https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/klimaticti-aktiviste-blokovali-provoz-na-letistich-v-hamburku-a-d-sseldorfu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Klimatičtí aktivisté blokovali provoz na letištích v Hamburku a Düsseldorfu

13.7.2023 11:28 (ČTK)
Licence | Volné dílo (public domain)
Klimatičtí aktivisté z protestního hnutí Poslední generace dnes ráno blokovali rolovací plochu letišť v německých městech Hamburk a Düsseldorf. Informovala o tom agentura DPA. Letiště v Hamburku oznámilo, že muselo přerušit provoz a düsseldorfské letiště sdělilo, že provoz byl silně narušen. Dopoledne hamburské letiště hlásilo obnovení provozu. Letiště v Praze-Ruzyni u večerních spojů s Düsseldorfem zatím nehlásí žádná zpoždění.<
 
Skupina Poslední generace oznámila, že v Hamburku se několik lidí přilepilo na letištní plochu. Kvůli následnému policejnímu zásahu byl provoz v 06:10 zastaven, oznámilo letiště.

Na hamburském letišti skupina osob nedovoleně pronikla na letištní plochu v blízkosti startovacích a přistávacích drah. "Z bezpečnostních důvodů musel být provoz na letišti dočasně zastaven," uvedlo ráno hamburské letiště, které má na dnešek naplánováno na 330 odletů a příletů. Provoz byl obnoven v 9:50. Opět se otevřela bezpečnostní kontrola i odbavovací přepážky v terminálech, uvedla DPA.

V Hamburku bylo nakonec zrušeno 17 příletů a 19 odletů. Deset příletů bylo odkloněno na jiná letiště. Hamburské letiště upozornilo, že po celý den ještě mohou být zrušeny či opožděny další lety.

Aktivisté se podle Poslední generace na letištní plochu v Hamburku dostali přes bezpečnostní plot. Skupina na twitteru napsala, že protestuje podle ní proti bezplánovitosti a porušování zákona ze strany vlády v době klimatické krize.

Aktivisté Poslední generace se dnes podle DPA přilepili také na letištní plochu v Düsseldorfu. Podle údajů fotoreportéra DPA bylo na příjezdu k ranveji ráno šest nebo sedm lidí. Protestující uvedli, že pronikli přes plot a zablokovali příjezd letounů ke startovací dráze. Letecký provoz byl podle DPA dočasně silně omezen a na místě byly ve velkém počtu zásahové jednotky.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Zbyněk Šeděnka

13.7.2023 12:32
Já bych provoz na těch letištích nezastavoval. Bylo by zajímavé sledovat, co je silnější. Zda jejich ekoteroristická idea, nebo přistávající Boeing či Airbus?
Odpovědět
mara polasek

mara polasek

13.7.2023 14:24
ted na echu24 psali o ridici kamionu co to nedal a najel do nich ... je bez prace a bez papiru a visi nad nim obzaloba za umyslne ublizeni na zdravi.

vsude mraky kamer aby provokaci ekoposuku mohli natocit. jak to asi skonci?

vozim sebou pro jistotu peprak, lepici pasku, nuz a lano. ;)
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

13.7.2023 14:56 Reaguje na mara polasek
Doplňte si výbavu ještě o baseballku. To je hodně účinné domlouvátko.
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

13.7.2023 20:12
Ano, přilepí se k ploše letiště, z kterého si po tomto velice náročném a vyčerpávajícím výkonu za pár dní odletí odpočinout třeba do Thajska.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist