https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/klimatolog-letosni-prvni-tropicky-den-prisel-o-tri-tydny-pozdeji-proti-prumeru
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Klimatolog: Letošní první tropický den přišel o tři týdny později proti průměru

20.6.2023 01:12 | BRNO (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Letošní výskyt prvního tropického dne v Česku přišel výrazně později, než je v posledních letech obvyklé, a to zhruba o 20 dnů. Jde však o výjimku, trend je v posledních 60 letech opačný a průměrně přicházejí tropy stále dříve a trvají déle. V souvislosti s klimatickou změnou a růstem průměrné roční teploty přichází první tropický den každou dekádu o 2,6 dne dříve. Za posledních 60 let je průměr výskytu prvního tropického dne 30. května, řekl ČTK klimatolog z Ústavu výzkumu globální změny AV ČR - CzechGlobe Pavel Zahradníček. Za tropický den se označuje takový, kdy teplota přesáhne 30 stupňů Celsia.
 

Neděle byla tropická na stanici v Plzni-Bolevci, což je vedle pražského Klementina a Doksan místo, kde se vyskytuje první den tropických teplot nejčastěji. Tropické teploty se ve větší míře očekávají i v dalších dnech tohoto týdne.

Údaje z let 1961 až 2020 pocházejí ze 133 stanic, které měřily v celém sledovaném období. "Proti 60. letům se v současnosti vyskytuje první tropický den o 16 dnů dříve. Při porovnání jednotlivých desetiletí byl výskyt nejčasnější mezi lety 2001 až 2010, průměrně už 20. května," řekl Zahradníček. Když však meteorologové porovnávají průměrné datum prvního výskytu tropického dne, tedy průměr ze 133 stanic, vycházejí z této statistiky, že nejdříve se tropický den začal vyskytovat v poslední dekádě. "V průměru se v dekádě 2011 až 2020 vyskytl tropický den o týden dříve než v dekádě 1961-1970 a o tři týdny dříve než v dekádě 1971-1980. Posouvá se i doba, kdy nastává poslední tropický den. V poslední dekádě bylo období mezi průměrným datem výskytu prvního a posledního tropického dne dlouhé 63 dnů, což je o 30 dnů déle než v normálovém období 1961-1990," vysvětlil Zahradníček.

S každou dekádou se mění i statistika celkového počtu tropických dnů, které se často slévají v horké vlny. V průměru jich přibývá. "Teplý vzduch od jihu, který se k nám dostává, je teplejší než dříve. Horké vlny jsou příčinou velkého množství nadúmrtí a také se podílí na častějším výskytu sucha, či naopak přívalových dešťů z intenzivních bouřek z tepla. Loni byly horké vlny z meteorologických extrémů největší příčinou úmrtí v Evropě," zmínil Zahradníček úmrtí více než 16.000 obyvatel, které uvedla Světová meteorologická organizace.

Z klimatických modelů vyplývá, že časové okno pro výskyt tropických dnů se bude zvyšovat a počet tropických dnů také s ohledem na probíhající klimatickou změnu. Pro druhou dekádu 21. století přitom modely podhodnotily počet těchto dnů nejen v případě tzv. středního scénáře, tedy při omezování emisí oxidu uhličitého, ale i v případě scénáře, v němž se nepředpokládá omezování emisí. Zatímco v letech 1961 až 1990 se průměrný počet tropických dnů pohyboval na úrovni čtyř či pěti, ve druhé dekádě 21. století už jich bylo 13. Více informací o vývoji tropických dnů lze nalézt na webu Klimatická změna.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (19)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

20.6.2023 05:54
JO, to je to globální oteplování planety Země !
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

20.6.2023 06:10 Reaguje na smějící se bestie
alarmistickým " pokřikováním" jak se budeme všude opejkat se jaksi zapomíná, na fyziku zachování energie. není možné, abychom se opejkali všude stejně i stejnou intenzitou.

Globálně se na to koukat nelze a ani to není možné to tak podávat, ale jak by to znělo, všude bude vedro, jen ve střední Evropě celkem standard?

Jediné, co se změnilo je, že dešťové srážky jsou více nerovnoměrně rozmístěny a i to nám stačí, abychom byli v háji.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

20.6.2023 06:59 Reaguje na smějící se bestie
Koukám, že si tu někdo přečetl akorát nadpis. :D :D
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

20.6.2023 06:20
"...Teplý vzduch od jihu, který se k nám dostává, je teplejší než dříve..." S postupující deforestací a desertifikací superkontinentu též proudí stále více dezertérů. A nad hlavami stále více rozhaněčů oblačnosti/jet streamu, takže se dá říct, že jaké podmínky pro klímu vytváříme, takové je.
Odpovědět
Pe

Petr

20.6.2023 07:14 Reaguje na Karel Zvářal
Mluvíte o deforestaci a co způsobuje, a sám v jiné diskuzi navrhujete strategicky odtěžit lesy napříč Kanadou a víc využívat jejich přírodní bohatství.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

20.6.2023 07:21 Reaguje na Petr
Jj, trolátko, a že požár způsobí řádově vyšší deforestaci v krajine bez "bariér", o tom nebudete, že? Účelově vytrhnout a zalézt.
Odpovědět
Pe

Petr

20.6.2023 07:34 Reaguje na Karel Zvářal
Řádově vyšší? Dejte čísla. Kolik zničí požár a kolik navrhujete trvale odlesnit.
Že by měli víc využívat přírodní bohatství s požáry moc nesouvisí.
Odpovědět
Pe

Petr

20.6.2023 07:53 Reaguje na Petr
A samozřejmě že to píšu účelově - aby bylo vidět co říkáte jednou a co říkáte a navrhujete jindy.
Odpovědět
Pe

Petr

20.6.2023 07:59 Reaguje na Karel Zvářal
Požáry vznikají kvůli vyšším teplotám, teploty stoupají kvůli umělému odlesňování. A proto máme víc uměle odlesňovat, aby bylo ještě tepleji a víc požárů???
Odpovědět
Pe

Petr

20.6.2023 08:08 Reaguje na Petr
V oblastech s velkým rizikem požárů by se nejenom nemělo odlesňovat, ale mělo by se naopak co nejvíce zalesňovat, aby se maximálně omezilo zvyšování teplot a vysychání území. To je protipožádní prevence, ne vykácet les, aby to víc vyprahlo, ale líp tam projeli hasičí.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

20.6.2023 07:40
Tak trend je dle článku docela jasný. ;)

Pro zajímavost Copernicus - Květen 2023:

https://climate.copernicus.eu/surface-air-temperature-may-2023
Odpovědět
JO

Jarka O.

20.6.2023 08:42
No vida, jde to správným směrem, dekarbonizace funguje, už se pomalu ochlazuje, tak sláva.
Odpovědět
pk

pepa knotek

20.6.2023 09:52
Minulý interglaciál byl ještě o několik stupňů teplejší než současnost, po planetě tehdy žádná auta nejezdila, v kamnech uhlí nikdo nepálil a koncentrace CO2 byla rovněž vyšší. Za posledních 0,5 mld let byla koncentrace CO2 nižší jen v karbonu a permu, jinak byla vždycky vyšší než nyní, tak s čím chce ekoalarmistická sekta bojovat ?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

20.6.2023 11:40 Reaguje na pepa knotek
Kdo vám to zase nakukal? Je to přesně naopak.

"Koncentrace oxidu uhličitého v ovzduší dosáhly asi 412 ppm, což výrazně překonává vše, co planeta zažila během posledních několika milionů let. U nás ve výzkumném ústavu máme jedny z nejlepších počítačových simulací na světě, díky nimž dokážeme rekonstruovat klima třeba 50 nebo 100 milionů roků zpět do minulosti. A vidíme, že nynější oteplování je stokrát rychlejší než kdykoli během této doby".
Přední světový klimatolog Hans Joachim Schellnhuber z Postupimského ústavu pro výzkum dopadů klimatických změn.
Odpovědět
pk

pepa knotek

20.6.2023 13:52 Reaguje na Pavel Hanzl
např. Berner a Kothavala, koncem každého interglaciálu se silně otepluje a pak stejně rychle ochlazuje s periodicitou cca 100 tis. let, člověk s tím nic nenadělá, tedy když pomineme možnost jaderné zimy. Kolísání teplot mezi glaciály a interglaciály se již 3,5 mil. let zvětšuje viz. studie Raymo, Lisiecki, Pagani a jiní. Průběh klimatu nikterak nevybočuje z toho co se odehrávalo v minulosti.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

21.6.2023 07:07 Reaguje na pepa knotek
"A vidíme, že nynější oteplování je stokrát rychlejší než kdykoli během této doby".
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

21.6.2023 15:20 Reaguje na pepa knotek
Taky nemůže vybočovat. Náraz esteroidu Cuxkulub vytvořil podobnou změnu likatu, stejně rychlou a jen s opačným znaménkem. Jenže vratnou a stejně vyhynula většina ekosystému.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

21.6.2023 06:39 Reaguje na pepa knotek
No jéje, v Eemském interglaciálu bylo mnohem tepleji, že? Minimálně o 7 stupňů, že? :)

Tak tuhle povídačku tu už vyprávělo x lidí před vámi. Ke smůle vaší i těch před vámi průměrná teplota o tolik vyšší nebyla - odhaduje se něco okolo 1 stupně. CO2 v atmosféře také nebylo víc jak dnes - odhaduje se cca 270-280 ppm (dnes 400+ ppm). A také docela dobře známe příčiny toho oteplení - Milankovičovy cykly. ;)
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

20.6.2023 11:37
Za pár dekád zvýšit počet tropických dní na skoro trojnásobek, to je už síla.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist