https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/kone-prevalskeho-bude-prazska-zoo-transportovat-na-vychod-mongolska?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=sekce-z-internetu
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Koně Převalského bude pražská zoo transportovat na východ Mongolska Aktualizováno

14.10.2021 14:10 | PRAHA (ČTK)
V chráněné oblasti Velká Gobi B, kam zoo koně dovážela doposud, překročil počet v letošním roce 350 jedinců. Cílem je proto podle Bobka osídlit další oblasti Mongolska.
V chráněné oblasti Velká Gobi B, kam zoo koně dovážela doposud, překročil počet v letošním roce 350 jedinců. Cílem je proto podle Bobka osídlit další oblasti Mongolska.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Miroslav Bobek / Zoo Praha
Pražská zoologická zahrada bude koně Převalského ze svého chovu transportovat na východ Mongolska. Dosud se koně přepravovali zvláště do oblasti zvané Velká Gobi B v jihozápadním Mongolsku. Na tiskové konferenci to řekl ředitel zoo Miroslav Bobek. Zoo se stala partnerem Mongolska pro osídlení východu státu těmito divokými koňmi.
reklama

 

"Transporty (koní na východ) by mohly začít v řádu několika let," řekl ČTK Bobek. Před samotnými převozy, při nichž by měla zoo opět spolupracovat s Armádou ČR, budou ještě v lokalitě výzkumy, budou se stavět ohrady a budovat potřebná infrastruktura, dodal.

V chráněné oblasti Velká Gobi B, kam zoo koně dovážela doposud, překročil počet v letošním roce 350 jedinců. Cílem je proto podle Bobka osídlit další oblasti Mongolska. Zoo uzavřela o novém projektu před několika dny memorandum s mongolským ministerstvem životního prostředí.

Na jihozápad Mongolska zoo v rámci projektu Návrat divokých koní dosud přepravila 34 koní. Na devíti leteckých transportech zoo spolupracovala s Armádou ČR. Plánovaný desátý transport koní se kvůli pandemii covidu-19 neuskutečnil. První transport koní zoo uspořádala v roce 2011. Bylo to poprvé na světě, kdy nějaká zoo transport sama zorganizovala. Předtím přesuny koní organizovaly podle náměstka zoo Jaroslava Šimka soukromé nadace a nevládní organizace. Do projektu zoo podle Bobka zatím investovala 24,2 milionu korun.

Cílem transportů je ochrana druhu a obnova volně žijících populací v místě původního výskytu. Ještě na přelomu 19. a 20. století byla na středoasijských stepích a polopouštích stáda těchto lichokopytníků, zhruba na konci 60. let 20. století však nebyl ve volné přírodě zaznamenán ani jeden. Zpět na mongolské stepi se koně vrací postupně právě díky převozům z chovů zvířat v lidské péči.

Kůň Převalského je posledním žijícím divokým druhem koně. Pražská zoo je chová od roku 1932 a od roku 1959 vede mezinárodní plemennou knihu. V zoo a v její chovné a aklimatizační stanici v Dolním Dobřejově se narodilo přes 230 hříbat. Pražská zoo získala za projekt Návrat divokých koní a za dlouholetý přínos k záchraně koně Převalského nejvyšší ocenění WAZA Conservation Award od Světové asociace zoologických zahrad a akvárií (WAZA).


reklama

BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

reklama

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama
reklama

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.

Spravovat souhlas s nastavením osobních údajů

TOPlist TOPlist