https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/kvalita-ovzdusi-v-eu-se-zlepsuje-stale-vsak-ohrozuje-zdravi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Kvalita ovzduší v EU se zlepšuje, stále však ohrožuje zdraví

23.11.2020 16:45 | KODAŇ (ČTK)
Mezi varovné statistiky patří podle komise ale nárůst počtu lidí, kteří umírají kvůli vdechování přízemního ozónu. Od roku 2009 jich přibyla čtvrtina na předloňských 19 400.
Mezi varovné statistiky patří podle komise ale nárůst počtu lidí, kteří umírají kvůli vdechování přízemního ozónu. Od roku 2009 jich přibyla čtvrtina na předloňských 19 400.
Kvalita ovzduší v zemích Evropské unie se v posledním desetiletí zlepšila, jeho znečištění však stále způsobuje statisíce předčasných úmrtí ročně. Vyplývá to z dnes zveřejněné zprávy Evropské agentury pro životní prostředí (EEA), která hodnotí obsah znečišťujících látek v ovzduší za rok 2018. Česko je podle zprávy jednou ze šesti zemí EU, které ve zmíněném roce překračovaly povolené hodnoty koncentrace prachových částic.
 

Znečištění ovzduší je podle Evropské komise nejzásadnějším ekologickým rizikem pro zdraví obyvatel evropského bloku. V 28 unijních zemích, mezi něž v hodnoceném roce 2018 ještě patřila také Británie, způsobily mikročástice obsažené ve vzduchu podle zprávy předčasná úmrtí 379 000 lidí. V roce 2009 to přitom podle údajů EEA bylo o 60 000 lidí více. Ještě výrazněji se snížil počet lidí, jejichž předčasná úmrtí zavinil oxid dusičitý produkovaný především automobilovou dopravou. Těch bylo předloni 54 000 a za devět let jich ubyla více než polovina.

"Je to dobrá zpráva... Ale nemůžeme ignorovat její negativní stránku. Počet lidí umírajících v Evropě kvůli špatné kvalitě ovzduší je stále příliš velký," prohlásil komisař pro životní prostředí Virginijus Sinkevičius.

Mezi varovné statistiky patří podle komise nárůst počtu lidí, kteří umírají kvůli vdechování přízemního ozónu. Od roku 2009 jich přibyla čtvrtina na předloňských 19 400. Podle šéfa EEA Hanse Bruyninckxe jsou zvýšené koncentrace ozónu důsledkem globálního oteplování a produkce skleníkových plynů.

Pomoci kvalitě ovzduší má zářijový plán komise, podle něhož by EU měla do roku 2030 omezit emise skleníkových plynů proti hodnotám z roku 1990 nejméně o 55 procent. Dosavadní závazek počítal se čtyřicetiprocentním omezením a o novém cíli budou v prosinci jednat lídři unijních zemí, z nichž někteří mají vůči výraznému snižování ve svých státech výhrady.

Celkem šest zemí - Česko, Polsko, Bulharsko, Chorvatsko, Rumunsko a Itálie - podle zprávy předloni překročilo nejvyšší povolené unijní hodnoty pro koncentrace částic polétavého prachu PM 2,5 v ovzduší.

Pouze Finsko, Irsko a Estonsko naopak splňují přísnější doporučení Světové zdravotnické organizace týkající se koncentrace prachových částic v ovzduší.

Podle Bruyninckxe jsou v tomto ohledu patrné rozdíly mezi zeměmi západní či severní Evropy a postkomunistickými státy EU, které daleko více využívají k výrobě energie fosilní zdroje, zejména uhlí. "Často k tomu přispívají i domácnosti s nízkými příjmy, které topí uhlím, dřevem nebo čímkoli, co mají k dispozici," popsal problém šéf unijní agentury.

Za problém zpomalující zlepšování kvality vzduchu označila dnešní zpráva i zemědělskou činnost, u níž je omezování škodlivých emisí méně výrazné než v průmyslové výrobě. EK letos navrhla spojit systém zemědělských dotací na příštích sedm let s výraznými ekologickými podmínkami, členské státy a Evropský parlament však původní návrh zmírnily a o jeho finální podobě by měly rozhodnout příští rok.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (15)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

23.11.2020 17:20
Kvalita ovzduší se zlepšuje, ale radikálně se snižuje biodiverzita, což je podstatně komplexnější a varující sdělení o stavu ŽP v Evropě.
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

23.11.2020 19:25 Reaguje na Miroslav Vinkler
Také jsem si toho už dávno všiml a marně přemýšlím o tom, co způsobuje, že se údajně zvyšující se kvalitou ovzduší, vody v tocích a životního prostředí vůbec, ubývá hmyzu, drobných zpěvavých ptáků, ale přibývá alergií u dětí i dospělých, psychických poruch, postižených rakovinou, cukrovkářů a podobně. Nikde se o tom v mainstreamových, ani jiných médiích nepíše; a když tak dost utajeně.
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

23.11.2020 20:03 Reaguje na Jiří Daneš
Dávám vinu chemizaci zejména zemědělství.
Zrovna dnes bylo na Seznamu- A dost - test másel, kde se našly stopová množství DDT -- a to je 40 nebo 50 roků po zákazu DDT.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

23.11.2020 23:06 Reaguje na Miroslav Vinkler
Ještě před asi 15 lety se DDT dalo koupit v Polsku. Poláci si vůbec nedělají starosti s předpisy Eu. V Eurosojuzu jsou zakázány GMO a v Polsku klidně koupíte geneticky modifikované akvarijní rybky.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

23.11.2020 23:11 Reaguje na Miroslav Vinkler
DDT bylo extrémní svinstvo, ale stopové množství nikomu neublíží.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

24.11.2020 00:35 Reaguje na Pavel Hanzl
DDT se ukládá v organismech a i stopové množství požívané po dlouhou dobu může později udělat problém.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

23.11.2020 23:10 Reaguje na Jiří Daneš
Klíčovým problémem je úbytek hmyzu. Ten je základem potravního řetězce. Zjišťuje se to od doby, kdy se začalo masivně šířit mikrovlnné záření datových sítí.
Jenže nikdo není schopen prokázat vůbec nic. Všechny vědecké ústavy (pokud vím) tohle uvádí jako poslední možnost, protože chemie, oteplování a jánevím co už vyloučily.
Odpovědět
JD

Jiří Daneš

23.11.2020 23:41 Reaguje na Pavel Hanzl
Chemie tady byla i dříve a hmyz také. Ty mobily je skutečně to, čeho opravdu masově přibylo, ty rozhlasové a tv vysílače nestačily tak hustě a také nepřetržitě zasíťovat prostor, jak to udělaly mobilní sítě.
Odpovědět

Jirka Černý

23.11.2020 19:43
Zas je to dobrá zpráva pro ty ekology kteří jsou názoru že je potřeba snížit lidskou populaci. Snaha o čistý vzduch je vlastně dost kontraproduktivní. Stejně by mně zajímalo jak vzniká takováhle statistika, to má 379 000 lidí v úmrtním listě jako příčinu smrti mikročástice ve vzduchu?
Odpovědět
MG

Milan G

24.11.2020 00:29 Reaguje na Jirka Černý
Tak to je klíčová otázka, opravdu těch 379 000 lidí umřelo vinou mikročástic ve vzduchu? Proč to nebylo třeba 785 000 anebo 113 000?
Odpovědět

Jan Šimůnek

24.11.2020 08:17 Reaguje na Milan G
Jsou to hausnumera.
Odpovědět
va

vaber

24.11.2020 08:32 Reaguje na Jan Šimůnek
zcela vymyšlená čísla,
Odpovědět
MG

Milan G

24.11.2020 10:53 Reaguje na Jan Šimůnek
JJ já to vím. S těmito argumenty operuje velice rádo grínpís, a už tehdy jim několik opravdu fundovaných lidí vysvětlovalo, že to prakticky nelze dokázat, neexistuje relevantní studie nebo analýza, která by to dokázala. Stejně lžou pořád dál.

Ale uznejte jak to zní, téměř 400 000 lidí je mrtvých protože mikročástice. A naprostá většina lidí aniž by se zamyslela začne hýkat, zakázat auta, zakázat všechno.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

24.11.2020 20:34 Reaguje na Milan G
Říká se tomu propaganda. Mistrem v ná byl nějaký Pepa Goebbels, ale někteří současní politici se jeho "kvalitám" začínají blížit.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

25.11.2020 09:06
Jsem z Ostravska a nijak nechci bagatelizovat vliv ovzduší na zdraví obyvatel, ale musím připomenout, že v minulosti lidé žili ještě v horším
vzduchu a dožili se požehnaného věku. Generace našich otců a dědů dýchali
takový svinčík, který byl viditelný pouhým okem. Ty saze byly vidět, ale
už v nose je díky velikosti zachytilo chřípí a lidé je vysmrkali nebo
odkašlali. Dnes nečistoty není vidět, chřípím i řasinkami průdušek projdou a vesele se vstřebají rovnou pro svoji mikrovelikost do krve. Místo oxidu uhelnatého lehčího než vzduch máme více oxidu uhličitého, který se při
absenci vzdušného proudění drží u země a přidržuje tam i zplodiny hoření,
prach a jiné škodliviny. Na pohled je vše čistější, ale je to opravdu až
takový efekt, když místo úniku do větších výšek zplodiny zůstávají dlouho
v místech, kde se odehrává veškerý život? Mimochodem zamyslel se někdo
proč vzrůstá počet alergiků a astmatiků i v místech bez průmyslu? A co
naši předci, kteří žili v domech s černou kuchyní a nebo otevřeným ohništěm? To musel být mazec, když se kouř plazil místností, ale teplo
bylo důležitější, než ten štiplavý kouř. Rozdíl je však v tom, že před
desetiletími byl kouř plný oxidu uhelnatého a sazí, dnes oxidu uhličitého
a mikročástic. No a jezdilo pár tisíc aut a nyní milióny i tam, kde není
ani jedna továrna či lokální kotle na uhlí a přesto je tam vzduch samé
jedy. Přiznejme si konečně jednu věc, že mobilita je sice výdobytkem
pokroku, ale je vždy nezbytně nutná a je cestování pro zábavu udržitelné?
Samozřejmě zavrhnout to zcela je hloupost, ale zároveň pak nesmíme plakat
nad všemi důsledky jako jsou zabitá zvířata, hmyz, hluk, smog, úniky
provozních kapalin a otěry z pneumatik(guma+saze)a brzd. No a o víření
prachu při průjezdu vozidel už ani nehovořím, protože v okolí komunikací
si to lehce zjistí každý z nás. Sám jsem dělal pokus s listy z živého
plotu na straně u silnice a ze strany zahrady. Byl to kardinální rozdíl
v množství zachyceného prachu a to sousedé tam mají místo živého plotu
rovnou okna a otevřené dvorky pro relaxaci po práci. Byli v šoku z toho
amatérského srovnání, dnes okna ani neotvírají a relaxují co nejdál od
silnice. Bohužel sami si tu cestu autem neodpustí, jakož i většina lidí
a tak nezbývá, než kvůli pohodlí a zábavě trpět a marodit.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist