https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/konzultanti-ucty-za-energie-jsou-v-eu-navzdory-masivni-vladni-pomoci-rekordni
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Konzultanti: Účty za energie jsou v EU navzdory masivní vládní pomoci rekordní

8.11.2022 00:39 | HELSINKY (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Evropské domácnosti platí za elektřinu a zemní plyn rekordní částky, přestože vlády na ochranu spotřebitelů před energetickou krizí vynakládají miliardy eur. S odvoláním na údaje konzultační společnosti VaasaETT o tom informovala agentura Bloomberg. Průměrná maloobchodní cena plynu v EU a Británii činila v říjnu téměř 18 eurocentů (4,40 Kč) za kilowatthodinu, což je meziročně dvojnásobek. Náklady domácností na elektřinu stouply o 67 procent na 36 eurocentů (8,80 Kč) za kilowatthodinu.
 

Vlády zemí EU přitom za poslední rok slíbily více než 550 miliard eur (13,4 bilionu Kč) na ochranu občanů a podniků před rostoucími náklady na energie. Je pravděpodobné, že bez této podpory by účty za energii byly ještě vyšší, dodal generální ředitel VaasaETT Philip Lewis.

Ve srovnání s předchozím měsícem se průměrná sazba za elektřinu zvýšila o 3,4 procenta, v případě plynu to bylo o 2,5 procenta. Největší měsíční nárůst cen elektřiny byl zaznamenán v Dublinu, kde ceny stouply o 44 procent. U plynu to bylo v Římě, kde růst cen činil 97 procent.

Nezvykle teplé počasí přineslo v říjnu úlevu spotřebitelům a vládám, protože méně lidí zapínalo topení. Ceny se však budou zvyšovat spolu s tím, jak se Evropa blíží nejchladnějším zimním měsícům. To by mohlo v budoucnu znamenat problémy pro politiky, kteří se snažili uměle udržovat náklady nízko.

"Pokud by krize v podstatě trvala víceméně další celý rok nebo déle než rok, budou náklady na tato opatření pro tyto vlády obrovské," řekl Lewis.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (16)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

8.11.2022 06:00
Cílené ožebračování národních států Bruselem. V zemích nezasažených morem pseudozeleného šílenství jsou ceny energií 5-10 násobně menší, a to včetně USA.

Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

8.11.2022 07:19 Reaguje na Miroslav Vinkler
Jak to ten Busel ale dělá? Cena plynu je dána jeho množstvím na trhu. Tak Brusel někde zavírá kohouty, nebo blokuje terminály, aby tankery s LNG nemohly vykládat? Nebo Frantíkům zablokovali ty reaktory?
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

8.11.2022 08:19 Reaguje na Pavel Hanzl
Brusel to dělá tak, že diskriminuje fosilní paliva , zavedl výpalné ve formě emisních povolenek a silně dotuje přerušované zdroje (OZE) . K tomu stop stav na jadernou energetiku.

Pouze jedinci vašich kvalit nevidí ,lépe řečeno vidět nechtějí, že jsme v těžké krizi , kterou ekomagoři vyvolali.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

8.11.2022 10:18 Reaguje na Miroslav Vinkler
Emisní povolenky se vybírají i v Číně a nevím, jestli taky v USA. A týkají se pouze uhlí a ropy, kde žádná krize není, ta je v plynu. Ten se používá především v teplárenství, takže se ho povolenka prakticky netýká.
Podpora OZE netvoří žádnou krizi a žádný stopstav na jádro neexistuje.

Takže zcela všechno špatně, jak dycky. Prostě ve vašem světě naopak se žije fakt těžko.

Jsme v těžké energetické krizi, to jste se fakt trefil, ale ta je způsobena Putinovým útokem.
"Za tuhle krizi může Putin z 90%". Daniel Beneš, gen. ředitel ČEZ.

Zajímavé je, že emisní povolenky, dotace i ekomagoři fungovali až do roku 2021 naprosto v pohodě a žádná krize nebyla. Ta nastala zcela náhodou až loni touhle dobou, kdy Putin zvřel plyn. Vy věříte na takové náhody??
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

8.11.2022 12:23 Reaguje na Pavel Hanzl
Mohl byste se o těch emisních povolenkách v USA trochu rozepsat? Já že bych se rád něco nového dozvěděl. Pokud do toho teda nemotáte CAA, což je ale úplně jiný příběh.

Za tuhle krizi může primárně EU/Německo, které svojí nerealistickou energetickou politikou v minulosti způsobilo situaci, kdy stačí jeden pošuk v Kremlu a my jsme rázem v pérdeli.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

8.11.2022 14:28 Reaguje na Svatá Prostoto
Kdyby vono to aspoň číst umělo:....nevím, jestli taky v USA.
Co na tom chcete cha cha rozepisovat? Já vím, vy klidně všechno.

Pořád nikdo nikde nanapsal, jak "nerealistická politika" dokáže zakroutit pynovými kohouty na Jamalu v Rusku.

Jediná chyba byla, že Němčour uvěřil Putinovi, že není zrůda a že ho nepodrazí, toť vše.
Odpovědět
ZK

Zan K.

8.11.2022 17:54 Reaguje na Pavel Hanzl

Nojo. Němčour Putinovi, My Němčourovi a Putin Amíkovi. A jak vidno podrážej všichni. Ono je to stále o lidech. Za oné Karibské krize couvl jak Chruščov tak Kennedy a byl klid. Ale dnes???
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

8.11.2022 18:54 Reaguje na Zan K.
Fakt všichni? Uveďte nějaký jiný podraz, který nevytvořila ta kremelská zrůda.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

8.11.2022 18:56 Reaguje na Zan K.
Kennedy necouvl ani o milimetr a proto to dopadlo jak dopadlo. Ustoupit, tak ho Horda zničí.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

9.11.2022 16:51 Reaguje na Pavel Hanzl
Ono to bylo, jak je u pana Hanzla zvykem, zase trochu jinak ...

"O dva dny později Chruščov poprvé uznal existenci raket na Kubě a také prvně naznačil možnost kompromisu, o další den později vznesl jako základní požadavek stažení amerických raket z Turecka a Itálie. .... V dopise Kennedy definitivně prohlásil, že jeho snaha o mírové řešení končí a dal Sovětskému svazu jasné ultimátum. ... Zároveň uvedl, že pokud se tak stane, Spojené státy upustí od blokády Kuby a budou garantovat i její bezpečnost. ... Chruščov souhlasil se stažením zbraní z Kuby, ale vymínil si, že budou staženy rakety z Itálie a Turecka. Kennedy vyšel vstříc Sovětům a slíbil, že rakety z Turecka a Itálie odstraní."

https://cs.wikipedia.org/wiki/Karibsk%C3%A1_krize#Ne%C3%BAsp%C4%9B%C5%A1n%C3%BD_%C3%BAtok_na_Kubu
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

9.11.2022 16:43 Reaguje na Pavel Hanzl
Tak co do toho ty USA zase taháte?
Pokud tedy nemíníte psát o všem co nevíte, že nevíte. To pak bude dlouhej příspěvek:-).

A znova ... vy se v jednom odstavci ptáte, a v dalším si odpovíte:-))).

Takže ano, jak sám správně píšete, nerealistické energetická politika Německa spočívala ve velké míře v tom, že spoléhalo na dostatečné dodávky levného plynu z Ruska.

Ale příště budete stejně zase plácat to samé.-)
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

8.11.2022 14:32
Máme stovky energetických expertů, kteří trusí moudra úplně všude a každý mele něco jiného.
Pro mě má váhu slovo Daniela Beneše, generálního ředitele ČEZ. A ten řekl jasně: "Za energetickou krizi v Evropě může z 90% Putin".
Odpovědět
ZK

Zan K.

8.11.2022 17:50 Reaguje na Pavel Hanzl
Putin, Putin, stále jen Putin. Ale Putin přece není Rusko stejně jako Fiala či Zeman není Česko. Když už tak Rusko, ovšem to si se svejma surovinama může dělat co chce stejně jako Amík a jiní. Rus zavírá, Amík předražuje a někdo tomu říká trh, jinej politika. Prostě když je svět zpitomělej svým vedením a politiky, tak to dopadá jak dopadá. To i za dob onoho totáče a dvoublokovýho světa to bylo lepší než dnes. I ta OSN jakž takž fungovala. Dnes je to jen o síle a diktátu a tvdohlavosti zakomplexovanejch tupejch hlav. A to všeobecně.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

8.11.2022 19:03 Reaguje na Zan K.
Putin je na rozdíl od Fialy nebo Zemana diktátor. Takže Rusko JE Putin. Jeho slovo rozhoduje.
Rus zavírá, to je politika, cena jde na burze nahoru, to je trh. Amík prodává za cenu burzovní, to je normáální trh. Zpitomělí jsou jen proruští vohnouti, nikdo jiný. OSN nefungovala pořádně nikdy (asi ani nemůže) a ty koplex kotrby vidíme pouze v Rusku.
Odpovědět
os

orb slavík

8.11.2022 15:01
Jsem líný a nemám moc času si zastropovávat ceny elektriky, nikdy jsem nebyl schopen přecházet k jiným třeba levnějším prodejcům energie, ćekal jsem dardu za roční vyúčtování a nakonec jsem byl překvapen, že mi budou ještě vracet. Nechci s nikým začínat debatu, ani nepíši u koho jsem,abych nebyl obviněn z reklamy, ale toto je má zkušenost.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

8.11.2022 15:25 Reaguje na orb slavík
Jistě, panikáři se můžou počůrat hrůzou, ale třeba EON zvýšil ceny o 30%, na jaře mě vrátili 7 tisíc a dnes platím pořád stejné zálohy.Horší je s plynem, ten šel 3x nahoru, ale dá se rozumně ušetřit.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist