https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/liberecka-zoo-da-tajfunem-ponicenemu-zachrannemu-centru-na-filipinach-50.000-kc
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Liberecká zoo dá tajfunem poničenému záchrannému centru na Filipínách 50 000 Kč

23.12.2021 00:25 | LIBEREC (ČTK)
Vchod do Zoo Liberec.
Vchod do Zoo Liberec.
Zdroj | ZOO Liberec
Liberecká zoo daruje tajfunem poničenému záchrannému centru pro ohrožené druhy na Filipínách 50 000 Kč. Peníze jsou určené na nákup nejnutnějšího vybavení na odklízení škod a poskytnutí základní péče o přeživší zvířata. Obdobně pomoci může i veřejnost, informovala mluvčí liberecké zoo Barbara Tesařová.
 

Ničivý tajfun Rai udeřil na Filipíny minulý týden a byl nejsilnějším tajfunem, který letos zasáhl toto východoasijské souostroví. Nejméně 375 lidí zahynulo a 56 se pohřešuje, více než 500 lidí bylo zraněno. Podle úřadu OSN pro koordinaci humanitárních záležitostí postihla bouře 1,8 milionu lidí a 630 000 připravila o domov. Živel se prohnal i ostrovem Negros, kde provozuje tři záchranná centra nezisková organizace Talarak. S ní liberecká zoo spolupracuje od roku 2008 na záchraně řady kriticky ohrožených druhů zvířat.

Zničené je záchranné centrum v městě Kabankalan, které stálo přímo v trase tajfunu Rai. Podle pracovníků Talaraku se vlivem silného větru a deště vzedmula řeka Hilabangan. "Hladina řeky vzrostla o téměř dva metry a blesková povodeň společně s větrem způsobila doslova zkázu. Zničila domy, způsobila blackout a odtrhla lidi od přístupu k pitné vodě. V našem záchranném centru kompletně zničila infrastrukturu a zdevastovala výběhy i voliéry. Vlivem tajfunu došlo k úhynu i několika vzácných zvířat včetně našich chovných kriticky ohrožených zoborožců,“ popsal ředitel organizace Talarak Matt Ward. V dalších dvou záchranných centrech podle Tesařové situace tak dramatická není. "Nicméně například i v rezervaci Bayawan vyvrácené stromy poničily plot rezervace a budovy sloužící zaměstnancům," dodala.

Peníze na podporu obnovy záchranných center lze zasílat na účet Nadačního fondu České koalice pro ochranu biodiverzity (CCBC) 2198370339/0800 a do poznámky napsat Talarak. "Všem, kterým není osud zvířat lhostejný a zapojí se do sbírky spolu s námi, mnohokrát děkujeme. Jakákoli, i drobná, pomoc znamená pro zvířata i pracovníky zdevastovaného záchranného centra opravdu mnoho,“ řekl ředitel liberecké zoo David Nejedlo. Podle něj se Talarak velmi významně podílí na záchraně mnoha filipínských druhů, které se vlivem člověka a odlesňování ocitly na pokraji vyhubení a ve volné přírodě zbývají řádově jednotky či desítky jedinců. "Především se jedná o prase visayánské, sambara skvrnitého, holuba negroského, zoborožce rýhozobého a zoborožce žlutobradého. Díky dlouhodobé práci, úsilí a snaze Talaraku ale mají šanci na přežití,“ dodal Nejedlo.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist