Lidé mohou místo ryb jíst víc medúz, myslí si australská bioložka
Podle Gershwinové vyhovují medúzy představám o udržitelné stravě v tom smyslu, že se rozmnožují pučením, a jsou tak v podstatě klony dalších medúz. Bioložka konzumaci žahavců dokonce přirovnává k jedení jablek. I když očešeme celou jabloň, bude dál plodit jablka a ta budou geneticky identická. Pokud tedy při rybolovu ochudíme ekosystém o několik jedinců medúz, jejich genetická identita v něm přetrvá.
V Austrálii se vyskytuje několik jedlých druhů medúz jako například kořenoústka korálová, jejíž populace je neuvěřitelně početná, říká Gershwinová. Bioložka upřesňuje, že kořenoústky se již loví a vyvážejí do zahraničí a jde přitom o velmi lukrativní byznys.
Medúzy navíc představují skvělé dietní jídlo. Na porci o 100 gramech připadá 42 kalorií, což je podobný poměr jako u ledového salátu, medúzy ale navíc obsahují i bílkoviny. Medúza nemá sama o sobě chuť, tu vytváří omáčka či dip, s nímž se servíruje. Její konzistence podle Gerwhwinové připomíná něco mezi okurkou a gumičkou do vlasů, protože je křupavá a tuhá zároveň.
Vědkyně ale zároveň podtrhuje, že bychom se měli v první řadě zaměřit na příčiny toho, proč ubývá rybích populací. Lidstvo podle ní loví příliš mnoho ryb, což "vylovení pár medúz" nevyřeší.
reklama
Dále čtěte |
Online diskuse
Všechny komentáře (6)
Svatá Prostoto
22.10.2020 16:07 Reaguje na Miroslav VinklerNicméně s tou poslední větou asi nebude moc vedle ... je nás prostě moc.
Ondřej Dočkal
22.10.2020 23:59 Reaguje na Miroslav VinklerZachytil jsem před lety zprávu, že medůz je právě proto moc, protože je málo ryb, které jsou vychytané (ryby medůzy predují, když není kdo by medůzy lovil, ty se namnoží).
Porovnávali tam dvě lokality kde k tomu došlo - jedna někde u Evropy a druhá někde v Asii. Evropani stále vybírali ze sítí stále vzácnější ryby a medůzy házeli zpět. Asiati pochopili, že ryb je málo a bude míň, tak začali využívat i ty medůzy.
Tohle je porovnání svou světů. V měnícím se světě buď trvat na tom, co fungovalo v minulosti, nebo pružně reagovat na to, co přináší současnost a co nejspíš přinese budoucnost.
Asi jako u nás, někteří i dnes nedají na smrk dopustit (důkazem budiž řada výsadeb, které i dnes potkávám - ca 350 mnm), jiní už pochopili o co jde a sázejí duby, buky, javory... jen taková analogie
Svatá Prostoto
23.10.2020 14:58 Reaguje na Ondřej DočkalOni tam jsou opravdu schopni sežrat ledacos, do čeho bych s výjimkou blokády Leningradu fakt nešel. A ne z nouze ... protože chovat třeba psy kvůli masu mi jako moc eko nepřijde.
Ondřej Dočkal
23.10.2020 21:04 Reaguje na Svatá ProstotoNemusíme "kopírovat" všechno, ale zamyslet se nad tím, co by bylo výhodné a splňovalo jinak etické a jiné limity co nám jsou vlastní, ten princip - uvažovat nad více variantama a pak si vybrat. Né pořád jet tím svým zaběhaným stylem a pak se divit, že není co brát.. jde o princip uvažování, o tom jsem psal.