https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/krecek-myslivecke-obory-maji-byt-pristupne-lidem-pokud-pro-ne-neplati-zakaz
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Křeček: Myslivecké obory mají být přístupné lidem, pokud pro ně neplatí zákaz

25.4.2023 18:55 | BRNO (ČTK)
V Česku je přibližně 200 mysliveckých obor, ve kterých se chová zvěř. Na ombudsmana se v minulosti někteří občané obrátili s tím, že obory nemohou navštěvovat.
V Česku je přibližně 200 mysliveckých obor, ve kterých se chová zvěř. Na ombudsmana se v minulosti někteří občané obrátili s tím, že obory nemohou navštěvovat.
Myslivecké obory mají být podle veřejného ochránce práv Stanislava Křečka přístupné veřejnosti, pokud pro ně neplatí zákaz nebo omezení vstupu podle zákona o myslivosti nebo jiných právních předpisů. Ombudsman o tom informoval na svém webu. Veřejný ochránce práv po stížnostech lidí zjišťoval, zda jsou myslivecké obory přístupné veřejnosti a jak se v nich návštěvníci mohou pohybovat.
 

V Česku je přibližně 200 mysliveckých obor, ve kterých se chová zvěř. Na ombudsmana se v minulosti někteří občané obrátili s tím, že obory nemohou navštěvovat. Vstup veřejnosti do mysliveckých obor ale není podle ombudsmana černobílou záležitostí, v níž by se dalo jednoduše přiklonit buď na stranu veřejnosti nebo na stranu uživatelů obor. Na jedné straně jsou podle něj pochopitelné stížnosti obyvatel, že nemohou skrze obory projít nebo je navštěvovat jako součást krajiny. Na druhé straně podle ombudsmana není možné opomíjet ani argumenty uživatelů obor, kteří míní, že obory by měly být uzavřené. Namítají, že se návštěvníci mnohdy nechovají vhodně, tedy s respektem ke zvěři a životnímu prostředí. Odhazují odpadky, hlasitě pokřikují a plaší zvěř.

"Vždy bude záležet na konkrétních okolnostech věci a na vyvažování jednotlivých zájmů. Existence obory v území může zapříčinit konflikty a společenské napětí. Ty je však možné zmírnit či odstranit vzájemnou komunikací a hledáním kompromisního řešení. Obory by pak mohly sloužit svému účelu, a zároveň být místem, které by mohla veřejnost navštěvovat," uvedl Křeček.

Obecně obvod obory musí být ohrazený či jinak uzpůsobený tomu, aby zvěř z obory neutekla. Oborní ohrazení ale ve většině případů zároveň představuje překážku pro pohyb v krajině a lese. U obor, u kterých je to možné, je tedy potřeba umožnit vstup například brankami v oplocení či přelízkami přes plot. Podle zákona o myslivosti může být obora nepřístupná tehdy, pokud pro ni platí zákaz nebo omezení vstupu na základě takzvaného opatření obecné povahy. Jde o dokument vydávaný orgánem státní správy myslivosti. Při vydávání opatření se zohledňuje například počet zvěře, který se v oboře uživí, rozloha obory, rozmístění zemědělských nebo lesních pozemků či zdrojů vody v oboře.

V některých oborách pak může být problematické umožnit vstup veřejnosti a zároveň zachovat potřebný rozsah výkonu práva myslivosti a životní pohody zvěře. Orgán státní správy myslivosti může v takových případech nařídit opatřením i plošný zákaz vstupu veřejnosti do obory, avšak pouze po omezené časové období.

Pokud je obora nepřístupná a na ohrazení obory či na informační ceduli nevisí žádná zpráva o vydání opatření obecné povahy, které by omezovalo či zakazovalo vstup do obory, lidé se podle ombudsmana mají obrátit na příslušný orgán státní správy myslivosti. Jde zpravidla o odbor životního prostředí městského úřadu, kde lze zjistit další informace, případně podat podnět, aby se nepřístupností obory zabýval.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (22)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

SV

Slavomil Vinkler

26.4.2023 05:43
V zásadě by měly být přístupné, pokud není zvláštní důvod. Pak ale jen krátkodobě uzavřené na dobu určitou. Bohužel na jih od Brna je jich asi 10 a otevřená je jen Židlochovická a navíc to není obora, je to bažantnice.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

26.4.2023 07:12 Reaguje na Slavomil Vinkler
je otázku, jestli se musí všude dělat Disneylend jen proto, že se to někomu zdá možné.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

26.4.2023 07:51
Pokud řekne stát "A", měl by říct i "B". Když stát nařizuje vlastníkům lesů umožnění volného vstupu veřejnosti, jakým způsobem bude těmto vlastníkům kompenzovat úklid odpadků po bordelářích, případně jak bude hradit škody po vandalech? A to nemluvím o tom, že majitel lesa je ochuzen o zisk ze sběru lesních plodů. Majitel lesa se stará, aby měl les v pořádku, aby se am nemnožili nejrůznější škůdci a pak do toho lesa najedou sběrači, vyberou, co se dá a se slušným ziskem to pak prodávají na tržištích.
Odpovědět
radim buffalo tobias

radim buffalo tobias

26.4.2023 09:14 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
a jakou tu starost proti množení těch různých škůdců máš na mysli ? a co s tím mají společného sběrači lesních plodů ? ten sběr lesních plodů není nic jednoduchého ale zpoplatnil bych ho také a z těch poplatků pak hradil platy nějaké lesné stráže co by namátkou kontrolovala a i pokutovala dělání bordelu v lese, nadměrný sběr a zajíždění vozidly do zákazů...
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

26.4.2023 15:54 Reaguje na radim buffalo tobias
když lidi budou nuceni za něco platit jako vstupné, budou to považovat za veřejné prostranství a tedy odkoupení toho, že mají právo dělat bordel, protože si zaplatili...lidi jsou dneska podivní. Stejně jako v kině, taky mají pocit, že můžou dělat bordel s popkornem a zanechávat po sobě plechovky od pití...
Odpovědět
RP

Radim Polášek

26.4.2023 20:06 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Pokud lesní plody prodávají na tržištích, porušují lesní zákon, protože podle tohoto zákona mohou v lesích sbírat lesní plody anonymně jen pro vlasní potřebu. Na sběr lesních plodů, hud atd pro komerční činnost potřebují jmenovité povolení vlastníka lesa.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

26.4.2023 08:55
Co poví ombudsman na nepřístupnost soukromých zahrad, továren a domů? Je
to něco jiného než soukromý pozemek oplocené obory? Souhlasím, aby byly
průchozí některé jejich části v určené době a čase, jako třeba arboreta a
zámecké parky. Není ale možné, aby se tam lidé courali třeba i se psy
v době rozmnožování a nebo v období říje. Nehlídané vstupy se mohou stát
branou pro vniknutí vlků a kdo bude hradit škody v řádně oplocené oboře
se vstupy? Pokud budou hlídány, tak by bylo legální vybírat poplatky za
vstup a průchod jako v těch arboretech a parcích. Hlídání vstupů není
zdarma a údržba cest a jejich okolí taky něco stojí. Stát musí být ale
opatrný ke zřizování nových obor, kterými jsou i Milovice a jiné oplocené
výběhy "chráněných" zvířat. Jsou a budou taky průchozí a jak to tam bude
s bezpečností návštěvníků? Obora je jako ZOO, či Safari a musí se tam
návštěva řídit podle pravidel. Pro mne je daleko horší to množství plotů
které přibývají kvůli ochraně domácích zvířat před predátory, protože to
bude násobně větší plocha, než ty obory. Představa oplocené krajiny ve
mne budí hrůzu, protože si dovedu představit stres zvěře, která štvaná
predátory narazí na plot ohrady a nemá kam uniknout. Hrají si na divočinu
a přitom ochranáři šelem radí přírodu zaplotit. Chápete ten rozpor mezi
přáním návratu šelem a ochranou před nimi? Zatím to je pouze v pohraničí, ale nejnověji byli pozorováni vlci u Šilheřovic na Hlučínsku. Jestli je
toto "divočina" tak se asi někdo zbláznil. Kdysi by Rotschildové pověřili
hajného vlka ve svém revíru zlikvidovat, jak to dělali se zatoulanými psy
a ne aby byl hajný vláčen po soudech a aby mu aktivisté podřezali posed.
Nikdy jsem si nemyslel, že budu vychvalovat ty Rotschildy a Larische,
ale bylo to asi moudřejší, než ta dnešní anarchie, kdy může po revíru
pobíhat pes a za zastřelení být trestán myslivec místo chovatele, který
to psu umožnil. Má někdo představu kolik takoví psi vyplaší zaječek od
zajíčat a kolik po nich zůstane opuštěných ptačích hnízd? I to srnče
se díky pachu psa nemusí už dočkat vodící srny. Ombudsman chce, aby tomu
bylo tak i v oborách a co tak v jeho zahradě? Mohu se tam taky procházet
a venčit na jeho trávníku psa?
Odpovědět
radim buffalo tobias

radim buffalo tobias

26.4.2023 09:26 Reaguje na Břetislav Machaček
pomotals vše pěkně dohromady. tobě nevadí že nějaký zbohatlík zákulisníma čachrama vytvoří oboru a pak tam zakáže vstup ale pro papaláše tam pořádá poplatkové hony ? ti ntam pak střílejí 1/2loochočenou zvěř a to ti připadá myslivecké ? ty budeš asi nějaký ten lidový myslivec, co ? co se týče toho pořezaného posedu, máš na mysli určitě ten co ten hovado myslivec z něj střelil tu borderku u cyklostezky,že ? ten hovado chlap jednak nevěděl na co střílí a porušil hned několik mysliveckých zásad nehledě že mohl odflágnout i třeba skotačíčí děcko, které by tak mohl pokládat za třeba kance.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

26.4.2023 16:12 Reaguje na radim buffalo tobias
Chcete volný přístup i do historických obor a zdůvodníte
to tím, že nově vznikly obory zákulisními čachry? Tak je
nutné je soudně zrušit a neudělat i z těch historických
průchoďáky! Vím proč se tímto ombudsman zabýval, protože
problém byla obora v údolí Moravice, kde soudem daný volný
průchod majitel ignoruje. Otázkou tak je vymahatelnost
práva v tomto konkrétním případě a nikoliv to umožnit
šmahem všude a vždy. Budiž ve dne a nikoliv v noci, v době
rozmnožování, říje a plánovaného lovu, kdy hrozí možnost úrazu, či smrti. Na vině, že umožnili oplotit i cestu, je
ten, kdo to povolil. Vaše spekulace o zastřelení dítěte zaměněného za kance je výplod chorého mozku hájícího na volno pobíhájícího psa za šera po lese. Zodpovědný chovatel takového psa má na vodítku a nejlépe označeného svítícím a nebo reflexním obojkem. Tito chovatelé se brzy dočkají a
po zakousnutí vlkem si budou stěžovat u koho a na co? Že
se vlk spletl a zakousl psa, který mu přece nekonkuruje?
Totéž potká psa v ohradě ovcí s pasteveckým psem, když
svého psa nebudou mít na vodítku. Stalo se to cca 10 km
od od místa pozorování vlka u štipek a mohl ho klidně
zadávit třeba on. Víte kdysi platilo jednoznačně to,
že pokud se nejednalo o vyjmenovaná služební plemena,
lovecké a slepecké psy, tak 200 metrů od nejbližšího domu
se volně pobíhající psi a kočky stříleli. Nikdo se s vámi
nebavil, proč bylo zvíře na volno a nedej bože, že štvalo
zvěř. Svatý boj proti myslivcům omlouvá už i pobíhání psů
po lese na volno a přitom tento zákaz stále platí !!!
Takže pochybil pouze myslivec, který se asi unáhlil při
rozlišení psa od lišky, ale nepochybila majitelka? Já
se snad budu nakonec na ty vlky těšit, protože se lidé
se psy přestanou courat po lese a postaví to proti sobě
vlkomily s buffalomily. Takoví vlci v Milovicích budou
totéž, jako ve volně přístupné oboře jen s tím rozdílem,
že ty zubry, pratury a koně splaší a ti prorazí chabé
oplocení. To pak bude mazec, hledání viníků a ne jako
nyní na Šumavě v oboře s daňky, kde je vina ve špatném oplocení, pod kterým se vlci podhrabali. Co když projdou
nezavřenou branou pro chodce a cyklisty? To bude chyba v oplocení taky? O to mi tu pane jde a upozorňuji, že jsem
nikdy nebyl a nejsem myslivec, ale už mě štve ten hon,
který na ně ochranáři a pejskaři konají. Já být jimi, tak
přestanu tři roky lovit a pak budou vzýváni, aby konali.
Rovnováha by za ty tři roky byla tak rozhozena, že i
zapřisáhlí zastánci samoregulace by to už asi pochopili.
Odpovědět
RP

Radim Polášek

26.4.2023 20:14 Reaguje na Břetislav Machaček
1***
Odpovědět
RP

Radim Polášek

26.4.2023 20:12 Reaguje na radim buffalo tobias
Jestli vznikla obora nezákonně zákulisními čachry, tak jestli o tom víš, podej trestní ozmnámení, aby se to vyšetřilo.
Jestli vznikla zákonně, co ti je po tom, jak vznikla? Když závidíš zbohatlíkům, zkus taky pořádně zabrat a třeba k stáru taky zbohatneš a podobnou oboru si taky koupíš. Pokud nejsi komunista, který jen závidí a nic neumí a lidem by chtěl jaejich majetky sebrat jako to už komunisté jednou udělali.
Odpovědět
Sl

Slovan

26.4.2023 13:42
Otázka vůbec je, zda potřebujeme cca. 200 obor, které oplocují stovky km2 (6 největších zabírá přes 170 km2) naší země. A to i v CHKO v době, kdy se zvěř chovaná v těchto oborách hojně vyskytuje i v běžné krajině.
Některé obory mají samozřejmě dlouhodobou tradici. Nic proti nim ve své podstatě nemám. Opravdu ale musí vznikat stále nové a nové?
Trošku vtipné je sledovat, že když ochrana přírody omezí kvůli ochraně (třeba tetřeva) vstup na určitá místa v chráněných územích, mohou se z toho někteří zbláznit. Ti samí jedinci poté obhajují zákazy vstupu veřejnosti do mnoha obor, které si zřídili jistí boháči v posledních pár letech. Obhajují zrušení turistických stezek, které tam byli desítky let. Obhajují zákaz sběru lesních plodů pro místní, ale když se chce vyhlásit NP Křivoklátsko, tak přesně tihle lidé straší veřejnost tím, že tam nastane zákaz sběru lesních plodů a buzerovaní.
Odpovědět
Sl

Slovan

26.4.2023 13:42
Otázka vůbec je, zda potřebujeme cca. 200 obor, které oplocují stovky km2 (6 největších zabírá přes 170 km2) naší země. A to i v CHKO v době, kdy se zvěř chovaná v těchto oborách hojně vyskytuje i v běžné krajině.
Některé obory mají samozřejmě dlouhodobou tradici. Nic proti nim ve své podstatě nemám. Opravdu ale musí vznikat stále nové a nové?
Trošku vtipné je sledovat, že když ochrana přírody omezí kvůli ochraně (třeba tetřeva) vstup na určitá místa v chráněných územích, mohou se z toho někteří zbláznit. Ti samí jedinci poté obhajují zákazy vstupu veřejnosti do mnoha obor, které si zřídili jistí boháči v posledních pár letech. Obhajují zrušení turistických stezek, které tam byli desítky let. Obhajují zákaz sběru lesních plodů pro místní, ale když se chce vyhlásit NP Křivoklátsko, tak přesně tihle lidé straší veřejnost tím, že tam nastane zákaz sběru lesních plodů a buzerovaní.
Odpovědět
Sl

Slovan

26.4.2023 13:42
Otázka vůbec je, zda potřebujeme cca. 200 obor, které oplocují stovky km2 (6 největších zabírá přes 170 km2) naší země. A to i v CHKO v době, kdy se zvěř chovaná v těchto oborách hojně vyskytuje i v běžné krajině.
Některé obory mají samozřejmě dlouhodobou tradici. Nic proti nim ve své podstatě nemám. Opravdu ale musí vznikat stále nové a nové?
Trošku vtipné je sledovat, že když ochrana přírody omezí kvůli ochraně (třeba tetřeva) vstup na určitá místa v chráněných územích, mohou se z toho někteří zbláznit. Ti samí jedinci poté obhajují zákazy vstupu veřejnosti do mnoha obor, které si zřídili jistí boháči v posledních pár letech. Obhajují zrušení turistických stezek, které tam byli desítky let. Obhajují zákaz sběru lesních plodů pro místní, ale když se chce vyhlásit NP Křivoklátsko, tak přesně tihle lidé straší veřejnost tím, že tam nastane zákaz sběru lesních plodů a buzerovaní.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

26.4.2023 16:38 Reaguje na Slovan
Shodneme se v tom, že nové obory vznikat nemusí, ale kde byli ti
jejich odpůrci, když je někdo zřizoval? Proč odpovědné orgány
povolily zaplotit i veřejné cesty a turistické stezky? Vymahatelnost
zákona je nulová a ombudsman tomu nasadil korunu, když ruší něco,
co povolily zodpovědné orgány. Znám obory s volným vstupem a zvěři
brání v úniku pouze rošt, či brána. Bude ale rošt a záměrně
otevřená brána překážkou vlčí smečce? Pročpak neprochází lidé
"rezervací" v Milovicích a jiných lokalitách s koňmi a zubry? Bude měřeno všem stejným metrem a nebo nikoliv? Jako hub po dešti bude
přibývat soukromých obor, lesů a ohrad a taky toho, že mimo stezku
nebude možno jít za chvíli nikde. Nedivte se, že národ zvyklý na
volný vstup do lesa a sběr lesních plodů nelibě nese nové zákazy.
Ono nejde ani o ten sběr plodů, ale poslední informaci o budoucím
NP Křivoklátsko byla možnost zřízení doslova CYKLOPARKU. To by se
vám líbilo, aby takto dopadlo Křivoklátsko, že bude CYKLOPARKEM ?
Jinak si dovoluji předpovědět, že tato vláda kvůli zadluženosti prodá zbytek lesů a státních pozemků vámi kritizovaným boháčům
a to se budou teprve oplocovat nové a nové obory a zakazovat vstup
do lesa podobně jako v zahraničí. Proti tomu zkuste bojovat a jsem zvědav jak budete úspěšný! Naše generace si "volnosti" ještě užila
a u vás mladších je to plně ve vašich rukou. To už se asi nebudete
se svými psy na volno promenádovat soukromým lesem a hádat se s
myslivcem, který vám to pouze vytknul. Dostanete od majitele zákaz vstupu a budete ochrankou z lesa vyveden!
Odpovědět
RP

Radim Polášek

26.4.2023 20:21 Reaguje na Slovan
Obora je obvykle projev toho, že majitel chce chovat uvnitř obory zvěř jiným způsobem než je obvyklé v neoplocené krajině. Proto taky bývá ta obora oplocená. A nevidím důvod, proč by majitel kusu lesa nemohl zřídit novou další oboru, pokud to pořádně zdůvodní a pokud mu ji úřad povolí. Proč by nemohl se svým soukromým majetkem zacházet, v rámci zákonů, tak, jak by chtěl?
Co se týká cest přes oboru a podobně, přirozeně při vzniku obory by tyto věci měly být vyřešeny. Nejlépe tím, že ty cesty a stezky atd by měly vést mimo oboru a ne přes oboru.
Odpovědět
RP

Radim Polášek

27.4.2023 06:00 Reaguje na Radim Polášek
Nevidím důvod, mít třeba dva hektary lesa s vhodnými podmínkami, ty dva hektary lesa oplotit a mít tam třeba divoké králíky. A nevidím důvod, proč bych měl strpět uvnitř této obory nějaké cizí nezvané lidi.
Odpovědět
Sl

Slovan

27.4.2023 11:51 Reaguje na Radim Polášek
Pokud chce někdo oboru, splní požadavky dané zákonem a dostane k ní následně povolení, pak si zřídí oboru. Tady rozpor nevidím, zákon to dnes prostě umožňuje. Jak je ale možné, že jistí majitelé některých obor ignorují dokonce i soudní rozhodnutí, že mají oboru otevřít veřejnosti? Tohle přece v právní státě možné není. Přesto se to děje a nikdo s tím nic nedělá. Majitelé obor samozřejmě dostávají výjimky, kdy vstup veřejnosti mohou zakázat. Tohle taky existuje, uplatňuje se to (předpokládám, že v době lovů, rozmnožování, možná rození mláďat) a dá se říct, že to fungovalo celkem dlouho i dobře.

Další otázkou opravdu je, zda těch obor opravdu není už dost a zda nutně potřebuje řadu dalších pidi obůrek. Tato otázka je celospolečenská podobně jako jiné. Za sebe tvrdím, že jich dost je. Nebo chceme mít oboru na každém kroku?
Odpovědět
JS

Jarek Schindler

4.5.2023 08:11 Reaguje na Slovan
Tak v první řadě ta pidioburka musí mít 50 hektarů. Je snad věcí majitele jestli na svém majetku chce oboru. Obora je o intenzivním chovu zvěře. No a vše oplocené u nás nejsou jen obory. Mohou to být farmové chovy. Další otázkou je jestli veřejnost může jen tak vstupovat do oplocených zahrad, sadů? Jde vstupovat například do výběhů těch koníků v Mílovicích? No a ten tetřev nebude asi nejlepším příkladem. Ta část obyvatel co podle vás udajně straší buzerací v nově vznikajících chráněných územích určitě s omezením vstupu pro zajištění klidu pro tetřeva , tetřívka problém nemá. Řekl bych , že je to právě naopak.
Odpovědět
JV

Jaroslav Vozáb

26.4.2023 13:42
Ještě že tady nemáme obory (lovecké farmy ) jako v Africe např. pro velké kočky a tz Big five ... ono občas nemusí být bezpečno ani před evropskými zvířaty... Tady nelezu do ohrady k pasoucím se býkům masného plemene. Vše je na dohodě a s většinou oborníků a vlastníků obor se lze domluvit na návštěvě obory.
Odpovědět
RP

Radim Polášek

26.4.2023 20:23 Reaguje na Jaroslav Vozáb
Lovecké farmy v Africe mají kilometry nebo někdy až stovky kilometrů čtverečních. To u nás nemá žádný soukromník.
Odpovědět
Sl

Slovan

27.4.2023 11:17 Reaguje na Radim Polášek
Tohle musím upřesnit. Lovecké farmy jsou doménou vlastně pouze JAR a rozlohou nejsou příliš velké (na africké poměry určitě). Průměr, který sem našel tvrdí 47 km2, což není úplně málo, ale ke stovkám to má daleko (zdroj: https://www.degruyter.com/document/doi/10.1515/opag-2020-0081/html). Jiné je to u lovecký rezervacích (tzv. game reserve), kde to skutečně mohou být stovky, tisíce a někdy i desetitisíce km2 (zde se reálně můžeme bavit o celé Africe). Rozdíl mezi "game reserve" a "game farm" je však velký. Celkem pěkně je popsán např. zde: https://www.africanbudgetsafaris.com/blog/reserves-parks-or-conservancy-what-do-the-names-mean/
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist