https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/komora-kritizuje-myslivecky-zakon-obava-se-zvyseni-stavu-zvere-a-vetsich-skod
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Agrární komora kritizuje myslivecký zákon, obává se zvýšení stavu zvěře a větších škod

3.9.2024 02:07 (ČTK)
Foto | Martin Mach Ondřej / Ekolist.cz
Novela mysliveckého zákona ovlivní fungování mysliveckých spolků, sníží počet myslivců v Česku a nepovede ke stanovenému cíli, tedy k vyřešení stavu přemnožené spárkaté zvěře v českých lesích, tvrdí Agrární komora (AK ČR). Novela zákona je podle komory potřebná, nesouhlasí ale s její podobou a kritizuje ministerstvo zemědělství (MZe), že neakceptovalo její připomínky.
 
Členové Myslivecké komise AK ČR se na přípravě zákona podíleli v ministerské pracovní skupině, stěžují si ale, že většina jejich zásadních připomínek nebyla akceptována ani v připomínkovém řízení. "Pokud bude novela zákona přijata v předložené podobě, nedá se předpokládat dosažení stanoveného cíle. Tím je snížení stavů zvěře a s tím souvisejících škod na lesních a zemědělských kulturách," řekl předseda komise Jiří Milek.

Přemnožená zvěř podle MZe poškodí až třetinu mladých lesů a za deset let způsobila škody za minimálně 25 miliard korun. "Hrozí, že novela bude mít opačný efekt a problémy s přemnoženou zvěří se ve finále zhorší," uvedl prezident komory Jan Doležal.

Komora se obává zvýšených škod na polních plodinách, zvěř totiž ničí nejen vysázené stromy, ale také zemědělské plodiny a pozemky. Škody na polích dosahují podle komory každoročně stovky milionů korun.

Mílek tvrdí, že předložený návrh negativně dopadne i na honitby a myslivecké spolky. "S jistotou se dá předpokládat pokles aktivních myslivců ve venkovských regionech," doplnil.

Myslivců v ČR přitom ubývá dlouhodobě. Zatímco v roce 2014 mělo platný lístek 92 247 myslivců, v uplynulé lovecké sezoně bylo lístků podle dat Českého statistického úřadu o téměř 4000 méně. MZe už dříve sdělilo, že pokles souvisí se zvyšováním průměrného věku občanů a odklonu společnosti od aktivit blízkých k přírodě.

Novelu zákona o myslivosti schválila vláda 12. června, v září ji projednají poslanci. Novelu zásadně odmítá Českomoravská myslivecká jednota, která už dříve sdělila, že je připravena zabránit jejímu přijetí všemi zákonnými prostředky. Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) tehdy v reakci na to řekl, že snahou jednoty je brzdit celý legislativní proces tak, aby i posedmé zabránila nutné změně pravidel v myslivosti. Podle Výborného nelze systém, který je zjevně nefunkční, udržovat další desítky let beze změny. Zákon naopak podporují lesníci, zemědělci a ochránci přírody.

Komora nesouhlasí mimo jiné se snížením výměry honitby na 250 hektarů, se kterým návrh novely počítá. Novela také nově zavádí minimální počty zvěře, které budou muset myslivci ulovit, při nesplnění dostanou pokutu. Komora považuje systém pokut za problematický a obává se zvýšení administrativní zátěže pro myslivecká sdružení i zemědělce. "Apelujeme proto na zákonodárce, aby zohlednili připomínky Agrární komory ČR i dalších profesních organizací, kterých se tato problematika týká," uvedl Doležal.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (37)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

RP

Radim Polášek

3.9.2024 07:57
Tak to je známá věc, že myslivec, aby to byl kvalitní myslivec, potřebuje tu honitbu znát a na to potřebuje strávit v té honitbě pozorováním ročně mnoho stovek hodin.
A to právě v dnešní době není u zájmových myslivců možné, protože pokud je v aktivním věku, ty probdělé noci v honitbě se negativně odrazí v jeho pracovní výkonnosti. Za komunistů moc nevadilo, že myslivec v práci odpočíval, dnešním zaměstnavatelům to ale dost zásadně vadí. A pokud je myslivec už důchodce, tak potom zvýšení důchodového věku velmi zkrátilo období, kdy je důchodce svěží a může myslivosti věnovat ty množství hodin, jaké kvalitní myslivost vyžaduje.
Takže trend doby jde velmi proti zájmovým myslivcům.
Odpovědět
DA

DAG

3.9.2024 09:32 Reaguje na Radim Polášek
Jakože by byli profesionální myslivci? Super já to půjdu dělat. Ať mi stát dá dobrý plat, zaplatí kazatelny, krmení, náboje, optiku, flintu a budu mít super život ;)
Odpovědět
Pe

Petr

3.9.2024 09:36 Reaguje na DAG
Ano, k tomu to směřuje - nájemní lovci. Jen to nebudou státní zaměstnanci, ale OSVČ.
Ostatně, divím se, že už nejsou teď. Když čtu jaké zástřelné se někde nabízí...
Odpovědět
Pe

Petr

3.9.2024 09:39 Reaguje na Petr
A placené odlovy pro zájemce, hlavně zahraniční, jako bývaly, to už není?
Odpovědět
DA

DAG

3.9.2024 09:43 Reaguje na Petr
OSVČ? Možná, to by se ale zástřelné muselo dát na všechny druhy zvěře a hóóódně zvýšit.
A co přikrmování, které je důležité pro snižování škod v zimních měsících?
Poplatkoví lovci jezdí, ale jen na trofejovou a navíc s nimi musíte trávit 100% času.
Odpovědět
Pe

Petr

3.9.2024 09:55 Reaguje na DAG
Prostě se to nějak zkombinuje, něco jako když těžař jde na jaře sázet. OSVČ - obor výkon myslivosti. Práce pestrá, majitelů lesa je taky dost.
Myslivost jako zájmová činnost je prostě v této kompletně zmonetizované společnosti nefunkční archaismus. Samozřejmě kdo chce, tem si to může provozovat dál, podobně jako si někteří majitelé lesa sami těží a prodávají dřevo, nebo si zemědělci hospodaří na vlastní půdě... a když je potřeba, zaplatí si pracovníka. No vida, dokonce by to takový myslivec mohl být i obyčejný zaměstnanec. Jen se nebát uvažovat za naučené hranice.
Odpovědět
DA

DAG

3.9.2024 10:06 Reaguje na Petr
Jasně myslet tak nějak pokrokově ;) Obávám se, že nejste dobře srozuměn s problematikou.
Odpovědět
Pe

Petr

3.9.2024 10:26 Reaguje na DAG
A v čem je problém?
Odpovědět
DA

DAG

3.9.2024 10:43 Reaguje na Petr
V dlouhodobé ekonomice. Buď pořádně zaplatíte cca. 20 tis. lidí a dlouhodobě je budete platit což by šlo ze státních peněz, protože myslivost není samostatně výdělečná.
Nebo to dáte každému kdo si udělá živnost, což neuživí nikoho, a tak si každý střelí něco parohatého, dostane za to peníze a na zbytek bude kašlat. Pak na tom budete ještě hůř, protože zvěře bude ještě víc a ještě za odlov budete platit.
Ono, když máte osmdesát tisíc lidí, tak i když "neefektivně", tak je za nimi zadarmo mnoho práce.
Odpovědět
Pe

Petr

3.9.2024 10:50 Reaguje na DAG
Když to dáte jako živnost, tak platí ten, kdo si ten odlov objedná, a za to, co si objedná. Kašlat na to tedy nemůže, stejně jako si těžař nemůže pokácet co chce a na zbytek kašlat.
Odpovědět
Pe

Petr

3.9.2024 10:53 Reaguje na Petr
Těžařům se platí kácovné. Lovcům se platí zástřelné.
Proč by takový model nemohl existovat? Všichni se zaklínají penězi...
Odpovědět
MU

Michal Uhrovič

3.9.2024 10:59 Reaguje na Petr
Mě připadám, že to nemá řešení.
Pan "DAG" si myslí, že to dělá dobře a vychází z praxe a ze zkušeností. Pokud to funguje a lesy jsou zdravé, tak proč to měnit.
Když se podíváte na jiné lesy (asi tam neni v honidbě pan DAG), tak je to smutné. Ale tam asi hospodaří ti špatní myslivci nebo třeba Lesy ČR, nevím.
Nestačilo by tedy více uplatňovat stávající zákon a ty špatné myslivce jinak motivovat?
Odpovědět
DA

DAG

3.9.2024 11:59 Reaguje na Michal Uhrovič
To vůbec netvrdím, že to děláme dobře. Jen tvrdím, že plán odstřelu a jeho vymáhání je chybné. Za zvýšené stavy zvěře můžou všichni, myslivci státní správa i vlastníci, ale podle mě by to měli prostě řešit myslivci. Je to jejich úkol a zodpovědnost za odstřel. Pakliže to nezvládnou, pak by teprve měli nést následky.
Odpovědět
MU

Michal Uhrovič

3.9.2024 12:19 Reaguje na DAG
já bych tam poslal státem placené komandů střelců namísto pokuty a je to vyřešené.
Stát přece neřekne, že za to může on, vždy to musí na někoho hodit ...
Odpovědět

Radek Čuda

3.9.2024 15:27 Reaguje na DAG
Tak to, co popisujete je stávající stav. Otázkou je, zda přináší požadované výsledky, tedy udržování stavů na nějaké optimální výši. A s tím samozřejmě souvisí otázka druhá, jaká by ta optimální výše měla být ... bo je zjevné, že z pohledu majitelů lesů a zemědělců je o dost jiná, než z pohledu myslivců.

Takže tu máme dva problémy ... jaký je žádoucí cílový stav a zda jej myslivci zajišťují, a pokud dnes ne, tak zda a za jakých podmínek by toho byli schopni.

Jinak jsem rovněž přesvědčen, že sávající stav je reliktem dob minulých a nereflektuje změny ve společnosti. Primárně úbytek obyvatel v produktivním věku na venkově a u těch, co tam stále ještě žijí i změnu priorit a představ o trávení volného času.
Odpovědět
DA

DAG

4.9.2024 19:54 Reaguje na Radek Čuda
Vaše otázka je nastavena zcela správně. Podle mě by orientační stavy měl určit stát a na detailech se domlouvat HS a MS. Jednou vyšší, když nebudou škody a jednou nižší, když bude potenciál škod.
Dnes ho nezajišťují, protože na konci roku musíte mít papírově normované stavy a na jaře z nich zase plus mínus vycházíme. Jo dá se naplánovat větší odstřel, ale když máte koeficient očekávané produkce 0,8, tak prostě z třiceti SRN padesát srnčat nedostanete a nemůžete jich dostatek nastřílet. A když se podmínky pro zvěř zlepšují, nejsou zimy a v některém roce se nepodařilo nastřílet, tak už to prostě nikdy nedoženete. A za dvacet let to prostě narostlo. Bavíme se o srncích, kteří se normují asi všude. Zvěř která se nenormuje je kapitola sama pro sebe, tam jsou důvody nárůstu trochu jiné.
Myslím, že to myslivci zvládnou. Dát jim možnosti a vymáhat odstřel. To za mě stačí. Nebude to za rok, ale do tří až čtyř let by to šlo.
Odpovědět
Ra

Radek

4.9.2024 22:30 Reaguje na DAG
Zvládnou a zvěř při tom dostne možnost .
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

3.9.2024 12:39 Reaguje na Petr
V národních parcích loví šlechta z MŽP a jejich hosté.
Odpovědět
MU

Michal Uhrovič

3.9.2024 09:37 Reaguje na DAG
A co placené komando myslivců ze státních peněz z MŽP. Pokud honidba bude mít nadpočet kusů zvěře, zavolá se placené komando na týden, honidba se uzavře pro veřejnost a komando honidbu vyčistí na stanovený počet.
Nechcete něco takového prosadit?
Odpovědět
DA

DAG

3.9.2024 10:05 Reaguje na Michal Uhrovič
Já. Proč bych to dělal? Já myslím, že nynější koncept myslivosti je zcela v pořádku. Jen je třeba vyřešit plánování a vymahatelnost lovu. Vše ostatní jako nárokové povolenky a zmenšení honiteb je jen loby novodobých agrobaronů a knížátek, aby se nemuseli s nikým bavit a domlouvat.
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

3.9.2024 13:21 Reaguje na Michal Uhrovič
Máte báječné nápady. Dnes je problém uzavřít před veřejností čast honitby kvůli společnému lovu na jeden den a vy zrovna na týden. Taky dobrý. No a co to komando naloví když jim tam místo zvěře budou běhat sportovci a procházet venčitelé čtyřnohých mazlíčků. No a ten váš nadpočet zvěře? Čím menší honitba tím větší fluktuace.
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

3.9.2024 08:04
Joo. Když na zákonu pracují takoví odborníci jako je Pitek, Bláha nebo Stropnický, a nikoliv pan profesor Hruška, takto to vypadá. Je to jen boj a ideová nenávist.
Odpovědět
Le

Lesak

3.9.2024 08:32
Už aby to bylo vše mám v lese sežrané a odřené. Tomu zákonu brání většinou stáří komunisti a jejich potomci.
Odpovědět
DA

DAG

3.9.2024 09:30 Reaguje na Lesak
Tak se chopte flinty a neplkejte na netu. Novodobý agrobarone.
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

3.9.2024 09:44 Reaguje na Lesak
Tak tím bych se, že máte v lese vše odřené, moc nechlubil. Je to hlavně vaše vizitka. Ještě že to jde svést na tu zvěř.
Odpovědět
Ra

Radek

3.9.2024 13:07 Reaguje na Lesak
To je vaše vizitka toho jak se staráte o les , co vám říká ochrana porostu , musíte se starat . Myslivci se o váš les starat nebudou , ať bude zákon schválený , nebo nechválený . Pokud voláte po profesionálních lovcích , ti už vůbec ne .
Odpovědět
MU

Michal Uhrovič

3.9.2024 08:35
Všichni chtějí změnu zákona, ale každý v jiném smyslu. Nejde o les, ale o zájmy jednotlivých komor a spolků ..
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

3.9.2024 08:48 Reaguje na Michal Uhrovič
Asi tak nějak.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

3.9.2024 11:15 Reaguje na Michal Uhrovič
Bohužel a
kompromis v nedohlednu !
Odpovědět
Ra

Radek

3.9.2024 13:40 Reaguje na Michal Uhrovič
Stávající zákon potřebuje pouze , kontrolu ulovené zvěře (ať už aplikací , nebo předkládáním sáněk ) a plánování lovu . Každý kdo je v praxi vám to potvrdí .
Odpovědět

Radek Čuda

3.9.2024 15:32
Snížení min výměry mi přijde ok ... a dostávám za to tady pravidelně čočku:-) ... ale ty pokuty....
Úmyslu rozumím a považuji jej za dobrý, ale tohle spíš povede k tomu, že se na to víc dnešních myslivců vyprdne a počty ulovené zvěře půjdou do kelu tím spíš.
Odpovědět
Ra

Radek

3.9.2024 16:35
Snížení plochy honitby , pro zvěř bída . Pro lidi jako je pan Pitek vlastní honitba , otevřená cesta k tomu dělat si pouze to co chce on . O zvěř tady nejde.

Pokud by o ni mělo jít , tak by bylo nejlepší udělat 5 000 ha hranice po cestách se zákazem pole/les , povinnost na každých započatých 500 ha 1,5 ha myslivecká políčka , v lesích ponechání loveckých průseků a zakládaní lesních luk …. lidi ať se domluví , na tuhle změnu jsem ve stávajícím zákoně zapomněl . Lesu zdar !
Odpovědět
Ra

Radek

3.9.2024 17:25 Reaguje na Radek
Pokud by o ni a les mělo jít , tak by měli lesníci a zemědělci být z myslivci zase za jedno , tak jak tomu kdysi bývalo .
Odpovědět
MU

Michal Ukropec

3.9.2024 17:44 Reaguje na Radek
To by byl ideál. Ale co lidi? Závist? Zmenšení honiteb je o tom, že se nedohodnou v honebním společenství. Pronájem honitby je až na druhém místě.
Odpovědět
Ra

Radek

3.9.2024 18:24 Reaguje na Michal Ukropec
V HS se nedohodnou jen někteří , velká část je naopak vede a nemá problém s tím že je na jeho pozemcích soused , který má jednu mezu . Je rád že mu pomůže .
Pitkové vytváří představu pro lidí co nejsou v praxi , bohužel jim naslouchají …. Pokud by chtěl dělat doma myslivost , normálně by ji dělal , on ale nechce .
Odpovědět
Ra

Radek

3.9.2024 19:35 Reaguje na Michal Ukropec
Někdy kolem roku 1920 založili sedláci, vlastníci ČMMJ, protože se chtěli dochovat kvalitní zvěře . Pan Pitek by chtěl dnes honitbu o 100ha , myslíte že chce taky kvalitní zvěř a dobrý životní prostor ?. Nedávno tvrdil že ČMMJ je komunistická organizace ...
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

4.9.2024 17:53
Krajina se prostě radikálně změnila s ní i lidé tu krajinu navštěvující.
Před 30 roky byla zvěř v lesích a na polích, kde byly zasety pícniny a lesy
poskytovaly klid. Dnes se přijdou napást srny na louku u kostela na okraji
zástavby, protože je tam jediná tráva, která je chutná. Před lidmi a psy jdou naopak blíže k nim, protože za plotem jim nevadí a volně běhající
psi a lidé jsou v hloubi lesa. Před třiceti léty by si nikdo nedovolil
venčit psa na volno v lese a už vůbec ne u krmelce, což je dnes zcela
běžné i v době nouze a v době rozmnožování. Agrární komoře docvaklo, že
likvidací zájmové myslivosti starost o stavy zvěře přejdou na zemědělce
a ti budou muset nakonec draze platit lovce s nejistým výsledkem, zda
splní to, za co dnes pérují myslivce. Nejvíc mne ale štve angažovanost ochranářů, kterým nedocvaklo, že o lov lišek, kun, jezevců a jiné škodné nebude ze strany profesionálů zájem. Co taky z kuny, lišky a nebo sojky.
Ta vysoká bude s dnešní technikou lehce ulovitelná, ale jakpak dopadne
kořist té škodné? Je vidět, že dnešní přírodě vůbec nerozumí a obávám
se rapidního navýšení zejména lišek a tím vymizení i zbytku jejich
kořisti. Ochranáři vedou "svatou válku" s myslivci a jsou ochotni
obětovat i tu kořist predátorů, jen ať porazí myslivce. Největší škodnou jsou dnes novodobí ochranáři a velmi se stydím, že jsem býval kdysi jedním
z nich!
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist