https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/kriminaliste-se-zabyvaji-pripadem-kaceni-v-mokradu-ve-svojeticich-u-prahy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Kriminalisté se zabývají případem kácení v mokřadu ve Svojeticích u Prahy

17.5.2023 10:51 | SVOJETICE (ČTK)
Kvůli obecní louce s mokřadem se ve Svojeticích nedávno rozhořel spor. Vedení obce požádalo o zrušení statusu významného krajinného prvku, území má podle něj nízkou přírodovědnou hodnotu a může posloužit jako zástava bance. Odpůrci uspořádali protestní petici.
Kvůli obecní louce s mokřadem se ve Svojeticích nedávno rozhořel spor. Vedení obce požádalo o zrušení statusu významného krajinného prvku, území má podle něj nízkou přírodovědnou hodnotu a může posloužit jako zástava bance. Odpůrci uspořádali protestní petici.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Kriminalisté se zabývají případem kácení v mokřadu ve Svojeticích u Prahy, který je významným krajinným prvkem. V minulých dnech tam podle místních někdo bez povolení porážel stromy, navíc v době rozmnožování chráněných živočichů a hnízdění ptactva. Policisté případ prověřují, uvedla na dotaz ČTK policejní mluvčí Barbora Schneeweissová.
 

"Prověřujeme oznámení o pokácení jednoho stromu a křovin v obci Svojetice, které jsme přijali 7. května. Celá událost je v současné době v šetření policistů Obvodního oddělení Říčany," řekla Schneeweissová.

Kvůli obecní louce s mokřadem se ve Svojeticích nedávno rozhořel spor. Vedení obce požádalo o zrušení statusu významného krajinného prvku, území má podle něj nízkou přírodovědnou hodnotu a může posloužit jako zástava bance. Odpůrci uspořádali protestní petici. Podle Petry Trejtnarové z petičního výboru navíc jeden místní obyvatel nyní přímo v mokřadu pokácel několik vzrostlých stromů. "Nejednalo se o nějaké nevinné zkracování větví, ale o poražení stromů až na pařez. Těsně před tímto činem byl na místě monitorován výskyt chráněných obojživelníků a několik žabích snůšek, kterým stromy zajišťují příznivé prostředí a ochranu před vysoušením," uvedla Trejtnarová na facebooku.

Louku v oblasti K Tehovským hranicím a V Jamách zaregistrovalo jako významný krajinný prvek bývalé zastupitelstvo v roce 2018. Současné vedení obce s 1200 obyvateli chce pozemky ponechat jako finanční rezervu pro případné nutné investice do rozvoje infrastruktury a občanské vybavenosti. Podle starostky Martiny Vedralové (Svojetice 2018) má pozemek nízkou přírodovědnou a ochranářskou hodnotu, což lze podle ní doložit posudkem z loňského roku. Starostka ČTK už dříve řekla, že toto území představuje významnou část nemovitého majetku obce a znamená finanční rezervu pro budoucí období. Například může posloužit jako zástava bance pro úvěr na výstavbu svazkové školy, chodníků, sportovišť či opravy komunikací.

Odpůrci poukazují na to, že jde o prameniště potoku Mnichovka s výskytem chráněných živočichů. Mokřad s břehovými porosty a celé území je podle nich ekologicky a esteticky hodnotnou částí krajiny obce, která utváří její typický vzhled a přispívá k udržení její stability. Předseda Lípy - Spolku pro příznivé životní prostředí v obci Svojetice Jakub Honc také upozornil na již započatou výstavbu na vedlejších pozemcích v blízkosti mokřadu, kde se podle něj dělníci potýkali se zatopením výkopů a odčerpávali velké množství zakalené vody.

Vedralová naproti tomu tvrdí, že zrušení postavení významného krajinného prvku tamní přírodě nijak neublíží. Zároveň odmítla, že by snaha vedení obce měla souvislost s aktivitami developerů. Městský úřad v Říčanech zadal zpracování posudku, na jehož základě má být rozhodnuto, zda bude řízení o zrušení krajinného prvku zahájeno či nikoliv.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (24)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

RP

Radim Polášek

17.5.2023 12:24
Těžko říct k tomu něco, když to tam člověk nezná. Nicméně evidentně je vidět, že místní považují tu mokřinu za nevyužitou a zanedbanou půdu, zatímco ochranáři za významný krajinný prvek.
Obecně si myslím, že významné krajinné prvky je třeba v přírodě ponechávat a udržovat a zejména je třeba významné krajinné prvky přeměněné na pole za socialismu státem a po Sametu soukromými vlastníky půdy zase zpětně obnovovat.
Článek podporuje můj názor, že obnovu těch krajinných prvků je třeba dělat neprůstřělným způsobem. To znamená tu plochu vyjmout nebo rovnou vykoupit ze stávající h pozemků a parcel, dát jí příslušný status nějakým způsobem chráněného území a na obnovu zpracovat příslušný oficiální projekt a totéž je třeba vytvořit na dlouhodobou údržbu hotového krajinného prvku. Na jeho nějaké "usazení" a drobné pozměnění či nějakou optimalizaci během prvních několika let životnosti a potom na jeho dlouhodobé udržování v určitém, jasně a průhledně stanoveném stavu za stanovených podmínek. Včetně nějakých občasných výtěžků daných tou údržbou typu třeba menšího množství biomasy z prořezávek nebo biomasy z nezbytného sekání travnatých ploch nebo třeba bahna z údržby a čištění drobných vodních ploch použitelného k zlepšení kvality púdy na nějakém produkčním pozemku a jiných výtěžků. Které ale nikdy nedokážou financovat náklady na udržování takového krajinného prvku.
Odpovědět
RP

Radim Polášek

17.5.2023 12:28 Reaguje na Radim Polášek
A to právě aby se omezily případ popsaný v článku, kdy se ve volbách změní zastupitelstvo a to nové přestane krajinný prvek chránit a bude ho chtít exploatovat. Nebo podobně v případě soukromého vlastnictví, kdy krajinný prvek změní vlastníka, prodejem, dědictvím a podobně a nový vlastník nebude chtít krajinný prvek za své peníze chránit, ale naopak z něho těžit.
Odpovědět

Radek Čuda

17.5.2023 12:45 Reaguje na Radim Polášek
" ... evidentně je vidět, že místní považují tu mokřinu za nevyužitou a zanedbanou půdu, zatímco ochranáři za významný krajinný prvek."

To evidentní rozhodně není, evidentní je, že se tam na tom nemohou shodnout, jedni to chtějí zrušit, druzí proti tomu píší petice, minulé vedení obce to zaregistrovalo, stávající to chce zrušit.

Ať si udělají místní referendum a uvidí se, co si většina obyvatel konkrétně v této věci přeje.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

17.5.2023 12:49 Reaguje na Radim Polášek
Přesně tak. Chráněný pozemek nemá být co v soukromém vlastnictví.
Údržba, péče takového pozemku stojí peníze a nikdo (soukromý/obecní) z majitelů to nechce platit, nýbrž na něm vydělat. Obec to zastaví, nesplatí půjčku, koupí developer a je ...
Odpovědět
ss

smějící se bestie

17.5.2023 14:51 Reaguje na Slavomil Vinkler
A co taková hora Říp ?
Ta je ve vlastnictví soukromníků/šlechtického rodu z Mělníka.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

17.5.2023 15:18 Reaguje na smějící se bestie
Samozřejmě. Taky státní, ze to Masaryk nevyvlastnil je chyba. A oni to totiž taky zcela chybně zalesnili a step zničili.
Odpovědět
RP

Radim Polášek

17.5.2023 12:32
Mimochodem jestli jsou vedlejší pozemky u mokřadu zatopené, tak to s velkou pravděpodobností ukazuje na to, že mokřad nebylo dostatečně udržován. Časem se zanesl, půda mokřadu se tím navýšila a voda z mokřadu se tak začala místo toho, aby se z tohoto prameniště stahovala do potoka, se začala rozlévat do okolí.
Odpovědět
Pe

Petr

17.5.2023 15:39 Reaguje na Radim Polášek
Mokřad nebyl udržován, to přece zní hrozně divně. Proč stále máme představu, že přírodu musíme nějak uměle udržovat a uměle řídit? Proč ji prostě nemůžeme nechat být? Příroda naši údržbu nepotřebuje. Tu potřebuje jen člověk, když chce přírodu měnit podle svých představ.
Pokud se voda rozlévá do okolí, tak je to zcela normální, přirozené, a taky mnohokrát lepší, než aby odtekla do potoka a zmizela pryč. Vždyť přece takhle mokřady vznikají. Proč by to mělo být špatně? Já bych se naopak radoval, že je tam vody dostatek a příroda má prostor být sama sebou a vzniká tam něco, co je už jen málokde - něco zcela přírodního. Ale ono ne, ono to zřejmě vadí.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

17.5.2023 15:58 Reaguje na Petr
Jediné co je čistě přírodní jste vy. Přestaňte s tím blábolem. Bez údržby může být nezregulovaná řeka, která teče mimo soukromé pozemky. Třeba Litovelské Pomoraví. Tam se udržuje sama dle sebe. Jinak je to nereálné. Např. neudržovaná louže v mokřadu zaroste a vodní živočichové mají utrum. Pouze neregulovaná řeka sice jedno rameno zazemní, ale jiné vyrve a život se přestěhuje.
Odpovědět
Pe

Petr

17.5.2023 16:54 Reaguje na Slavomil Vinkler
No a co že zaroste. Mokřad nezmizí, voda tam zůstane. Je to zcela normální, bylo to tak miliony let, tak nechápu proč to je najednou špatně a proč máme nutkání to měnit. Vše v přírodě se neustále mění a neustále je v pohybu. A člověk jednou rukou chce vší silou tento pohyb zastavit, a zároveň druhou rukou vše mění a předělává. Absurdní.
Nechme přírodu na pokoji. To je to jediné, co od nás potřebuje. Ale evidentně už toho nejsme schopni.
Odpovědět
Pe

Petr

17.5.2023 17:00 Reaguje na Petr
A když nejsme schopni nechat na pokoji už ani malé kousky přírody na nevyužitelných místech (někdo to dokoknce považuje za zanedbané a nejraději by to tam hned běžel "vyčistit"), tak bychom se nad sebou měli vážně zamyslet. To je totiž přímá cesta k likvidaci přírody.
Naříkáme nad mizející diverzitou, a přitom ji sami úmyslně likvidujeme, a ještě to považujeme za správné a říkáme tomu péče a údržba.
Odpovědět
Pe

Petr

17.5.2023 17:09 Reaguje na Petr
Miliony a miliony let si příroda žila spokojeně, vše fungovalo a žilo. Vše kolem nás, celá krajina, vše vzniklo samovolným postupným vývojem. Bez jakékoliv "údržby". A najednou to bez údržby nejde? Velmi komické.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

17.5.2023 17:01 Reaguje na Petr
Jste absurdní. Jak si představujete vznik biotopu na počátku sukcese v dnešní přírodě.
Mokřad zmizí asi do 20 let. Vznik nových biotopů na počátku sukcese nefunguje. V prostředí regulovaném člověkem musí i takové biotopy vytvářet člověk. Například neregulovaná řeka jej vytváří sama, kolik takových řek je? Na potoce bobr, kde mu to dovolí?
Odpovědět
Pe

Petr

17.5.2023 17:17 Reaguje na Slavomil Vinkler
A jak vy si představujete, že nějaký mokřad vznikne? Někdo ho vyprojektoval a vytvořil? :-)
Absurdní jste vy se svojí myšlenkou, že příroda je bez člověka v koncích. A přitom máte denně všude kolem sebe miliony důkazů o svém omylu. Stačí týden neposekat zahradu a nyvyplít záhonek na zahrádce. A hned můžete vidět jak to funguje. Uvidíte vznik nových biotopů, šíření druhů, začátek sukcese v přímém přenosu. Tak funguje příroda. Sama a nejlíp. Bez údržby! Dívejte se a sledujte to. Sedněte si někam ven a třeba dvě hodiny se zkuste nehýbat. Uvidíte jak to kolem vás žije a pochopíte, že vás to vůbec a naprosto nijak nepotřebuje. Dokonce že tam jen překážíte. A cokoliv uděláte bude tomu životu kolem jen na škodu.
Odpovědět
Pe

Petr

17.5.2023 17:31 Reaguje na Slavomil Vinkler
Stále tu litujete, že nežijí mamuti. Moc by mě zajímalo jak byste je chtěl řídit a provádět "údržbu". :-)
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

17.5.2023 18:29 Reaguje na Petr
Stále přemýšlíte o vznešené myšlence PŘÍRODY a zapomínáte na lidi. To mě připomíná Velikého Maa. Říká se že se zeptal Chruščova, proč nerozpoutá jadernou válku, když má Svaz s Čínou převahu a vyhraje. Chruščov odpověděl, že by to přežilo ta k asi 10% lidí. No ale žili bychom v komunismu dí Mao.
Asi 10-100 tisíc lidí vyhubilo megafaunu a muselo se začít živit zemědělstvím(=hubit divoké rostliny).
Jak si představujete redukci lidí z deseti miliard na milion, aby si příroda mohla dělat co chce? Zkuste o tom přemýšlet.
Odpovědět
Pe

Petr

17.5.2023 18:40 Reaguje na Slavomil Vinkler
Už jste s tou vaší magafaunou únavný. Zcela upřímně.
Ne, nezapomínám na lidi. Jen je mi jasné, že nejde dohromady priorita lidí s funkční přírodou.
Pokud lidé chtějí přežít, tak to znamená udržet funkční a zdravou přírodu, protože jsou na ní zcela závislí. No a pokud má existovat funkční a zdravá příroda, musejí se lidé naučit ji respektovat a žít spolu s ní, ne na úkoz ní. To znamená dát přírodě potřebný prostor a nechat ji tam být. Pak bude vše v pořádku. Místa je na to dost a dost. Zbývá už jen ten respekt.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

17.5.2023 19:06 Reaguje na Petr
No a pokud má existovat funkční a zdravá příroda, musejí se lidé naučit ji respektovat a žít spolu s ní, ne na úkor ní.
Oxymóron, protimluv. Všechno živé žije na úkor ostatních tj. z přírody, i lidé. Ale jen lidé jsou schopni ten úkor částečně napravit tím, že některé zajímavé lokality budou udržovat ve stávajícím stavu.
Odpovědět
Pe

Petr

17.5.2023 19:22 Reaguje na Slavomil Vinkler
Pokud lidé něco zničí, pak to musí napravit. To je v pořádku a o tom se přece vůbec nebavíme. Bavíme se o opaku, o samovolně vzniklých a prosperujících místech - a já nevidím jediný důvod proč do takovýchto míst a lokalit strkat pazoury a cokoliv na nich měnit. A to jsou třeba ty mokřady, o kterých se tu bavíme. Taková místa vyžadují přesný opak té vaší "údržby", potřebují nechat na pokoji, ať si žijí a fungují dál - tam musíme projevit respekt ke svébytnosti přírody. To je totiž to nejlepší, co můžeme pro zachování přírody a diverzity udělat.
Odpovědět
Pe

Petr

17.5.2023 19:36 Reaguje na Slavomil Vinkler
V přírodě se vše neustále mění a posouvá. Pomalu, ale plynule a neustále. Takže to vaše "udržování zajímavých lokalit ve stávajícím stavu" je ve skutečnosti likvidace přírodních a zcela přirozených procesů, které všude neustále probíhají. Tomu se přece nedá říkat respekt k přírodě. To je svévolné zasahování a hraničí s ničením přírody.
Ale je to zcela v souladu s vaší osobní představou ochrany přírody. Už jsem z vašich příspěvků v diskuzích poznal, že vy sice chcete přírodu nějak chránit, ale nikoliv kvůli přírodě samotné a jejímu zachování, ale jen kvůli sobě a tomu, že se vám něco nějak líbí. Prostě čistě osobní prospěch a důvody.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

19.5.2023 06:59 Reaguje na Petr
Vy jste skutečně podnebíčkář a věříte v boha(Přírodu). Jak už jsem vám psal, Příroda jako mocná "osoba" neexistuje a je jí tedy všechno co se děje jedno. Vymírání 5x, 10x šumafuk, tedy kvůli ní (Bohu) ji netřeba chránit.
Člověk přírodní procesy narušuje, jak jsem vám psal, asi 300 tisíc let, a posledních 5 000 let extrémně a protože chybí původní údržba přírody od megafauny, nahrazuje ji člověk. Dříve nevědomě, a já v souladu s představou mladých kvalifikovaných ekologů propaguji nyní údržbu vědomou. Skutečně, poslechl jste si třeba toho Konvičky na zoologických dnech? Bez správné údržby se ekosystémy silně změní, zvítězí invaze, viz : " https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/projekt-biosmrst-zmapuje-nepuvodni-druhy-zivocichu-a-rostlin-v-cesku " a zmizí spousta druhů. Pokud pominu likvidaci megafauny kdysi, to je jeden z velkých důvodů 6 vymírání. A to bych si přál aspoň zpomalit.
See Konvička Refaunace https://www.youtube.com/watch?v=0JUryCRRsT4
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

19.5.2023 13:28 Reaguje na Petr
Konkrétně. Mokřad má standardní vývoj, zatemňuje se, zaroste rákosím, pak nastoupí vrby a olše a mokřad zmizí. Bez lidí by potok mezitím udělal mokřad jiný. Může? A tak je to se všemi biotopy. Bez lidské údržby zmizí. Co je na tom za osobní prospěch?
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

17.5.2023 13:08
Naprosto o ničem , naprosto nicotná záležitost.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

17.5.2023 15:19 Reaguje na Miroslav Vinkler
Každý kousek pro žáby u Prahy je škoda ztratit.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist