https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/kvalita-ovzdusi-v-cesku-se-zlepsuje-problemem-zustava-vytapeni-domacnosti
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Kvalita ovzduší v Česku se zlepšuje, problémem zůstává vytápění domácností

22.12.2022 01:19 | PRAHA (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Kvalita ovzduší v Česku se pozvolna zlepšuje, u většiny látek se snižuje rozloha území, kde jsou překračovány jejich imisní limity. V tiskové zprávě to uvedlo ministerstvo životního prostředí (MŽP) s odkazem na Zprávu o životním prostředí za rok 2021, kterou projednala vláda. Zároveň ale upozorňuje, že stále přetrvává vysoké množství emisí do ovzduší z vytápění domácností. Na vině je především lokální vytápění tuhými palivy, které zajišťuje více než třetinu tepla pro domácnosti. Problematické je zejména spalování uhlí, ale také materiálů, které nejsou pro vytápění vůbec určeny, uvádí zpráva.
 

V lokálních spalovacích zařízeních na tuhá paliva vzniká kvůli nedokonalému spalování, a to zejména při roztápění, množství tuhých částic, polycyklických aromatických uhlovodíků a dalších látek, které mají negativní vliv na zdraví obyvatel. Emise jsou vypouštěny na rozdíl od průmyslových provozů z nižších komínů, a proto nemají možnost se v okolním vzduchu rozptýlit. Lidé jsou tak vystaveni vysokým koncentracím znečišťujících látek, což má negativní vliv na jejich zdraví. Tento druh znečištění ve městech a obcích podle zprávy sice klesá, stále ovšem relativně pomalu.

"Ministerstvo životního prostředí proto podporuje výměnu zastaralých kotlů díky Nové zelené úsporám i oblíbeným kotlíkovým dotacím, které by měly kraje opět vypsat v příštím roce," uvedl ministr životního prostředí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

MŽP vedle dotační podpory na výměnu kotlů 1. a 2. emisní třídy, nabízí také dotace na snížení spotřeby energií pro domácnosti z programu Nová zelená úsporám. Nedávno navíc ministerstvo představilo dotaci s názvem Nová zelená úsporám Light, která cílí na rodiny seniorů a nejzranitelnější domácnosti. Lidé tak mohou provést rychlé a jednoduché zateplení domů a dostanou dotaci až do výše 150.000 korun. Příjem žádostí se spustí 9. ledna.

S ohledem na kvalitu ovzduší a vod není podle zprávy stav životního prostředí v Česku stále optimální, neudržitelné využívání přírodních zdrojů se projevuje špatným stavem ekosystémů a ztrátou biodiverzity, uvádí zpráva. Dále zmiňuje, že loni dál zrychloval růst průměrných ročních teplot. Zvýšené půdní sucho zaznamenali zemědělci pouze na jižní Moravě, kterou loni v červnu zasáhlo devastující tornádo. Podle zprávy jsou takové extrémní hydrometeorologické úkazy projevem změny klimatu. Průběh počasí v loňském roce zmírnil vývoj kůrovcové kalamity v lesích a vedl k meziročnímu snížení těžby kůrovcového dřeva.

V loňském roce se také zmenšila rozloha zemědělské půdy nebo přírodních biotopů a také se snížila ptačí populace. Kvalita povrchových vod se meziročně zlepšila, nadále ale byly některé úseky vodních toků hodnoceny jako silně nebo velmi silně znečištěné. "V porovnání s rokem 2000 se díky technologicky lepšímu čištění odpadních vod podařilo ve vodních tocích zredukovat obsah amoniakálního dusíku a celkového fosforu," uvádí zpráva.

Loňský rok zaznamenal i nárůst registrací vozidel na alternativní pohon, která tvořila více než jednu desetinu registrací nových osobních automobilů. Zároveň ale česká doprava zůstává uhlíkově náročná, protože většina spotřeby energie je ze spalování fosilních paliv.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (27)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

22.12.2022 06:39
KDYBY PLATILY SLIBY,
které byly dávány při zavádění plynu po republice/jeho ceny a to i u nočního elektrického proudu, tak by měli lidé zavedeno topení na tyto energie.
Ti, co si to nainstalovali, se nyní/mnozí už před pár lety, vracejí k jistotě/dřevo a uhlí.
Zájem vládnoucích politiků o sociální stát - neexistuje !
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

22.12.2022 08:28 Reaguje na smějící se bestie
Hádej, kdo ten plyn Evropě zablokova a tím vyhnal ceny do děsné výšky. Napovím: grýndýl to není.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

22.12.2022 09:09 Reaguje na Pavel Hanzl
Západ už delší dobu prohlašuje, že ruský plyn nechce.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

22.12.2022 09:18 Reaguje na smějící se bestie
Je úplně fuk, kdo co prohašuje a pojem Západ je taky dost široký.
Realita ale je, že Putin ten plyn zaškrtil už loni na podzim a v létě ho zavřel natvrdo. Západ koupil každý, i ten brutálně předražený kubík. Takže zase jen lžou.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

22.12.2022 20:00 Reaguje na Pavel Hanzl
kecy v kleci
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

22.12.2022 20:07 Reaguje na smějící se bestie
Proč se nepodíváte do jakéhokoliv grafu vývoj cena a výkonů plynovodů a děláte ze sebe blba?
Odpovědět
HH

Honza Honza

22.12.2022 06:40
- zákaz topení dřevem povede ke snížené potřebě a produkci dřeva - zvl. méně kvalitního, které se na nic nehodí, jen na topení. Zemědělci ani lesníci nebudou mít zájem takové dřevo pěstovat, povede to ke snížení rozmanitosti přírody a jejímu vysušení. Lesy i samy spotřebovávají CO2. Lidé nebudou mít peníze na ekologické programy
- rakovina plic je nejčastějším nádorem, ale z 95% ji způsobuje kouření, radon a azbest. Vliv znečišť ovzduší je sporný.
- podporovat ekologičtější kotle na dřevo je nesmysl, přijde-li v budoucnu zákaz topení dřevem- stát by měl jasně říct, co vlastně chce!!
- chce-li stát podpořit vytápění elektřinou musí k tomu vytvořit podmínky. Tepelné čerpadlo je drahé a nevyplatí se, pokud němu nebude dobrý servis po dlouhou dobu- stát by měl podpořit vznik akreditovaných servisů, které budou čerpadlo servisovat i po dlouhou dobu (jako to dělá Mountfield u svých výrobků).
Musí se uvážit, zda přenosová soustava unese takový nápor, sladit všechny podmínky pro elektrifikaci, ne jen zakazovat a dávat pokuty.
- někde ani není realizace TČ možná, čím se pak bude topit- nedostupným a předraženým plynem? Zakážete i topení plynem?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

22.12.2022 08:33 Reaguje na Honza Honza
Nikdo ti topení dřevem nezakazuje.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

22.12.2022 09:09 Reaguje na Pavel Hanzl
Už na tom v Bruseli pracují !
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

22.12.2022 09:18 Reaguje na smějící se bestie
Medialita je realita vytváření médii, kde Karla Hvížďaly.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

22.12.2022 09:46 Reaguje na smějící se bestie
Ano, pracuje se na tom a konečně se taky začínají prosazovat fakta o skutečné "ekologičnosti" spalování biomasy.

https://energozrouti.cz/clanek/vedci-chteji-omezit-spalovani-dreva-a-stepky-vznika-pri-nem-vice-emisi-nez-u-spalovani-fosilnich-paliv?fbclid=IwAR1eFOzzGtZ96Gwom-uGIe7lKcj6XxVlmm-OiAmSgN-NIZq0mBKL_wZe0DA
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

22.12.2022 15:43 Reaguje na Jaroslav Studnička
To je plácalismus jak dycky, dřevo je typické OZE (obnovitelný zdroj energie), je to prakticky solární energie. Spalování a hnití dřeva v lese je prakticky stejný proces, jenom je pomalejší.
problém dělá fosilní uhlík, ne oběhový. A další chemikálie jsou v tak nízkých koncentracích, že je to fuk. Celé lidstvo celou svoji existenci topilo dřevem...
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

22.12.2022 17:09 Reaguje na Pavel Hanzl
Hanzlova dojmologie v akci...alespoň základní informace by bylo vhodné zjistit, než ze sebe zase uděláte hlupáka.

Dle platných emisních limitů BAT / BREF je např. u emisí NOx takřka totožný limit pro spalování pevné biomasy a uhlí. Tedy z pohledu emisí NOx je spalování biomasy a spalování uhlí stejná ekologická zátěž.

Že je biomasa OZE není rozporováno, je rozporována uvažovaná uhlíková neutralita v časovém horizontu ve kterém chceme docílit snížení emisí CO2.
Tyto informace jsou veřejně dostupné, viz třeba zpráva od evropské vědecké organizace EASAC.

https://easac.eu/media-room/press-releases/details/leading-scientists-warn-wood-pellets-threat-to-climate-no-silver-pellet/

Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

22.12.2022 20:10 Reaguje na Jaroslav Studnička
Uhlíková neutralita se pálením dřeva nezhoršuje (paradoxně se z toho CO2 taky uvolňuje), ane NOx je hezký parametr ale celkově nic mic. Takových najdete povícero.
Odpovědět
JS

Jaroslav Studnička

22.12.2022 21:59 Reaguje na Pavel Hanzl
Tak že pro analfabeta Hanzla nepochopitelné a proto jste zůstal u své klasické dojmologie.

Emise NOx patří mezi ty nejzásadnější, proto také spadají pod povinnost měření a vykazování pomocí kontinuálního emisního monitoringu.
Odpovědět

Viktor Šedivý

22.12.2022 07:23
Milý občane, uhlí jsme ti zakázali (nebo co nejdřív zakážeme), elektřina bude sakra drahá, nemysli si, že budeme stavět nějaké jaderné zdroje, plyn je drahý a víbůh jestli vůbec bude ...
... tak si nemysli, že si zatopíš třeba dřívím z vlastního, i na to něco najdeme!

Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

22.12.2022 09:22 Reaguje na Viktor Šedivý
To uhlí, to mi schází nejvíc. Při takovém počasí, jako je třeba dnes, byl po celém městě cítit uhelný smrad, z dálky bylo město jak pod šedou pokličkou a čerstvě napadený sníh byl do rána černý.
Už jako klukovi mi přidadalo, že je něco dost výrazně špatně.
Odpovědět

22.12.2022 16:15 Reaguje na Pavel Hanzl
Já topil koksem a nevidět nad komínem tetelící se teplý
vzduch, tak nikdo netušil, že topím. Vzhledem k těžce
nemocným rodičům jsem topil dražším koksem, který vydržel
hořet v kotli i 20 hodin bez přikládání a vydával takové
teplo, že ani nemocní lidé netrpěli zimou. To, že někdo
kupoval levné hnědé uhlí, aby ušetřil na cestu k moři,
byla věc druhá , ale dnes je nutné šetřit proto, aby lidé vystačili s příjmy po zaplacení účtů za energie.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

22.12.2022 16:47 Reaguje na
V Brně se topilo čímkoliv a hlavní smrad dělalo hlavní nádraží. Když fedrovali lokomotivu, vypadalo to jak atomový výbuch.
Odpovědět
Katka Pazderů

Katka Pazderů

22.12.2022 07:32
milá redakce, kdyby jste tu zprávu četli opravdu celou, tak nemůžete napsat, že je to velký problém. Data o domácnostech jsou z roku 2020 a ještě jsou získávána jako dopočet (rozdíl mezi reálnou hodnotou v ovzduší a daty z průmyslových zdrojů). Produkce CO v domácnostech není tak velká, nikdo se doma nechce udusit CO z domácího krbu nebo kamen. A v novinách se také o otravách CO v domácnostech nijak moc nepíše.
Autoři zprávy píší o domácnostech zejména proto, protože existují kotlíkové dotace a musí se dočerpat.
Což se během letošního roku 2022 poměrně výrazně pohne, nové kotle na biomasu jsou výrazně lepší (o 2 emisní třídy) a navíc mnohé domácnosti díky okolnostem přecházejí na tepelná čerpadla a fotovoltaiku.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

22.12.2022 09:10 Reaguje na Katka Pazderů
A biomasa čím dál dražší !
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

22.12.2022 09:33
Kvalita ovzduší se v ČR aktuálně zhoršuje. Lidé odstavili el. kotle,přímotopy i plyn. A vracejí se k tuhým palivům, protože na ty ještě mají.

Státní energetická politika pro domácnosti je naprosto nepředvídatelná , stejně jako prognózy počasí, už jsem viděl i nešťastníky , kteří 3x měnili způsob vytápění , protože jim bylo naslibováno a po pár letech otočka o 180 stupňů. K čertu s takovým státem !
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

22.12.2022 14:55 Reaguje na Miroslav Vinkler
Už aby tu veleli seriózní Němci nebo ještě lépe EU. Ta takové skopičiny nedělá.
Odpovědět
mara polasek

mara polasek

22.12.2022 12:46
ohledne slibu
„Politikům se nevěří, politikové se kontrolují. Věří se v Boha, věří se v přírodu, věří se v krásu, věří se v myšlenku, ideu. V politika se nevěří, a kdo v něho věří, je idiot!" citat k.k.

starat se ohledne vytapeni sam o sebe a jestli mi nekdo vleze na pozemek a bude neco namitat ohledne topeni suchym drevem dostane lopatou mezi oci. o tom nehodlam s nikym diskutovat!
Odpovědět
PB

Petr Brok

23.12.2022 08:26
Asi přestanu sázet stromy.
Odpovědět
RP

Radim Polášek

23.12.2022 15:16
Tak začíná být už reálně vidět to, že cílem zelených je stahovat "nadbytečné peníze" z kapes a kont občanů. Aby většina obyvatel měla peníze jenom na základní životní prostředky, jídlo, aby neumřeli hlady, oblečení, teplo, aby v zimě neumrzli. Peníze navíc, aby například mohli ceastovat nebo provozovat nějaké koníčky, nebo například se učit a získávat nějaké podrobnější informace, aby mohli samostatně uvažovat a mít vlastní názor, tak to ne. Většina lidí musí být poslušný dav poslouchající a opakující zelené ideologické nesmysly a dav vděščný za masívní zelené státní a bruselské dotace a podpory. Případně v blízké budoucnosti dav poslouchající a nadšeně následující zelené evropské oligarchy, v jejichž kapsách ty zelené penězovody končí.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

25.12.2022 09:36 Reaguje na Radim Polášek
Znakem otrocké nátury je přesvědčení, že někdo (židozednářská, židobolševická lobby, FED, světoví bankéři, tady zelení) nám vytváří jakési životní prostředí, ve kterém musíme žít a oni naše životy řídí.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist