https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/letosni-kveten-byl-nejteplejsim-v-historii-mereni-uvedl-copernicus
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Letošní květen byl nejteplejším v historii měření, uvedl Copernicus

5.6.2024 18:59 (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Letošní květen byl nejteplejším pátým měsícem roku v historii měření a dvanáctým měsícem s rekordními teplotami v řadě. Oznámila to meteorologická služba Evropské unie Copernicus. Průměrná květnová teplota u zemského povrchu byla 15,91 stupně Celsia, což je o 0,65 stupně Celsia nad průměrem z let 1991 až 2020.
 
Copernicus už letos v lednu oznámil, že loňský rok byl s průměrnou globální teplotou 14,98 stupně Celsia nejteplejším v historii měření. S velkým náskokem předstihl rok 2016, který byl předchozím rekordmanem. Letošní duben pak globálně pokořil dosavadní maximum z roku 2016 o 0,14 stupně.

"Je šokující, nicméně nepřekvapivé, že jsme dosáhli této dvanáctiměsíční série," uvedl šéf programu Copernicus Carlo Buontempo. I kdyby byla tato sekvence rekordních měsíců nakonec přerušena, dopady změn klimatu podle něj zůstávají stejné a nic nenaznačuje, že by se tento trend měl nějak změnit. "Žijeme v bezprecedentní době, máme ale rovněž bezprecedentní možnosti a dovednosti, jak klima monitorovat, což nám může pomoci při formování našich kroků," dodal Buontempo.

Měsíční anomálie globální přízemní teploty vzduchu (°C) ve vztahu k období 1850-1900 od ledna 1940 do května 2024, vynesené jako časové řady pro po sobě jdoucí 12měsíční období od června do května následujícího roku. Posledních 12 měsíců (červen 2023 - květen 2024) je znázorněno tlustou červenou čarou, zatímco všechny ostatní roky tenkými čarami stínovanými podle dekády, od modré (40. léta 20. století) po cihlově červenou (2020).
Měsíční anomálie globální přízemní teploty vzduchu (°C) ve vztahu k období 1850-1900 od ledna 1940 do května 2024, vynesené jako časové řady pro po sobě jdoucí 12měsíční období od června do května následujícího roku. Posledních 12 měsíců (červen 2023 - květen 2024) je znázorněno tlustou červenou čarou, zatímco všechny ostatní roky tenkými čarami stínovanými podle dekády, od modré (40. léta 20. století) po cihlově červenou (2020).
Zdroj | ERA5, C3S/ECMWF.

Nejteplejším v historii byl i letošní duben s průměrnou teplotou u zemského povrchu 15,03 stupně Celsia. V březnu pak průměrná teplota vzduchu při zemském povrchu dosahovala hodnoty 14,14 stupně Celsia a rekordní byly i předchozí měsíce.

"Na tuto řadu nejteplejších měsíců budeme vzpomínat jako na relativně chladné. Pokud se nám ale podaří stabilizovat koncentrace skleníkových plynů v atmosféře ve velmi blízké budoucnosti, mohli bychom se k těmto 'chladným' teplotám vrátit do konce století," dodal Buontempo.

Dopady změn klimatu podle tiskového prohlášení úřadu Copernicus nedávno komentoval i generální tajemník OSN António Guterres. "Za poslední rok nastalo s každým otočením stránky v kalendáři rovněž i větší teplo. Naše planeta se nám snaží něco říct, ale zdá se, že neposloucháme," uvedl Guterres s tím, že je na čase "mobilizovat, jednat a dosáhnout výsledků".

Program Copernicus je součástí vesmírného programu Evropské unie, který je financován z prostředků EU. Zveřejněná data obyvatelům EU poskytují aktuální informace týkající se planety Země a jejího životního prostředí. Program koordinuje a řídí Evropská komise (EK) a je realizován ve spolupráci s členskými státy, Evropskou kosmickou agenturou (ESA), Evropskou organizací pro využívání meteorologických družic (EUMETSAT), Evropským střediskem pro střednědobou předpověď počasí (ECMWF) a dalšími agenturami EU.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

RV

Richard Vacek

5.6.2024 19:40
Taky jsem se zmobilizoval a poté, co sklidíme rané brambory, stihneme ještě jednu úrodu.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

6.6.2024 07:53 Reaguje na Richard Vacek
no ano, ono vše není jen černé nebo bílé.

Ale to by bylo narušené poněkud jednobarevné strašení klimalarmistů.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist