https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/letni-scena-na-stvanici-uvede-hru-o-aktivistce-grete
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Letní scéna na Štvanici uvede hru o aktivistce Gretě

7.7.2020 12:14 | PRAHA (ČTK)
Na letní scéně divadla Vila Štvanice dnes Divadlo Letí uvede premiéru představení o dětské aktivistce Gretě Thunbergové. Podle tvůrců se hra s názvem Greta bude věnovat nejen Thunbergové, ale i otázkám, které švédská školačka a její mnozí následovníci řeší a které ji vynesly až nominaci na Nobelovu cenu míru. V autorské inscenaci Mariána Amslera hrají Jiří Böhm, Michal Bednář, Milada Vyhnálková a Natália Drabiščáková.
 

"O klimatické změně se dozvěděla poprvé, když jí bylo osm let. Nechápala, proč nikdo ten problém neřeší. V 11 letech upadla do depresí a přestala mluvit. Později jí byly diagnostikovány Aspergerův syndrom, obsedantně kompulzivní porucha a selektivní mutismus. Sama říká, že díky selektivnímu mutismu mluví, jen když je to potřeba," uvádějí tvůrci inscenace.

V 15 letech se Greta stala celosvětovým symbolem boje proti změně klimatu. Divadelníci se zamýšlejí, zda svět musel čekat na iniciativu patnáctileté dívky a zda se podaří Gretě Thunbergové dosáhnout toho, aby ekologii začali seriózně vnímat vrcholní politici, nebo zda je dívka obětí "klimatické mafie". Ptají se, co se s nejúspěšnější influencerkou celé jedné generace i s touto generací stane, až dospěje.

Letní scéna Vily Štvanice letos také uvede pátý ročník série divadelních plenérových událostí Antická Štvanice, která každoročně uvádí inscenace antických dramat, či her s antickým námětem. Letošní ročník doplní dosavadní dramatickou nabídku o českou premiéru římské tragédie Šílený Herkules z pera Lucia Annaea Seneky. Režie se ujal Tomáš Loužný a premiéra je 31. července.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (5)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

KS

Krejcar Stanislav

7.7.2020 21:34
To bude něco na způsob exposrankyně Strakovy akademie Kočí ??? Nebo snad Kajínek ?
Odpovědět
MM

Milan Milan

7.7.2020 22:34
"Ekologický aktivismus se „vymkl kontrole,“ „zašlo to příliš daleko“. Známý ekologický aktivista, spisovatel a ekolog Michael Shellenberger, který byl v roce 2008 označen časopisem Times titulem „Hrdina životního prostředí,“ a který dlouhodobě šířil varování před klimatickou změnou, zveřejnil teď článek, ve kterém se veřejnosti omlouvá za vyvolání paniky kolem klimatické krize a přiznává, že se bál dříve hájit pravdu."článek vymazal
„Omlouvám se za vyvolaný klimatický strach,“ napsal uznávaný ekolog. Forbes mu článek vymazal
Svět

Zdroj: OMLUVA EKOLOGA

Echo24, jik5. července 2020
Odpovědět
KP

Karel Potoček

8.7.2020 07:06
AKTIVISTA = terorista!
Za mého mládí jsme chodili sázet stromy,čistit břehy a pod. Ale politiku jsme do toho nazatahovali.
Odpovědět
dm

david matoušek

8.7.2020 08:54 Reaguje na Karel Potoček
Za mého mládí jsme kradli, pytlačili a udávali, mimo sázení stromů a čistění břehů.
Odpovědět
SC

Stanislav Chytrý

14.7.2020 13:10
On někdo se zdravým rozumem na něco takového dobrovolně půjde?
Myslím, že ne. Pokud budu chtít vidět psychicky nemocné lidi, resp. příběh o nich, tak nemusím kvůli tomu do divadla.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist