Kohoutková voda v EU má být kvalitnější a dostupná i v restauraci

Členské země by podle normy měly podporovat bezplatné poskytování vody z vodovodů ve veřejných budovách a maximálně za nízký servisní poplatek také v restauracích či jídelnách. Velká část podniků to dosud neumožňuje a prodává pouze vodu balenou.
Směrnice také snižuje povolený obsah některých látek znečišťujících kohoutkovou vodu. "Dvacet let poté, co vstoupila v platnost první směrnice o pitné vodě, je na čase aktualizovat a zpřísnit práh pro některé znečišťující látky jako je olovo," uvedl lucemburský europoslanec Christophe Hansen, který se na vyjednávání o novele směrnice podílel.
Nižší spotřeba balené vody by podle odhadů Evropské komise mohla znamenat pro domácnosti v EU úspory až 600 milionů eur (asi 15 miliard Kč) ročně. Unijní exekutiva chce normou také snížit množství vyhazovaných plastových lahví i tím i odpadu v mořích.
Novinka také vyzývá členské státy, aby zajistily lepší přístup k pitné vodě pro zranitelné skupiny obyvatel jako jsou uprchlíci či bezdomovci. Směrnicí reagují unijní orgány na občanskou iniciativu Right2Water (právo na vodu), v jejímž rámci podepsalo petici za jednodušší dosuptnost pitné vody přes 1,8 milionu obyvatel zemí EU. Podle EP jde o vůbec první iniciativu, která se konkrétně promítla do nějaké právní úpravy.
reklama
Dále čtěte |
Online diskuse
Všechny komentáře (3)
Milan G
15.12.2020 22:51Včera bylo pozdě na czexit.
Jiří Daneš
16.12.2020 01:00 Reaguje na Milan GV Bruselu je kohoutková voda velmi nechutná, jde o chlorem čištenou a následně mineralizovanou měkkou řiční vodu.
K chlorování se dnes používají spíše sloučeniny jako chlornan sodný, chlornan vápenatý, dichlorisokyanurát sodný, či chlordioxin.