https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/kocky-jsou-mizerni-lovci-s-potkany-vam-nepomohou
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Kočky jsou mizerní lovci, s potkany vám nepomohou

4.10.2018 01:33 | PRAHA (Ekolist.cz)
Jak právě osobně zjišťují v Chicagu, s potkany vám kočky nepomohou. / Ilustrační foto
Jak právě osobně zjišťují v Chicagu, s potkany vám kočky nepomohou. / Ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
Jak se právě ukázalo v Chicagu, s potkany vám kočky nepomohou. Obyvatelé metropole s 2,7 miliony obyvateli před dvěma lety vsadili na zdivočelé domácí kočky coby univerzální řešení problémů s přemnoženými hlodavci. A teď jim newyorští badatelé prozradili, proč to nejspíš nezabere. Píše o tom ScienceAlert.
 

Chicagu se za posledních sto let přezdívalo různě, ale aktuální titul Krysí metropole je asi moc netěší. S ročním počtem 55 000 stížností na výskyt hlodavců se ale není čemu divit, potkani jsou tu prostě všude. Městská radnice proto přistoupila v roce 2016 k poněkud netradičnímu kroku a vyhlásila plošnou „ochranu divokých koček“. Pohodní a deratizátoři už je prostě nechytali a nezavírali do útulků. Radní si byli sice vědomi, že populace pouličních koček decimují ptactvo, ale jako cena za vyhubení hlodavců jim to přišlo více než přijatelné. Následující léta hájení se ale nic nestalo: respektive, počet divokých koček narůstal a potkanů přitom neubylo. Jak to?

Hra kočky s myší se nekoná

„Kočky jsou totiž dost mizerní lovci potkanů,“ říká prostě Michael H. Parsons z newyorské Fordham University. Sám to demonstroval na rok trvajícím experimentu v newyorských skladištích a poblíž recyklační linky. Spolu s kolegy tu nachytal a opět vypustil spoustu divokých koček i potkanů, které označil. A sledoval, kolik z označených hlodavců se stane potravou vybraných koček. Výsledky ale byly vyloženě chabé. Proto se soustředil na jiný model průzkumu, při kterém pracoval s rozmístěnými fotopastmi. A z pořízených záznamů pochopil, proč mu to napoprvé nevyšlo. Potkani se prostě potravou koček nestávají.

„Máme tu 306 videozáběrů z míst, kde se vyskytovaly kočky i potkani,“ vysvětluje Parsons. „Na 259 záběrech ale uvidíte jen kočky, protože potkani se tam ve stejný moment nevyskytují. Pouze na dvaceti záběrech máme kočku a potkana společně. Jen ve třech případech ta kočka potkana loví. A jen ve dvou se jí to skutečně povedlo.“ Tím je prakticky řečeno vše. „Kočky jsou na tom stejně jako lidé, dávají přednost té snazší a méně náročné cestě,“ dodává Peter B. Banks, spoluautor studie. „Ideálně pak kořisti, která se nemůže bránit. Myším, švábům, ptákům, ještěrkám. Potkanům, kteří by se s nimi mohli porvat, rozhodně přednost nedávají.“

Newyorský potkan je proti tropické kryse těžká váha

Není pravdou, že by se kočky neuměly postarat o vyhubení potkanů a krys. V Austrálii nebo na tichomořských ostrovech jsou kočky učiněnou hlodavčí zhoubou. „Jenže zatímco tropické krysy váží v průměru 150 gramů, newyorský potkan má 300 a více,“ dodává Parsons. Newyorští potkani přitom mají z divokých koček respekt. Pořízená videa to dokládají dost názorně. „Tam, kde se momentálně vyskytují kočky, se potkani radši nepohybují,“ říká Banks. „To ale neznamená, že by snad zmizeli z města. Jen uzpůsobili svůj momentální pohyb tomu, aby se s nimi nepotkali.“

Město Chicago si tedy podle newyorských rodentologů zadělalo na další problém. Kromě přemnožených potkanů teď má i přemnožené pouliční divoké kočky, aniž by si nějak pomohlo. „Potkani prostě dokáží přežívat ve velkých počtech, aniž by jim přítomnost koček nějak zásadně vadila. Pokud se chcete zbavit obou, musíte na to jít jinak,“ vysvětluje Parsons. „Odřízněte je od snadno dostupné potravy, od zbytků jídla a otevřených kontejnerů.“


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
foto - Dohnal Radomír
Radomír Dohnal
Autor je spolupracovníkem Ekolistu.cz.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (6)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JM

Josef Mozek

4.10.2018 11:11
Dospělý potkan je chytrý a velmi opatrný, ale mladí se stávají úlovkem koček velmi často. Newyorkští kancelářští badatelé by si měli uvědomit, že kočka loví tam, kde má šanci na úspěšný lov, nikoli tam, kde jsou rozmístěné fotopasti. A to, že na záběrech s kočkami potkani nejsou , značí, že jako omezení jejich počtu kočky dobře fungují.
Odpovědět
mr

milad rudova

23.2.2019 22:23 Reaguje na Josef Mozek
Tak není to žádný pako kočka.. ale nejlepší je zlikvidovat ty potvory na vlastní pěst.
Odpovědět
ts

28.2.2019 20:42 Reaguje na milad rudova
Tak kočka je chytrá :D ale kdo by nechal svoji domácí kočku se kterou se mazlí lovit nějakou verbeš.. raději si koupim na stoppestu gel a aplikuji jej..
Odpovědět
ig

4.10.2018 13:20
Kdyby si raději místo fotopastí a statistických metod pořídili kočku, zjistili by, že kočka se lovem potkanů docela slušně baví :-) Bydlel jsem poblíž ubytovny, která byla potkany úplně promořená a všechny naše kočky nosily domů potkánky, se kterými si hrály až dokud je úplně neumořily.
Odpovědět
mr

milad rudova

23.1.2019 17:34
Tak záleží co kočka dostane nažrat a jak je hravá.. My máme na chatě taky kočku ale kašle na ně. takže jsme je museli likvidovat s manželem..
Odpovědět
mr

milad rudova

24.2.2019 21:28
Jak jsem psala, kočka není velký lovec :D moje je třeba líná :D
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist