https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/lesy-cr-planuji-zvyseni-investic-do-cest-a-vodnich-staveb-na-1-6-miliardy-kc
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Lesy ČR plánují zvýšení investic do cest a vodních staveb na 1,6 miliardy korun

24.2.2024 00:55 | HRADEC KRÁLOVÉ (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Státní podnik Lesy České republiky (LČR) letos plánuje zvýšení investic do oprav a obnovy lesních cest a do vodohospodářských staveb o sedm procent na 1,61 miliardy korun. Z toho do obnovy lesních cest, které jsou zničené po mimořádných těžbách kůrovcové kalamity, by mělo jít rekordních 1,22 miliardy korun. Lesy ČR spravují asi polovinu lesů v ČR.
 

"Obnovu lesní cestní sítě považujeme za klíčovou složku infrastruktury podniku," řekl generální ředitel LČR Dalibor Šafařík. V některých regionech podnik počítá i s budování nových lesních cest a míst pro skladování dřeva pro případ, že by v budoucnu musel opět řešit velké objemy nahodilých těžeb dřeva.

V rámci programu Vracíme vodu lesu lesníci loni vložili do 185 staveb obnovy lesních nádrží, hloubení mokřadů, tůní či obnovy toků 375 milionů korun. Pro rok 2024 mají v plánu 180 staveb za 394 milionů korun.

Nejvýznamnějším vodohospodářským projektem je stavba vzdouvacího jezu na řece Dyji v evropsky významné lokalitě Soutok-Podluží na jižní Moravě téměř za čtvrt miliardy korun. Stavba začala loni a hotová má být v roce 2027, podnik na ni má evropskou dotaci 182 milionů korun.

"Cílem je obnova vodního režimu na území Soutoku. Hladina Dyje se zvedne asi o metr. Tím bude území Soutoku dotováno dostatečným množství vody potřebným k obnově lužního lesa," uvedl výrobně-technický ředitel Libor Strakoš. Součástí projektu je i obnova původních stavidel, kanálů, propustků a tůní.

Lesy ČR plánují i investice do fotovoltaických elektráren, kterými chtějí po republice osadit 65 svých objektů. První sluneční elektrárnu podnik instaloval na budově oblastního ředitelství v Teplicích.

Na Vysočině podnik ve spolupráci s firmou ČEZ prověřuje možnost výstavby větrné elektrárny. Stavba by podle Šafaříkova odhadu mohla začít, pokud by vše šlo hladce, zhruba za pět let.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (5)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ss

smějící se bestie

24.2.2024 07:44
A zpevněné lesní cesty si tůristy označí jako cyklistické stezky, bez povolení majitelů lesů.
Ano, v lesích je dost míst, kde byly rybníčky, které při povodních před 80-100roky skončily/protržené hráze. No a nyní tam dorostly stromy do velikosti k vytěžení. Tak lze ty rybníčky obnovovat - dělají to dobře.
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

25.2.2024 07:39 Reaguje na smějící se bestie
Hlavně ne asfaltové a nejlépe ty boční nechat i s kolejemi plnými vody a nějaké ty občasné tůňky na slunci.
Odpovědět
va

vaber

25.2.2024 09:29 Reaguje na Slavomil Vinkler
když jsem chodil po Šumavě, mohl jsem vidět rozdíly mezi asfaltovou pěšinkou a normální ,kolem asfaltových rostou rostliny a stromy až k samému okraji asfaltu ,není žádná eroze , nejsou potřeba žádné příkopy a pěšina vůbec život v lese negativně neovlivňuje i kořeny stromů snadno pod cestou rostou, jednoznačně mnohem lepší než cesta kterou zničí eroze ,každý kdo viděl takto vymletá koryta na cestách na svazích ,to musí uznat
nesmí se z ní stát ovšem dálnice pro auta
Odpovědět
va

vaber

25.2.2024 09:37
Lesy České republiky hospodaří na 46% lesů v ČR ,
co zbytek lesů, je to většina, ty musí být vzorové ,žádný kůrovec, plné zdravých stromů , tůněk, rybníčků ,
Odpovědět
Ra

Radek

25.2.2024 19:57
Kdyby pan ředitel řešil nahodilou těžbou napadené stromy kůrovcem, nemusel by teď řešit opravy cest
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist