https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/laborantky-firmy-energoaqua-si-nemysli-ze-by-podnik-zpusobil-otravu-becvy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Laborantky firmy Energoaqua si nemyslí, že by podnik způsobil otravu Bečvy

4.5.2023 15:45 | VSETÍN (ČTK)
Foto | Miroslav Přikryl / Český rybářský svaz
Laborantky firmy Energoaqua si nemyslí, že podnik způsobil otravu Bečvy, jak mu klade za vinu obžaloba. Na směnách před havárií nic nestandardního nezaznamenaly. Tři současné či bývalé pracovnice společnosti to dnes uvedly u vsetínského okresního soudu, který se otravou řeky ze 20. září 2020 zabývá. Kromě Energoaquy je v kauze obžalovaný její ředitel Oldřich Havelka. Zmocněnec společnosti Vladimír Kurka i Havelka vinu odmítli.
 

Podle obžaloby způsobila Energoaqua znečištění Bečvy kyanidy a šestimocným chromem minimálně na 37 kilometrech řeky. Za poškození a ohrožení životního prostředí a neoprávněné nakládání s chráněnými volně žijícími živočichy a planě rostoucími rostlinami hrozí Havelkovi až pětileté vězení, společnosti zákaz činnosti a peněžitý trest.

Energoaqua spravuje tovární areál v Rožnově pod Radhoštěm na Vsetínsku. Zajišťuje v něm i čištění odpadních vod. Z areálu odcházejí kanálem, který ve Valašském Meziříčí ústí do Bečvy. Právě tímto kanálem se podle státního zástupce Jiřího Sachra kyanidy a šestimocný chrom do řeky dostaly, což mělo za důsledek masivní úhyn více než 39 tun ryb.

Chod laboratoří firmy Energoaqua zajišťuje mistrová Petra Zemánková. Do práce chodí od pondělí do pátku, toxické látky řeku otrávily v neděli. Přesto nemá pochybnosti, že firma havárii nezavinila. "My jsme to nemohli způsobit, protože každá voda je zkontrolovaná," řekla svědkyně Zemánková.

Od přítoku odpadních vod do čistírny až po jejich vypuštění do řeky se podle ní složení těchto vod v laboratoři společnosti měří minimálně pětkrát, a to v různých fázích čistírenského procesu. Laborantky ve vodě kromě jiného zjišťují koncentraci kyanidů a chromu. Podle Zemánkové se nemohlo stát, že by odpadní vody byly vypuštěny bez předchozího změření.

V době před havárií laboratoř měřila koncentrace pouze u takzvaných volných kyanidů, což dnes potvrdila jak Zemánková, tak i laborantka Ivana Švecová. "My jsme vypouštěli do 0,05 miligramu na litr," řekla Švecová. Limit u volných kyanidů sice činil 0,1 miligramu, firma však se však podle ní při vypouštění odpadních vod do řeky řídila přísnějším postupem, který stanovil technolog. O vypuštění vody do řeky podle Švecové rozhodovali takzvaní velínáři.

Koncentraci celkových kyanidů laboratoř v době otravy neměřila, shodly se Zemánková se Švecovou. Po otravě Bečvy se to však změnilo, zvýšil se i počet kontrolních odběrů, uvedla Švecová. Rozhodl o tom podle ní technolog čistírny. V práci byla Švecová den před otravou, konkrétně na sobotní ranní směně. Nic nestandardního se podle ní na této směně nedělo.

Vodu z jímek, v nichž Energoaqua před zpracováním v čistírně uchovávala odpadní vody s obsahem kyanidů, které odebírala od firmy Liss, laboratoř podle Zemánkové se Švecovou neměřila. Dělal to podle nich technolog Radek Vetyška. Už dříve u soudu uvedl, že měl v čistírně na starosti úpravu všech kyanidových vod. "Poslední úpravu těchto vod jsem prováděl v červnu 2020," řekl letos v březnu Vetyška. Vyčištěné kyanidové vody byly podle něj z čistírny do toku naposledy před havárií vypuštěny 3. června 2020, tedy v době, kdy do ní zbývaly tři a půl měsíce.

U soudu dnes vypovídala také bývalá laborantka firmy Energoaqua Radka Čákorová. V podniku už rok a půl nepůsobí, v době otravy tam však pracovala. "Můj názor byl, že Energoaqua to nemohla být. Dělaly se tam rozbory. Dávali jsme si bacha, aby se nevypustilo nic, co by nemělo. Stalo se to v neděli a já jsem měla směnu v pátek," řekla Čákorová. Ani ona si na nic zvláštního ze své poslední směny před havárií nevzpomněla.

Zástupci obžalované firmy tvrdí, že první ryby začaly hynout asi 3,5 kilometru od vyústění společnosti Energoaqua a je tedy podle nich vyloučeno, aby původcem ekologické havárie byla ona. Také někteří rybáři a vědci se domnívají, že zdroj znečištění musel být blíže k místu nálezu prvních leklých ryb. Otrava zasáhla řeku v úseku pod Valašským Meziříčím až po Přerov. Hlavní líčení v případu by mělo pokračovat výpověďmi dalších svědků v červnu, na letní měsíce soud plánuje předvolat první znalce.


reklama

 
Viktor Chrást
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (19)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

RM

Roman Mysík

5.5.2023 20:39
Jenom zdvořile připomínám, že výpovědi rybářů z místa havárie jednoznačně vylučují kyanidy jako příčinu otravy. Ryby naprosto nevykazovaly typické a jednoznačně charakteristické příznaky. Celé je to šaškárna.
Odpovědět
TS

Tonda Selektoda

6.5.2023 09:28 Reaguje na Roman Mysík
Píšete, že celé je to šaškárna. Přidám Vám pro zasmání další spekulaci: Ještě větší legrací by mohla být souvislost této tragédie ve vztahu k Rozhodnutí prezidenta republiky ze dne 9. dubna 2020, o vyhlášení voleb do Senátu Parlamentu České republiky a o vyhlášení voleb do zastupitelstev krajů, konaných ve dnech 2. a 3. října 2020.
Odpovědět
sv

sv

6.5.2023 12:53 Reaguje na Tonda Selektoda
Tvoje hlava mezi burešovýma půlkama sice ne otravu Bečvy vliv neměla, na druhou stranu to není spekulace.
Odpovědět
TS

Tonda Selektoda

6.5.2023 14:58 Reaguje na sv
Pravda, pravda - má hlava není plná jedu, aby dokázala otrávit i rybičky v Bečvě.
Odpovědět
sv

sv

6.5.2023 16:11 Reaguje na Tonda Selektoda
Tak zrovna tohle s ohledem na tom, kde tu hlavu máš, záleží na tom, zda otvíráš nebo neotvíráš ústa.
Odpovědět
TS

Tonda Selektoda

6.5.2023 22:29 Reaguje na sv
Článek však neřeší, kde má který diskutující hlavu. Nicméně, chápu, že Vaše sprosté útoky, jsou jen ubohým projevem Vaší osobnosti.
Odpovědět
sv

sv

14.5.2023 11:46 Reaguje na Tonda Selektoda
Diskuze není o článku ale o tom, že z blábolů, které vypouštíš, je zjevné, že máš palici zaraženou mezi půlkami agenta bureše.
Odpovědět
va

vaber

6.5.2023 09:16
já znám jednu hajzlbábu ,co si myslí, že ji vypustili jímku u veřejných WC a tím vznikla otrava
Odpovědět
sv

sv

6.5.2023 12:48 Reaguje na vaber
A té díře, kde ještě mají veřejné WC, jímky a nikoli kanalizaci, říkáš domov, vaberku?
Odpovědět
va

vaber

7.5.2023 08:20 Reaguje na sv
nulový rozoumek a hulvátství,
s takovým vybavením se pasuješ na ochránce koho a čeho?


Odpovědět
sv

sv

14.5.2023 11:50 Reaguje na vaber
To hulvátství a nulový rozoumek ti nikdo nebere, vaberku. Klidně si ho nech. Ostatně mnoho jiného ti ani nezbývá, když místo záchodu máš doma budku na dvoře bez kanalizace.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

6.5.2023 10:03
Každý se hájí po svém, ale po havárii byly další zjištěné úniky. Nyní se
likvidují kyanidové vody jinde, než v Energoaqae. Pročpak , když to tak
bezvadně uměli ?
Odpovědět
sv

sv

6.5.2023 12:45 Reaguje na Břetislav Machaček
Snažíš se marně, machačku, bureš tě nepochválí.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

7.5.2023 10:27 Reaguje na sv
IA, IA, HAF, HAF ! Nic jiného neumíš ?
Odpovědět
sv

sv

14.5.2023 11:54 Reaguje na Břetislav Machaček
Tvůj animální projev, machačku, jasně ukazuje, kdo jsi. Původně jsem tedy předpokládal, že budeš hýkat jako osel. Ale psí štěkání u tebe taky dává smysl. Jsi poslušný burešův pejsek, respekti rusáský pejsek - to podle tématu.
Odpovědět
va

vaber

7.5.2023 08:09 Reaguje na Břetislav Machaček
několik havárií bylo hlavně před tou velkou a nikoho to nezajímalo a nezajímá
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

7.5.2023 10:25 Reaguje na vaber
Přesně tak a bohužel na vině je kouzelné slůvko: "V NORMĚ".
V normě se vypouští lecos a bez řádné kontroly i mimo normu.
Někde dokonce čekají na povodeň a zbaví se jednorázově kalů
a nahromaděných nečistot. Někdy se ale taky stane to, že
se tak stane nechtíc, když ty kaly usazené v potrubí
vyplaví liják. Většinou to projde a tak se riskuje. Ono za
lijáku se nikdo neobtěžuje odebírat z výpustí vzorky a malér
nastane za sucha, kdy stoupne místně koncentrace škodlivin.
Kaly se hromadí v tíšinách, které ryby opouštějí, protože
už to tam není k životu. Pak jsou ty letní úhyny, byť byly
vždy vypouštěné nečistoty v normě. Na provoz podnikových
laboratoří a bezpečáků mám svůj názor z praxe, kdy jim
vedení vyhrožovalo propuštěním a dokonce se tak stalo.
Naopak loajální kontrolor se dočkal odměn z ušetřených
peněz na ochranu vod a bezpečnosti práce. Fungovat všude
tak jak má, tak otravy teoreticky nikdy nemohou nastat,
ale opak je pravdou.
Odpovědět
TS

Tonda Selektoda

8.5.2023 08:06 Reaguje na Břetislav Machaček
Netvrdím, že nemáte pravdu a věřím, že při zvýšených průtocích se v řece škodliviny lépe naředí, případné sedimenty z průmyslové kanalizace se též lépe vypláchnou a zvýšená rychlost proudu vody v řece s sebou vezme i v ní usazené kaly.
To, co dále popisujete, však již není havárie technického charakteru. To je havárie myšlení konkrétních lidí a jejich úmyslné jednání.
Avšak, co se týče případu z 20. září 2020, tam snad pro uskutečnění popisovaných nepravostí, nebyly vytvořeny zrovna vhodné podmínky?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

11.5.2023 09:11 Reaguje na Břetislav Machaček
Norma je extrémně přísná a hraniční hodnoty nikoho nemůžou ohrozit. A EA to uměla a dělala dobře a jak dopadla? Tahají ji po soudech, i když to nemohla způsobit ani teoreticky. Tak to přestala dělat, to fakt nechápete?
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist