https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/lide-by-nemeli-krmit-labute-ci-kachny-pecivem-lepsi-je-kukurice
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Lidé by neměli krmit labutě či kachny pečivem, lepší je kukuřice

24.10.2019 00:18 | PRAHA (ČTK)
Lidé by neměli krmit volně žijící ptáky, jako jsou kachny nebo labutě, pečivem. Zasytí je a nemají pak potřebu přijímat pro ně důležitá krmiva. / Ilustrační foto
Lidé by neměli krmit volně žijící ptáky, jako jsou kachny nebo labutě, pečivem. Zasytí je a nemají pak potřebu přijímat pro ně důležitá krmiva. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Lidé by neměli krmit volně žijící ptáky, jako jsou kachny nebo labutě, pečivem. Zasytí je a nemají pak potřebu přijímat pro ně důležitá krmiva. Místo pečiva by lidé měli dávat labutím například hrášek, kukuřici nebo nasekané zelné listy. Na tiskové konferenci to včera řekla prezidentka Komory veterinárních lékařů ČR Radka Vaňousová.
 

Pečivo je podle Vaňousové pro ptáky naprosto nevhodné, "jenom jim zaplácne žaludek". Navíc bývá slané a může jim uškodit, když v zimě nemají přístup k vodě. Ve zbytku roku se pak zvířata najedí, ale už nemají potřebu přijímat pro ně důležitá krmiva. Labutě a kachny navíc můžou trpět tzv. andělskými křídly, tedy deformacemi peří a kostí, které vznikají právě kvůli nevhodné stravě.

Do krmítek pro ptáky je vhodné v zimě dávat podle Vaňousové lůj, který ale není žluklý, a obnovovat zamrzající přísun vody. Vhodná jsou také komerčně prodávaná krmiva s prosem a slunečnicemi.

Rady pro lidi, kteří chtějí krmit ptactvo, uvádí na webu také Česká společnost ornitologická. Doporučují ptáky přikrmovat pouze od listopadu do konce března, po zbytek roku si ptáci potravu snadno najdou sami. "Nikdy nekrmíme plesnivým či jinak zkaženým krmivem. Vhodné potraviny z kuchyně, jako je vařená rýže, maso nebo lůj, nesmějí být kořeněné, solené, uzené či přepálené," zní jedna ze zásad. Ptáci si pro přežití dlouhé a mrazivé zimní noci musí vytvořit dostatečné tukové zásoby. Získávání potravy komplikuje sněhová pokrývka, zmrzlá půda a krátký den, během kterého mohou potravu shánět.

Veterináři včera rovněž upozornili, že by lidé měli krmit cizí zvířata pouze po domluvě s chovatelem. "Řada chovatelů se již musela obrátit na veterinární lékaře s alimentárními problémy zvířat, psů, koček, ale i koní či koz, které zapříčinil někdo jiný. Leckdo totiž v dobré víře nabídne cizímu pejskovi či kočce kus uzeniny, kosti z grilovaného kuřete, koním ve výběhu pečivo či cukr. To všechno může způsobit problém," dodal mluvčí komory Josef Duben.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jaroslav Štemberk

24.10.2019 12:14
Je vůbec vhodné krmit kachny a labutě? Není pro vodní ekosystémy vysoký stav těchto přezimujících ptáků spíš na škodu?
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

24.10.2019 16:01
Pokud to pečivo není zkažené (plesnivé), tito téměř domestikovaní ptáci příkrm přežijí bez úhony. A ano, kdo má možnost, ať pohodí pšenici či kuku. Těch kachen je místy opravdu hodně, podobně jako synantropních volavek, takže rybí osádka dostává pěkně zabrat. Dobře vědí, že ve městech na ně hromové hole nedosáhnou.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist