Jeden vědec mi řekl, že v minulosti tu již bylo podobných situací, které všichni odmítali a smáli se jim a nakonec se po letech ukázalo že to tak skutečně je.
Já to netvrdím já se to prostě domnívám.
A sedí to celé to do sebe zapadá stejně jako dílky puzzle.
Naštěstí máme oceán díky němu je na většině planety obyvatelná zóna.
Jeden vlivný podnikatel, mi slušné řečeno vyrazil dech, když jen tak nahlas vypustil úvahu, že pokud bych měl já pravdu tak my záměrným osolením oceánu mohlo být docíleno toho že současné těžko obyvatelné území by se stalo novým rájem a hnacím motorem velkých ekonomik.
Proč Amíci vycouvali z pařížské dohody udělali by to kdyby neměli Aljašku?.
Ano uznávám je to šílené, ale je to tak šílené, že je to nemožné?
Docela do toho zapadá i to natahování ruky po Grónsku.
Je to úvaha žádné tvrzení.
Tam kde je dnes ještě permafrost byly mamuti měli mláďata zdravá populace velká biodiverzita.
Název Grónska je Green Land proč věčný led a sníh je zelený? Že by?
Existují i mocná naleziště soli právě pod mořským dnem příklad je mexický záliv.
Takových bude víc o kterých nemáme zatím ani tušení.


Odpovědět
ig

7.10.2019 00:12 Reaguje na Peter Banas
Změna salinity by se přece dala snadno dohledat v literatuře, systematicky ji měřil už v 19. století Nansen, vynalezl na to dokonce dodnes používanou Nansenovu lahev, takže i metodika měření je stejná. Ale odchylky se pokud vím nenašly.

Otázky jako "proč by Amíci vycouvali..." moc neřeším, příliš mi to připomíná konspirační teorie a ty já nemám rád :-)
Odpovědět
PB

Peter Banas

7.10.2019 07:32 Reaguje na
Nansen měřil systematicky.
Obecně se ví že v polárních oblastech je sanilita nižší.
Balt má nejnižší sanilitu proti ostatním částem oceánu.
Jelikož největší množství soli a slané vody je u dna.
Oceánské ledovce tají rychleji pod povrchem než nad ním.
Celé je to teorie která má mnohem více faktů které mluví v její prospěch než teorie a CO2.
Odpovědět
ig

7.10.2019 21:12 Reaguje na Peter Banas
Nezkusíte udělat odhad velikosti toho lidského vlivu a výpočty změny salinity a její důsledky?
Odpovědět
PB

Peter Banas

8.10.2019 16:05 Reaguje na
Jednodušší je spočítat kolik soli lidstvo denodeně kydá do přírody a dopočítat v jakém stavu a kam se ona sůl uchýlí.
Pokud vemen v úvahu že uhlík příroda používá na biomasu a odpovíte si jak sám příroda využívá sůl a k čemu?
Zjistíte že jediná cesta jak se může snížit sanilita vody je jejím odpařením a což například mini trpí lidí v Indii kde mají tak slanou půdu u pobřeží že jim tam nic neroste a hned tak ani neporoste .
Máte nějaký důkaz jak skleníkové plyny ohřívají planetu kromě tvrzení tak to je?
Odpovědět
ig

8.10.2019 19:45 Reaguje na Peter Banas
Nemám důkaz - a ani ho nesháním, protože to netvrdím :-) Vy ale o působení soli něco určitého tvrdíte, tak bych si říkal, že byste měl uvést aspoň nějaká čísla, i kdyby to bylo založené jen na odhadech - z něčeho se přece vyjít musí.
Odpovědět
JD

Jindřich Duras

28.9.2019 19:06 Reaguje na Peter Banas
Můžete, prosím, dát nějakou jednoduchou jasnou linku, jak vámi popsané souvisí s tou klimatickou změnou? Já jsem tu příčinnou souvislost nějak nepobral.
Odpovědět
PB

Peter Banas

3.10.2019 16:25 Reaguje na Jindřich Duras
Dobrý den pane Durasi.
Je s podivem, že spoustě dalších lidí ona příčinná souvislost neunikla.
Jde o to že sůl je sloučenina dvou chemických prvků co² je také sloučenina dvou prvků.
Obě tyto sloučeniny se nacházejí na naší planetě v hojném množství.
Obě mají svá specifika.
Obě sloučeniny v minulosti v přítomnosti a budoucnosti mění mění sebe a také své okolí.
Uhlík tím že tvoří biomasu se váže v oné biomase a zbyde nám kyslík který je schopen a někdy ochoten tvořit další sloučeniny reaguje s železem vzniká nám oxid železa známější termín pro laickou veřejnost je rez umí se spojit s vodítkem tím vzniká voda.se zinkem oxid zinku bílý prášek průměrný člověk obsahuje 2 g zinku a další a další prvky.
Že soli se stává co?
Sůl reaguje s čím a jaká je ta reakce?
Co se stane ze slaného roztoku?
Přidáním vody se ředí odpařením koncentruje? Absolutním vypařením vody je to zase sůl?
Z CO2 příroda vystaví biosféru co udělá ze soli .
Odpovědět
VH

Vladimír Hošek

26.9.2019 10:00
Jaký je rozdíl mezi Svědky Jehohovi předvídajícími konec světa (pokolikáté už) a panelem IPCC?
Odpovědět
ig

26.9.2019 10:17 Reaguje na Vladimír Hošek
Příznivci IPCC nestojí u vchodu do metra a nedrží N-tou hodnotící zprávu. Nicméně v barvě a na křídě ta zpráva k dispozici je, stačí si napsat :-)
Odpovědět
PB

Peter Banas

4.10.2019 07:54 Reaguje na
Otázka zní nakolik je tato zpráva
relevantní.
Jsou v ní zvažovány skutečně všechna fakta a skutečně racionálně.
Dle mého soudu nikoliv.
Tato zpráva je spíše přáním, kterému má uvěřit populace, aby se kšefty hýbali.
Je to jako s opakovaná lež se stane pravdou.
Existuje přes 16000 ano tak velké množství odsolovacích zařízení již funguje a mají jednu vadu oddělují sůl od vody přičemž vida je dobývání surovinou a koncentrovaná solanka putuje zpět do moře.dalsich 1000 podobných zařízení je v plánu postavit.
Kam toto chování antropogení vede?
Nezvyšujeme tímto mimo jiné také sanilitu nepodřezávame si sami větev pod sebou?
Mě nemusíte odpovídat sami sobě si odpovězte jak a nakolik toto do sebe zapadá?
Odpovědět
PB

Peter Banas

4.10.2019 07:55 Reaguje na Peter Banas
Voda nikoliv vida
Odpovědět
ig

7.10.2019 00:14 Reaguje na Peter Banas
Jenže ta voda se neztratí. Proteče vodovodem nebo závlahovým systémem a skončí zase v moři.
Odpovědět
JD

Jindřich Duras

28.9.2019 19:07 Reaguje na Vladimír Hošek
Ten IPCC může mít pravdu
Odpovědět
ig

28.9.2019 23:45 Reaguje na Jindřich Duras
To Jehovisti taky. Třeba Jehova opravdu přijde :-)
Odpovědět

Jan Šimůnek

30.9.2019 10:21 Reaguje na
Pravděpodobnost zhruba stejná.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist