https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/latinska-amerika-se-musi-podle-meteorologu-pripravit-na-vetsi-extremy-v-pocasi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Latinská Amerika se musí podle meteorologů připravit na větší extrémy v počasí

10.7.2023 01:14 | HAVANA (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Latinská Amerika a Karibik se musejí připravit, že v příštích 40 letech tam budou častější extrémní projevy počasí. Uvedli to minulý týden zástupci Světové meteorologické organizace (WMO). Oblast se musí připravit na silnější hurikány, méně srážek, vlny veder a na záplavy, informovala agentura EFE.
 

Podle generálního tajemníka WMO Petteriho Taalase už teď Latinská Amerika a Karibik zaznamenávají rostoucí dopady změn klimatu. "Tento negativní trend v meteorologických údajích bude pokračovat do 60. let (21. století), ať uděláme, co uděláme," uvedl Taalas. Podle něj se tedy oblast musí připravit na více vln veder, více záplav, delší sucha a na intenzivnější hurikány.

Země v Latinské Americe a Karibiku podle Taalase musejí přijmout opatření, díky kterým se adaptují a omezí negativní dopady změn klimatu. Měly by například zlepšit systémy varování, protože to může pomoci ke snížení počtu obětí extrémního počasí.

Z dlouhodobého hlediska je podle šéfa WMO nutné přestat používat fosilní paliva a zastavit ničení pralesů, protože obě tyto aktivity vedou k růstu emisí skleníkových plynů. Region se také musí podle něj připravit na dopady, které budou mít změny klimatu na zemědělství či energetiku.

K nepříznivému trendu zřejmě přispěje i klimatický jev El Niño, který podle meteorologů vznikne ve druhé polovině letošního roku. V Latinské Americe a Karibiku by měl vést k růstu teplot, což bude znamenat intenzivnější vlny veder a pravděpodobně nárůst sucha.

Změny klimatu se v regionu již projevují. V letech 1991 až 2022 se průměrná teplota v oblasti zvyšovala tempem 0,2 stupně Celsia za dekádu, což byl nejsilnější růst od začátku měření. Hladina oceánu stoupala rychleji než jinde na světě v jižní části a v severní tropické části Atlantiku. V posledních letech země v regionu zaznamenávají také dlouhá období sucha či intenzivní vlny veder.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Karel Zvářal

Karel Zvářal

10.7.2023 05:03
Tak jako celá planeta se připravuje na změny klimatu, jen ty Hurikány...
Odpovědět
va

vaber

10.7.2023 08:00
klimatická změna je na nás krátká my máme adaptaci a to je záchrana před každou změnou počasí i klimatu,
když planeta zmrzne nebo se upeče, my se adaptujeme a máme na to, plán do roku 2030 budeme adaptovaní
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist