https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/lide-mohou-mist-ryb-jist-vic-meduz-mysli-si-australska-biolozka
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Lidé mohou místo ryb jíst víc medúz, myslí si australská bioložka

22.10.2020 14:11 | CANBERRA (ČTK)
V Austrálii se vyskytuje několik jedlých druhů medúz jako například kořenoústka korálová, jejíž populace je neuvěřitelně početná.
V Austrálii se vyskytuje několik jedlých druhů medúz jako například kořenoústka korálová, jejíž populace je neuvěřitelně početná.
V reakci na studii, podle níž je po celém světě legálně loveno přes 90 ohrožených druhů ryb, australští vědci navrhli, aby se lidé v zájmu udržitelnějšího rybolovu přeorientovali na medúzy, píše server BBC. Australská mořská bioložka a autorka knih o medúzách Lisa-ann Gershwinová vysvětlila, proč může medúza představovat ideální jídlo. Přestože na skus připomíná chrupavku, někteří lidé to vyhledávají, a medúzy dokonce v mnoha kuchyních představují lahůdku, tvrdí bioložka.
 

Podle Gershwinové vyhovují medúzy představám o udržitelné stravě v tom smyslu, že se rozmnožují pučením, a jsou tak v podstatě klony dalších medúz. Bioložka konzumaci žahavců dokonce přirovnává k jedení jablek. I když očešeme celou jabloň, bude dál plodit jablka a ta budou geneticky identická. Pokud tedy při rybolovu ochudíme ekosystém o několik jedinců medúz, jejich genetická identita v něm přetrvá.

V Austrálii se vyskytuje několik jedlých druhů medúz jako například kořenoústka korálová, jejíž populace je neuvěřitelně početná, říká Gershwinová. Bioložka upřesňuje, že kořenoústky se již loví a vyvážejí do zahraničí a jde přitom o velmi lukrativní byznys.

Medúzy navíc představují skvělé dietní jídlo. Na porci o 100 gramech připadá 42 kalorií, což je podobný poměr jako u ledového salátu, medúzy ale navíc obsahují i bílkoviny. Medúza nemá sama o sobě chuť, tu vytváří omáčka či dip, s nímž se servíruje. Její konzistence podle Gerwhwinové připomíná něco mezi okurkou a gumičkou do vlasů, protože je křupavá a tuhá zároveň.

Vědkyně ale zároveň podtrhuje, že bychom se měli v první řadě zaměřit na příčiny toho, proč ubývá rybích populací. Lidstvo podle ní loví příliš mnoho ryb, což "vylovení pár medúz" nevyřeší.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (6)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

22.10.2020 15:19
To není bioložka, to je úchylná osoba.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

22.10.2020 16:07 Reaguje na Miroslav Vinkler
A tak lidi jedí ledacos, to bych jí nevyčítal. I když tedy představa toho, že jím něco mezi okurkou a gumičkou do vlasů ... to snad radši i tu koprovku ... a snad i s vajíčkem:-).

Nicméně s tou poslední větou asi nebude moc vedle ... je nás prostě moc.
Odpovědět
OD

Ondřej Dočkal

22.10.2020 23:59 Reaguje na Miroslav Vinkler
Dobrý večer, přiznám se že nechápu moc proč, mě se tento přístup líbí.

Zachytil jsem před lety zprávu, že medůz je právě proto moc, protože je málo ryb, které jsou vychytané (ryby medůzy predují, když není kdo by medůzy lovil, ty se namnoží).

Porovnávali tam dvě lokality kde k tomu došlo - jedna někde u Evropy a druhá někde v Asii. Evropani stále vybírali ze sítí stále vzácnější ryby a medůzy házeli zpět. Asiati pochopili, že ryb je málo a bude míň, tak začali využívat i ty medůzy.

Tohle je porovnání svou světů. V měnícím se světě buď trvat na tom, co fungovalo v minulosti, nebo pružně reagovat na to, co přináší současnost a co nejspíš přinese budoucnost.

Asi jako u nás, někteří i dnes nedají na smrk dopustit (důkazem budiž řada výsadeb, které i dnes potkávám - ca 350 mnm), jiní už pochopili o co jde a sázejí duby, buky, javory... jen taková analogie
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

23.10.2020 14:58 Reaguje na Ondřej Dočkal
Já tedy nevím, zda je ta Asie pro nás v tomto směru úplně nej příklad ... viz dnešní taškařice vyplývající z toho, tak si Čongové pošmákli na netopejrech/luskounech.

Oni tam jsou opravdu schopni sežrat ledacos, do čeho bych s výjimkou blokády Leningradu fakt nešel. A ne z nouze ... protože chovat třeba psy kvůli masu mi jako moc eko nepřijde.
Odpovědět
OD

Ondřej Dočkal

23.10.2020 21:04 Reaguje na Svatá Prostoto
No od medůz k bushmeatu trochu daleko, ale ok, uznávám tuhle poznámku, jde o princip. Jako když zvážíme všechny extrémní a málo pravděpodobné varianty, neměli bychom jíst vůbec nic (jistě existuje nějaké riziko udávení se prostým kusem chleba). Jde ale o pravděpodobnost. Ostatně nemusí jít o riziko přenosu zoonozy, může jít i o otravu apod., takže uvažovat nad rizikama je samozřejmě vždycky nutné, o tom snad netřeba psát.

Nemusíme "kopírovat" všechno, ale zamyslet se nad tím, co by bylo výhodné a splňovalo jinak etické a jiné limity co nám jsou vlastní, ten princip - uvažovat nad více variantama a pak si vybrat. Né pořád jet tím svým zaběhaným stylem a pak se divit, že není co brát.. jde o princip uvažování, o tom jsem psal.
Odpovědět

Jirka Černý

22.10.2020 18:42
Chutná to jako chrupavka, tak to bude delikatesa. Já na to půjdu jinak, co je na světě muslimů kteří opovrhují prasaty, tak já se obětuji, budu se cpát prasaty za ně a ta bioložka ať si za mně pošmákne na medůzách.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist