https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/kvuli-zmene-klimatu-patrne-nebude-nadrz-svihov-schopna-pokryt-budouci-poptavku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Kvůli změně klimatu patrně nebude nádrž Švihov schopna pokrýt budoucí poptávku

4.3.2024 11:20 | VĚTRNÝ JENÍKOV (ČTK)
Švihov je hlavním zdrojem pitné vody pro Prahu a značnou část Středočeského kraje i část Kraje Vysočina a celkově dnes zásobuje více než 1,5 milionu obyvatel.
Švihov je hlavním zdrojem pitné vody pro Prahu a značnou část Středočeského kraje i část Kraje Vysočina a celkově dnes zásobuje více než 1,5 milionu obyvatel.
Kvůli klimatické změně nebude patrně největší česká vodárenská nádrž Švihov na Želivce schopna pokrýt budoucí poptávku po pitné vodě. Po roce 2040 může nastat situace, kdy nebude možné zajistit ani všechny povolené odběry. Je třeba udělat řadu opatření, která mají zajistit, aby bylo zásobování pitnou vodou zachované v současné míře a existoval prostor pro další rozvoj zásobovaných území. Na konferenci tvůrců a uživatelů projektu Intersucho to řekl generální ředitel Povodí Vltavy Petr Kubala. Zjištění vyplývají ze studie, kterou si nechal státní podnik v minulých letech zpracovat.
 

Klimatická změna přináší Česku stále vyšší průměrné roční teploty a vyšší riziko sucha. Současný povolený odběr ze Švihova činí 5,25 metru krychlových za vteřinu. Studie, která analyzuje budoucí vývoj, počítá s tzv. středním klimatickým scénářem. Vyplývá z ní, že pro současnou míru zabezpečenosti vodního zdroje bude mezi lety 2041 až 2060 potřeba snížit povolený odběr na 4,75 metru krychlových za vteřinu a v dalších 20 letech na tři metry krychlové za vteřinu. "Tyto hodnoty budeme v dalších letech aktualizovat podle nových dat," poznamenal Kubala.

Švihov je hlavním zdrojem pitné vody pro Prahu a značnou část Středočeského kraje i část Kraje Vysočina a celkově dnes zásobuje více než 1,5 milionu obyvatel. I když činí v současnosti reálný odběr okolo tří metrů krychlových za vteřinu, kdyby všichni odebírali tolik, kolik mají povoleno, tak v extrémně suchém roce 2018 by se nádrž podle Kubaly v podstatě ocitla na suchu. Stejnou metodikou se v minulých letech postupovalo při analýze zabezpečenosti všech vodárenských nádrží v Česku a s výjimkou severní Moravy se ukázalo, že u všech se bude situace zhoršovat.

"Proto je nutné se připravovat na změny, které klimatická změna přináší a přinese. Dnes žijeme ve vodním blahobytu, ale situace se mění. V suchých letech musela řada obcí do vodojemů vodu přivážet. A situace bude ještě horší a musíme se tomu přizpůsobit. Je potřeba to dělat včas a poměrně rychle. Bohužel lidé si často problém a nutnost řešení uvědomí až ve chvíli, kdy se jich bezprostředně dotýká," řekl Kubala.

V okolí Švihovské nádrže nicméně Povodí Vltavy rozpracovalo některé projekty, jejichž úkolem je zajistit pro nádrž dostatek vody v potřebné kvalitě. "Jsou zapojeny obce, kraj Vysočina i zemědělské subjekty. Zpracováváme s partnery na základě mapování a prohlížení lokalit projekty, které mohou pomoct zemědělcům i dotčeným obcím. Například zmenšení velikosti půdních bloků, vytváření remízků a tůní, které zlepší retenci vody v krajině a sníží vodní i větrnou erozi. Ale také budeme potřebovat postavit další, nejen vodárenské nádrže, v nichž budeme vodu akumulovat. Nejvíc ovšem narážíme v obou případech na majetkoprávní problémy a bylo by potřeba se zamyslet nad tím, jak tyto problémy řešit rychleji, protože je to potřeba," řekl Kubala. Příprava stavby vodních nádrží je totiž obvykle záležitostí více než 15 let. Ale často i příprava menších zásahů do krajiny či revitalizace vodních toků trvají z uvedených důvodů řadu let.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (6)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

4.3.2024 12:13
Kdy že byla tato vodní nádrž na pitnou vodu a to především pro Prahu postavena a uvedena do provozu, co ?
v r.1974 a co dalšího je na ní napojeno v současnosti.
Kolik bylo podobných nádrží postaveno od té doby a zvlášť po " sametu ", co !
Odpovědět
MU

Michal Uhrovič

4.3.2024 12:50 Reaguje na smějící se bestie
Zase máme rozhledny a penziony. Tak si nestěžujte ...
Odpovědět
JH

Jana Havlová

4.3.2024 20:55 Reaguje na smějící se bestie
Průměrná spotřeba vody v ČR na obyvatele se od sametu snížila. Co je ale problémem téhle nádrže je neustále se zhoršující kvalita vody na přítocích, kvůli splachům z polí, zemědělské chemii a intenzivnímu chovu ryb na rybnících v povodí Želivky. Do 10 let se to při součanském trendu dostane do situace, že její úprava na pitnou nebude ekonomicky realizovatelná.
Odpovědět
LB

Lukas B.

4.3.2024 13:35
vodárenství reaguje na styl života a na situaci v přírodě. čili vltava v podolí není už dávno ta páchnoucí stoka (jako v osmdesátkách), ale je to voda prakticky pstruhová a docela čistá, a zrekonstruovaná podolská vodárna nemusí vyrábět hnusnou přechlorovanou vodu jako kdysi.
Odpovědět
MM

Milan Milan

4.3.2024 21:07
přesně tak to je. Švihov byl kapacitně v odbě vzniku dostatečně nadhodnocen, ale pro potřeby a rozvoj Prahy. Před několika lety se napojili další regiony mimo Prahu a je vymalováno. Viděl jsem budování nových vodo sítí např. ve StřčK. A ještě blahé paměti Brabec sliboval a dával mraky peněz na propojení vodovodních soustav. Takže asi v klidu. Chybná rozhodnutí, spíše politický populismus, nemají s klimatickou změnou nic společného.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

5.3.2024 16:10
A víte, že mi to je fuk? Když jsou přehrady FUJ, tak si pijte třeba vodu
z Vltavy. Tu taky Praha pije, ale nebýt naředění tou čistou ze Švihova,
tak si asi moc Pražané nepochutnají. 35 let chrápání a užívání si všeho
z minula pomalu končí a nastane procitnutí i pro Pražáky, že nelze žít
pouze z minulosti, ale musí se budovat nové zdroje vody a vše ostatní.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist