https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/lidl-snizi-do-sedmi-let-mnozstvi-plastu-v-obalech-o-petinu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Lidl sníží do sedmi let množství plastů v obalech o pětinu

26.3.2018 09:20 (ČTK)
Lidl uvádí, že za loňský rok vyprodukoval ve všech svých prodejnách a logistických centrech 77.034 tun odpadu, z něhož zrecykloval 68.881 tun, tedy 90 procent. Zbylých deset procent tvořil směsný komunální odpad z odpadkových košů u prodejen či v zázemí prodejen a skladů. / Ilustrační foto
Lidl uvádí, že za loňský rok vyprodukoval ve všech svých prodejnách a logistických centrech 77.034 tun odpadu, z něhož zrecykloval 68.881 tun, tedy 90 procent. Zbylých deset procent tvořil směsný komunální odpad z odpadkových košů u prodejen či v zázemí prodejen a skladů. / Ilustrační foto
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | Trosmisiek / Wikimedia Commons
Řetězec diskontních prodejen Lidl sníží do sedmi let množství plastů v obalech výrobků svých privátních značek o pětinu. Do roku 2025 chce mít řetězec také všechny plasty stoprocentně recyklovatelné. Firma na tom pracuje se svými dodavateli. Lidl to minulý týden uvedl v tiskové zprávě. Řetězec již před rokem například ustoupil od prodeje jednorázových igelitových tašek. Postupně se také snaží omezovat množství obalů u nabízeného zboží.
 

"Chceme nakládat s obaly a plasty tak, aby našly další využití. Proto chceme postupně využívat pouze obaly z recyklovatelného materiálu," uvedl generální ředitel Lidl ČR Pavel Stratil.

Tuzemské obchodní řetězce nyní testují, čím nahradit igelitové pytlíky používané při nákupu pečiva či zeleniny. Část obchodníků se rovněž také snaží omezit podíl igelitů a plastů v obalech produktů vlastních značek, vyplynulo z nedávné ankety ČTK.

Společnost Ahold, která v Česku provozuje prodejny Albert, v lednu uvedla, že v zahraničí testuje sáčky pro opakované použití. Tesco nabízí jako alternativu v případě pečiva papírové pytlíky. "Snížit by se mělo množství obalů u jednotlivých výrobků, měla by se zvýšit recyklovatelnost obalů a změnit materiál obalů, aby se snížil dopad na životní prostředí," uvedl šéf řetězce Matt Simister.

V Česku začal v návaznosti na předpisy EU platit zákaz bezplatného výdeje plastových tašek 1. ledna. Tenkých igelitových sáčků se ale změna nedotkla. Zdarma tak zůstaly pytlíky s tloušťkou pod 15 mikronů. Ty ale znečišťují životní prostředí více než tašky. V Evropě se jich ročně podle odhadů použije na 100 miliard.

Lidl uvádí, že za loňský rok vyprodukoval ve všech svých prodejnách a logistických centrech 77.034 tun odpadu, z něhož zrecykloval 68.881 tun, tedy 90 procent. Zbylých deset procent tvořil směsný komunální odpad z odpadkových košů u prodejen či v zázemí prodejen a skladů. Největší podíl na recyklovaném odpadu přitom tvořil papírový kartón, a to asi 73 procent.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist